TÜRASAŞ zal TÜLOMSAŞ, 126 jaar merk van Eskişehir, vernietigen

Het verbinden van tulomsa's met inconsistentie zal het jaarlijkse merk vernietigen
Het verbinden van tulomsa's met inconsistentie zal het jaarlijkse merk vernietigen

De toonaangevende industriële ondernemingen van Eskişehir van Turkey Locomotive and Engine Industry Inc. (TÜLOMSAŞ) werden opgericht in Ankara met de besluiten van de president Turkey Rail Corporation (TÜRASAŞ) om de bezorgdheid in Eskisehir te verhuizen naar de Grote Nationale Vergadering van Turkije


Plaatsvervangend CHP Eskişehir Çakıröz is Utku, waaronder TÜLOMSAŞ die de zorgen van het Parlement deelt voor de vergadering van brancheverenigingen 3 waar: "Deze fusie-activiteiten met 126 per jaar vanuit Eskişehir, Turkije is niet het merk. De binnenlandse productie van hogesnelheidstreinen krijgt een grote klap. We zijn bang dat TÜLOMSAŞ in Eskişehir, Adapazarı en Sivas in het buitenland op de markt zullen worden gebracht en op dezelfde plaats zal worden teruggetrokken als de privatisering van onze binnenlandse en nationale faciliteiten in dezelfde tankpalletfabriek. Het doel van de fusie is b, deze wordt verraden aan Eskişehir en Turkije. Geef deze stap op als de weg nabij is. '

Çakırözer vroeg om de oprichting van een onderzoekscommissie in het parlement en riep op tot "Samen, TÜLOMSAŞ en onze instellingen die dezelfde technologische kennis en concurrentiekracht produceren en hebben".

HET HEEFT SLECHTS 5 MAANDEN

De plaatsvervanger van CHP Eskişehir Utku Çakırözer bracht de fusie van TÜVASAŞ in Adapazarı en TÜDEMSAŞ in Sivas samen met TÜLOMSAŞ in Eskişehir en TÜVASAŞ in Sivas op de parlementaire agenda in Ankara. Tijdens de Algemene Vergadering van de Turkse Grote Nationale Vergadering vestigde Çakırözer de aandacht op de onzekerheden met betrekking tot het in Ankara gevestigde bedrijf en zei: “Het is vijf maanden geleden dat het nieuwe bedrijf werd opgericht. Er is alleen de naam. Geen gebouw, geen adres, geen functieomschrijving, geen doelen. Het is niet duidelijk wat en hoe. Alleen de aangestelde managers zijn zeker. In Ankara werden honingstoelen voorbereid voor bureaucraten die de metropool Istanbul moesten verlaten. Goed, maar is het de moeite waard om 126 jaar ervaring te verliezen om een ​​stoel voor iemand te creëren? zei.

DOWNLOAD ALLEEN DE KOSKOCA-FACILITEIT

Çakırözer zei dat TÜLOMSAŞ met de wereld concurreert als een naamloze vennootschap, “Deze enorme faciliteit is nu teruggebracht tot een gewoon fabrieksdirectie. Op het punt zijn concurrentiekracht, productie- en technologiecapaciteit te verliezen. De nationale locomotief produceerde een hybride locomotief en ontwierp een hogesnelheidstrein. Nu wacht de fabriek passief. Het is niet duidelijk wat de projecten zullen zijn, wat de doelen zullen zijn. Werknemers en managers wachten allemaal zonder moreel met angst voor de toekomst. ”

In zijn toespraak op de Assemblee legde Çakırözer de bijdragen van TÜLOMSAŞ aan de Turkse industrie sinds de oprichting uit: “Elke familie in onze Eskişehir heeft noodzakelijkerwijs een spoorwegspeler. TÜLOMSAŞ, die al 126 jaar voor onze spoorwegen produceert, staat achter deze spoorwegcultuur. TÜLOMSAŞ is de plaats waar we onze eerste stoomlocomotief Karakurt schrijven, die het epische verhaal van de Revolution-auto schrijft. Met zijn eeuwenoude accumulatie heeft het de afgelopen jaren primeurs behaald, diesel- en elektrische locomotieven weten te produceren, zijn eigen ontwerpplatforms zijn samen met wereldreuzen geproduceerd en heeft het het eerste R & D-centrum van het publiek opgericht. Het is de plaats die exporteert en samenwerkt met staten, particuliere bedrijven, van Afrika tot Azië, Europa. En tot slot de plek die de ontwerp- en productietaak van het National High Speed ​​Project op zich neemt. in staat om onze eigen hogesnelheidsspoorlijn te produceren, wachtte de wereld op de deur van een merkpartnerschap met reuzen in Turkije. TÜLOMSAŞ was de plaats waar honderden spoorwegarbeiders werkten met de opwinding van het produceren in concurrentie met de wereld. Maar er is geen TÜLOMSAŞ meer. Je vernietigt een 126 jaar oud merk van Eskişehir. '

DE WINST WORDT DOOR EEN VERLOREN

Çakırözer zei dat het beheer van drie faciliteiten met een productiecapaciteit op het gebied van railsystemen vanuit het in Ankara te vestigen centrum de zaken moeilijker zal maken, “besluitvormingsprocessen en implementatie in 4 verschillende steden zullen tijd- en efficiëntieverlies veroorzaken. De besluitvormingsprocessen voor marketing en bestellingen worden uitgebreid. Door de centrale inkoopmethodes zal de materiaalaanvoer worden vertraagd en zullen er geen productleveringen plaatsvinden. De winsten die tot dusver zijn gemaakt, gaan verloren. Het zal moeilijk zijn om opgeleid personeel in fabrieken te houden. Vanwege al deze negatieve resultaten is er een grote zorg in onze Eskişehir. ”

IMPACT OP LOKALE YHT-PRODUCTIE

Herinnerend aan eerdere beslissingen en uitleg over het ontwerp en de productie van hogesnelheidstreinen door TÜLOMSAŞ, zei Çakırözer: “Er wordt gezegd dat de bedoeling van het in Ankara gevestigde bedrijf niet is om te produceren. De behoefte van Turkije aan hogesnelheidstreinsets, in plaats van aan binnenlandse productiefaciliteiten TÜLOMSAŞ in samenwerking met spoorwegsystemen in andere steden, sprak dit nieuwe bedrijf uit aan buitenlanders. De Duitsers, Spanjaarden en Chinezen wachten aan de deur van het nieuwe bedrijf door in hun handen te wrijven. Zeker is dat dit bedrijf hard is getroffen door de fusieoperatie op de binnenlandse productie van hogesnelheidstreinen. ”

AANPASSINGSAANBIEDINGEN ESKİŞEHİR EN VATANA

Een van de zorgen die in de spoorweggemeenschap tot uitdrukking wordt gebracht, is de bewering dat 'TÜLOMSAŞ en andere binnenlandse productiefaciliteiten door dit bedrijf zullen worden geprivatiseerd', vervolgde Çakırözer als volgt: “TÜLOMSAŞ in Eskişehir, Sivas in Adapazarı en Sivas, Evenals in het palet bestaat er bezorgdheid dat het in het buitenland op de markt zal worden gebracht en zal worden ingetrokken. Als dit echt het doel van deze fusie is, zal Sakarya, alleen voor Eskişehir, Sivas, geen verraad aan Turkije zijn. Geef deze stap op wanneer de weg nabij is. Kom samen, laten we een onderzoekscommissie in het parlement instellen, laten we onze TÜLOMSAŞ bezitten, laten we al onze instellingen bezitten die samen produceren, technologische kennis en concurrentiekracht. ”

ESKİŞEHİR MOET HET CENTRUM VAN LUCHTVAART- EN SPOORSYSTEMEN ZIJN

Eskişehir TEI Aircraft Engine Factory, TÜLOMSAŞ, Air Supply and Maintenance Center en nog veel meer hightech faciliteiten die produceren met de Turkse luchtvaart- en railsystemen zeggen Çakıröz dat een stad die het verdiende het centrum te zijn, "maar de capaciteit van deze stad, helaas, het vermogen van onze landgenoten en ijver 'De heren in Ankara weten het niet.'


Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen