Emirates voltooit grondtest van duurzame vliegtuigbrandstofmotoren

Emirates voltooit grondtest van duurzame vliegtuigbrandstofmotoren
Emirates voltooit grondtest van duurzame vliegtuigbrandstofmotoren

Emirates heeft met succes een grondtest voltooid van een van de GE80-motoren op haar Boeing 100-777ER-vliegtuig, dat 300% duurzame luchtvaartbrandstof (SAF) gebruikt, waardoor de koolstofemissies gedurende de levensduur van de brandstof tot wel 90% worden verminderd.

Het doel van de grondtest en daaropvolgende analyse is om aan te tonen dat de GE90-motor kan werken op een speciaal gemengde 777% SAF-brandstof zonder de prestaties te beïnvloeden of systeemaanpassingen of speciale onderhoudsprocedures voor het Boeing 300-90ER-vliegtuig of de GE100-motor te vereisen. . .

De resultaten van de grondtest zullen de weg vrijmaken voor de eerste experimentele testvlucht met 100% SAF op een enkele motor, die naar verwachting deze week van start gaat. Er werden tests uitgevoerd met één motor die op 100% SAF draaide en de andere op conventionele vliegtuigbrandstof om het gedrag en de prestaties van het brandstofsysteem bij gebruik van elk type brandstof beter te analyseren, de specifieke prestaties van individuele motoren te vergelijken en een soepele werking te garanderen.

Emirates voltooit grondtest van duurzame vliegtuigbrandstofmotoren

Tijdens grondtesten in het ultramoderne technische centrum van Emirates in Dubai onderging het vliegtuig eerst standaardinspectieactiviteiten. Vervolgens begonnen stationaire operationele tests, waarbij eerst een Honeywell 100-331 hulpaggregaat (APU) werd afgevuurd met 500% SAF. De APU werd vervolgens met de SAF op volle belasting gebracht om de motoren te starten. De linkermotor werd op vol vermogen getest met dezelfde instellingen die zouden worden gebruikt bij experimentele vluchten, namelijk stationair draaien, "starten" en "klimmen" gedurende de gehele duur van het vluchtprofiel bij maximale snelheid en intensiteit. Daarna stonden de motoren 15 minuten in cruise-stand. Na afloop van de simulatie werden de motoren gekoeld. De brandstoffen werden geïsoleerd in afzonderlijke brandstoftanks om scheiding van de testbrandstoffen mogelijk te maken.

Emirates voltooit grondtest van duurzame vliegtuigbrandstofmotoren

Tijdens Dubai Airshow 2021 tekenden Emirates, GE Aerospace en Boeing een memorandum van overeenstemming om een ​​vluchttestprogramma te ontwikkelen met 90% SAF op de Emirates 777-300ER-vliegtuigen aangedreven door GE100-motoren.

Al in 2022 werkte Emirates samen met partners GE Aerospace, Boeing, Honeywell, Neste en Virent Inc, een dochteronderneming van Marathon Petroleum Corp, om de SAF-brandstofmix te testen. De partners ontwikkelden een mengsel met dezelfde kenmerken en prestatiekenmerken als conventionele vliegtuigbrandstof en werkten samen aan technische analyse en operationele vereisten met betrekking tot grondtesten en experimentele vluchtactiviteiten. De resultaten van dit initiatief zullen aanvullende gegevens en onderzoek opleveren over de componenten van synthetische brandstofmengsels en biobrandstoffen, die de standaardisatie en toekomstige goedkeuring van 100% drop-in SAF zullen ondersteunen.

Na een succesvolle proef met één motor, zal Emirates deze initiatieven blijven ontwikkelen met motorfabrikanten en SAF-leveranciers om deze mengsels goedgekeurd te krijgen voor commercieel gebruik. Momenteel is SAF-brandstof goedgekeurd voor gebruik in maximaal 50% mengsels met conventionele vliegtuigbrandstof.

Emirates voltooit grondtest van duurzame vliegtuigbrandstofmotoren

Emirates ondersteunt al lang de inspanningen van de industrie en de overheid om de SAF-industrie te ontwikkelen en is regelmatig betrokken bij initiatieven die bijdragen aan de inzet ervan. Het maakte zijn eerste hybride jetvlucht op SAF-brandstof in 2017 in een Boeing 777 vanuit Chicago O'Hare. Emirates kocht in december 380 zijn eerste SAF-aangedreven A2020 en kocht eerder dat jaar 32 ton SAF voor vluchten vanuit Stockholm. Steun voor het stimuleringsprogramma voor biobrandstoffen in Zweden. Vluchten vanuit Oslo begonnen ook te werken met SAF-voortstuwing.

Emirates is lid van de raad van bestuur van het Clean Sky for Tomorrow-initiatief van het World Economic Forum (WEF), dat tot doel heeft SAF-implementatie over de hele wereld te ondersteunen. Emirates heeft ook bijgedragen aan het werk van de regering van de VAE aan het SAF-plan en het door het WEF ondersteunde Liquid Fuels Energy Plan voor de VAE.

Günceleme: 24/01/2023 16:11

Vergelijkbare advertenties

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen