Karaca vroeg: 'Waarom steeg de aanbestedingsprijs van het metrostation Emek City Hospital in 2 jaar tijd tot 3?'

Karaca vroeg waarom de aanbestedingsprijs voor de metro van het stadsziekenhuis jaarlijks is vermenigvuldigd
Karaca vroeg waarom de aanbestedingsprijs voor de metro van het stadsziekenhuis jaarlijks is vermenigvuldigd

İsmet Karaca, de provincievoorzitter van CHP Bursa, benadrukte dat de sneltramlijn van het Emek-Şehir-ziekenhuis, die werd aangekondigd door de burgemeester van de AKP in Bursa, Alinur Aktaş, 600 miljoen TL zou kosten, twee jaar later werd aanbesteed op 2 miljard TL, en waarom de aanbestedingsprijs 1.6 was. hij vroeg of hij van streek was.


De provinciale voorzitter van de CHP Bursa İsmet Karaca wees erop dat de 6.1 kilometer lange tramlijn die tussen het Emek-Şehir Ziekenhuis zal worden aangelegd 600 miljoen TL zal kosten, en zei: “Twee jaar zijn verstreken. Is er in ons land binnen 2 jaar een devaluatie geweest? Is er elk jaar 2, 100 procent inflatie geweest? Ze zeggen dat nu "de kosten van deze lijn 150 miljard TL bedragen". Binnenkort is het duurste metrostation van Turkije ", zei hij.

"Stadsziekenhuis, 20 kilometer buiten de stad"

Karaca van CHP, die een verklaring aflegde over het project op Emek Station, zei: “Het project van de nieuwe lijn is getekend door de Bursa Metropolitan Municipality en werd de afgelopen weken aanbesteed door de bron van het Ministerie van Transport. Hier zijn enkele vragen. Het ziekenhuis, dat het stadsziekenhuis heet, ligt 7 kilometer van het dichtstbijzijnde punt van de stad en gemiddeld 20 kilometer. Wat doet het stadsziekenhuis 20 kilometer verderop? Als het zo ver zou worden gebouwd, zou 1.6 miljard TL niet aan de nieuwe lijn worden uitgegeven. Deze hulpbron zou ook elders worden gebruikt ”, reageerde hij.

"De AKP-regel introduceerde ons met patiëntgegarandeerde ziekenhuizen, passagierspas gegarandeerd"

CHP's Karaca verklaarde dat ononderbroken toegang tot het stadsziekenhuis onmogelijk is en dat 4 ziekenhuizen in de stad gesloten zijn en zei: “Het publiek krijgt niet genoeg informatie en is niet verlicht. Staat het ministerie van Transport deze lijn toe of past het een build-operation-transfer-model toe? De AKP-regering heeft ons kennis laten maken met de gegarandeerde weg, tunnel en brug. De AKP-regering heeft ons kennis laten maken met ziekenhuizen met patiëntgarantie. Ik hoop dat hier geen nieuwe lijn zal worden gebouwd met passagiersgarantie, en dat onze Bursa-burgers de komende periode geen nieuw economisch probleem zullen hebben, ”zei hij.

"De duurste lijn van Turkije"

Herinnerend aan de woorden van burgemeester Alinur Aktaş van de Bursa Metropolitan Municipality van de AKP: 'We willen het openen in september 2019', zei Karaca van CHP: 'Het is een jaar en een maand geleden, maar ze konden bieden. Maar hij heeft zijn eigen verklaring dat het 1 miljoen TL zal kosten. Twee jaar zijn verstreken. Is er in ons land binnen 1 jaar een devaluatie geweest? Is er elk jaar 600, 2 procent inflatie geweest? Ze zeggen dat nu "de kosten van deze lijn 2 miljard TL bedragen". Binnenkort zal het duurste metrostation van Turkije hier zijn, "zei hij en Izmir steden zoals Istanbul was het hoogtepunt in vergelijking met de duurste in termen van lengte van de lijn.


sohbet

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties