Coronavirus-uitbraak breekt supply chains!

coronavirus-uitbraak breekt toeleveringsketens
coronavirus-uitbraak breekt toeleveringsketens

Met de uitbraak van het coronavirus hebben we duidelijk gezien hoe het bullwhip-effect (vraagoverdrijving) optreedt in de toeleveringsketens. Sommige producten zijn onzichtbaar geworden, de marktplanken zijn leeg en hun prijzen zijn verdubbeld. Productiefabrieken stopten vanwege problemen met de gedeeltelijke levering. Staten hebben aanvullende maatregelen genomen om producenten te beschermen. Aan de andere kant zijn er explosies geweest in e-commerce. Afhaalservices zijn ongelooflijk toegenomen.


Fysieke afstand is belangrijk geworden. Tijdelijke gezondheidsketens moesten snel worden opgezet. TIR-transits stopten bij de grenzen en TIR-staarten vormden zich. Bestuurders van voertuigen begonnen een quarantaineperiode van 14 dagen toe te passen. Bij RO-RO-vervoer konden chauffeurs niet per vliegtuig worden vervoerd en werd hun verblijf in de Europese Unie verkort. Het reeds bestaande chauffeurstekort is opgevouwen. Vanwege de beperkingen in het wegvervoer is het vrachtvervoer verschoven naar het zee- en spoorvervoer. De vraag nam fors toe. Doordat de importcontainers niet op tijd in de zeeweg konden worden geleegd, toen de behoefte aan lege containers in de exporthavens toenam, stegen de prijzen met de staat van schonere brandstof. Er werden dringende bestellingen geregistreerd voor luchtvervoer. Door het annuleren van vluchten van passagiersvliegtuigen nam het laadvermogen echter drastisch af en weken later werd begonnen met reserveren. De expeditietijden zijn toegenomen als gevolg van wagenontsmettingsoperaties aan de grensovergangen per spoor. Zijn hierdoor de toeleveringsketens verbroken? Ja. Het bullwhip-effect in supply chains kan alleen worden voorkomen door de supply chains te synchroniseren. Een snelle en nauwkeurige informatiestroom is het meest elementaire probleem. Zoals de Wereldgezondheidsorganisatie zegt: "test, test, test". Ketenpartijen moeten vooruit plannen voor de snelle informatiestroom en samenwerken om de bedrijfsvoering te normaliseren. Single-center oplossingen zijn niet voldoende.

Het proces waarin we ons bevinden, heeft ons opnieuw het belang van logistiek getoond. We hebben gezien waarom logistieke functies belangrijk zijn bij het leveren van duurzame diensten, zowel in termen van duurzaamheid van de toeleveringsketen op het gebied van gezondheid als in het voorzien in de voedings-, hygiënische, enz. Behoeften van mensen. Naast de avondklok, moet er worden voorzien in de basisbehoeften van degenen die niet naar buiten kunnen.

Supply chain-kosten zijn de som van inkoop-, productie- en logistieke kosten. Onze conclusie van recente gebeurtenissen laat zien dat we meer resistente toeleveringsketens moeten opzetten en onderscheid moeten maken tussen rampenmaatregelen en maatregelen na rampen. We moeten contactloze methoden voor buitenlandse handel vinden tijdens de epidemische periodes. Op dit moment worden investeringen in infrastructuur die de buitenlandse handel per spoor zullen vergroten belangrijk. Het is duidelijk dat het wisselen van chauffeur aan de grens, het wisselen van containers (volledig vol, volledig leeg), het wisselen van opleggers en snelle desinfectiemethoden verder moet worden ontwikkeld. Hiervoor moeten bufferzones worden gecreëerd. Er moet rekening worden gehouden met alternatieve routes en grenspoorten en er moet rekening worden gehouden met oplossingen voor snelle inbedrijfstelling. Verschillende landen hebben verschillende toltarieven op verschillende routes. Via tijdelijke overeenkomsten met deze landen kunnen passende routes worden gecreëerd.

De 14 dagen durende quarantaineperiode die wordt toegepast op de voertuigbestuurders bij de grensinvoer, moet zo snel mogelijk uit de aanvraag worden verwijderd en de in- en uitgang van de Turkse en buitenlandse voertuigbestuurders moet worden toegestaan ​​met de testkits aan de grenzen. Er moet meer worden gedaan met betrekking tot de duur van het verblijf van automobilisten in EU-landen. Visumaanvragen voor bestuurders moeten als prioriteit worden beoordeeld en het nieuwe visum moet worden verlengd door de periode te verlengen. Met de coördinatie van de relevante instellingen moet het toleranties publiceren die tijdens werk- en rusttijden zullen worden toegepast, wat de veiligheid niet nadelig zal beïnvloeden, en er moet naar behoefte worden verlengd. Om de bedrijfsprocessen van mariene exportcontainers te vereenvoudigen, moet de toepassing van de weging van geverifieerd brutogewicht (VGM) worden onderbroken en moeten scheepsagentschappen een brief van toezegging vragen aan de uitzendende bedrijven. Het chauffeurs- / laadsysteem moet worden heroverwogen en het aanbod van tachografen van chauffeurs en bedrijven moet worden vereenvoudigd en versneld. Er moet plannen worden gemaakt voor de levering van nieuwe chauffeurs aan het werk in internationaal vervoer (opleiding, examen, certificering), en de internetbeschikbaarheid van sommige SRC- en ADR-trainingen en examens moet worden geëvalueerd.

Ploegendienst bij ambtenaren verlengt bedrijfsprocessen. In plaats daarvan moet het proces worden versneld door te zorgen voor een efficiënt gebruik van papierloze verwerkingsprocessen en moeten er maatregelen worden genomen om banenverlies in elke fase te voorkomen. In het aangekondigde pakket is er geen speciale steun voor de logistieke sector, die sterk wordt getroffen door de uitbraak, behalve dat de betalingen van de btw-aangifte met 6 maanden worden uitgesteld. Deze steun is reeds verleend aan 16 sectoren. In deze periode moet de SCT in brandstof, die een belangrijke kostenpost is voor logistiek, worden verwijderd en moet de dienst onder gunstiger voorwaarden worden verleend.

Als een stap op middellange termijn moeten onze belangrijkste transportcorridors die onze belangrijkste internationale corridors met ons land en de op deze corridors te vestigen logistieke centra / dorpen verbinden, worden bepaald om de goederenstroom te beveiligen en de risico's te verminderen.

Er zijn veel bedrijven in ons land binnen het bereik van wereldwijde toeleveringsketens. Landen in het Westen willen sommige producten niet in eigen land produceren. Turkije groeit met de op export gerichte ontwikkelingsmodel. We moeten echter ook rekening houden met het feit dat we afhankelijk zijn van grondstoffen. Daarom moeten we de problemen die we ondervinden bij het verkrijgen van deze grondstoffen goed definiëren en ons concentreren op de oplossingspunten hier. Sommige producten worden niet geproduceerd in Turkije. Daarom moeten we de hele tijd in wereldwijde toeleveringsketens zitten.
Het belangrijkste is om alle risico's te berekenen en de nodige maatregelen te nemen. We moeten risicomanagement systematisch en continu proactief uitvoeren op het gebied van supply chain en logistiek en ons crisisbeheersysteem op korte termijn versterken. We moeten dus manieren vinden om economisch om te schakelen van het single-center supply model naar het multi-center supply model. We moeten strategische producten produceren in ons land.

Als gevolg hiervan kwam opnieuw het belang van overmatige opties en wendbaarheid in supply chains naar voren. Het is duidelijk dat de opties vooraf moeten worden bepaald in zowel logistieke processen als productie, en de ontwikkelingen dynamisch moeten worden gevolgd en de meest geschikte moet worden gebruikt in overeenstemming met de omstandigheden.

professor Dr. Mehmet TANYAŞ
Voorzitter van Logistics Association (LODER)


Spoorwegnieuws zoeken

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen