Wereldwijde markten en aandelen dalen, goud stijgt terwijl de bankzorgen aanhouden

Wereldwijde markten, aandelen dalen, goud stijgt terwijl de bankzorgen aanhouden
Wereldwijde markten, aandelen dalen, goud stijgt terwijl de bankzorgen aanhouden

Goudprijzen bereikten $ 2020 per ounce toen ze hun grootste rally van een week sinds maart 2000 maakten. De opkomst van goud kon niet worden voorkomen door de bankfaillissementen die begonnen in de VS en de maatregelen die werden genomen om de daling van de bankaandelen en de wereldaandelen te voorkomen. Het beleggerssentiment bleef vrijdag fragiel, ondanks massale reddingsoperaties voor falende banken.

De rente op Amerikaanse staatsobligaties bleef dalen en de olieprijs daalde tot het laagste punt in 15 maanden.

Gegevens toonden aan dat het consumentenvertrouwen in de VS in maart voor het eerst in vier maanden is gedaald.

In de crisis die afgelopen vrijdag begon met het faillissement van de Amerikaanse Silicon Valley Bank, verloren investeerders het vertrouwen in Amerikaanse regionale banken en Credit Suisse in Europa.

De risicobereidheid nam op vrijdag af nadat er op donderdag tekenen van herstel waren. De CEO van Credit Suisse zei vrijdag dat de bank hard werkt om het vertrek van klanten te stoppen, maar dat kan enige tijd duren. Het aandeel Credit Suisse bleef dalen.

Analisten zeggen dat de zorgen over een mogelijke bankencrisis nog lang niet voorbij zijn, aangezien een groep grote banken donderdag $ 30 miljard aan deposito's injecteert in een middelgrote Amerikaanse geldschieter First Republic Bank.

De MSCI-wereldaandelenindex, die aandelen in 49 landen volgt, daalde 0,55 procent.

De Europese aandelenmarkten wisten hun vroege winsten uit en de pan-Europese STOXX 600 eindigde 1,3% lager, de zwaarste wekelijkse daling in vijf maanden. Het stond onder druk van bank-, verzekerings- en financiële dienstverleners.

Toezichthouders van de ECB vertelden Reuters dat een bron die bekend is met de context van een tussentijdse vergadering van de raad van commissarissen deze week niet verwachtte dat marktonrust de banken in de eurozone zou besmetten.

De Dow Jones Industrial Average daalde met 384.57 punten, of 1.19%, tot 31.861.98, de S&P 500 .SPX daalde met 43.64 punten, of 1.10%, tot 3.916.64, en de Nasdaq Composite.IXIC daalde met 86.76 punten, of 0.74%, tot 11.630.51. .

In de afgelopen twee weken hebben de S&P Banking-index en de KBW Regional Banking-index hun grootste daling in twee weken sinds maart 4,6 doorgemaakt, met respectievelijk 5,4% en 2020%.

Het rendement op benchmark Treasuries op 10 jaar daalde tot 3.583%, tegenover 3.423% voorheen. De tweejaarsrente daalde tot 4.13 procent ten opzichte van de vorige slotkoers van 3.8354%, gestimuleerd door de verwachting van handelaren op hogere Fed Funds-tarieven.

Het rendement op Duitse 10-jaars overheidsobligaties daalde tijdens de late sessie naar 2.069%, het laagste niveau sinds begin februari.

De ECB verhoogde donderdag de rentetarieven met 50 basispunten en bleef trouw aan haar belofte om de inflatie te verminderen, hoewel sommige investeerders hebben opgeroepen tot een pauze in de renteverhogingscyclus totdat de bancaire onrust afneemt.

Markten rekenen een stijging van 50 basispunten in, wat lager is dan de verwachting van een stijging van 25 basispunten op de bijeenkomst van de Amerikaanse Federal Reserve volgende week.

Uit gegevens van de Fed van donderdag bleek dat banken de afgelopen dagen naar recordbedragen aan noodliquiditeit hebben gezocht, waardoor maandenlange inspanningen van de centrale bank om haar balansomvang te verkleinen, ongedaan werden gemaakt.

"Het is potentieel gunstig voor de Fed om zeer proactief te zijn bij het opendraaien van de liquiditeitskraan, en dat heeft de zaken gestabiliseerd, althans op korte termijn", zegt Guillaume Paillat, multi-asset portefeuillemanager bij Aviva Investors.

"Potentieel een stabielere omgeving, omdat we denken dat we het crisispunt voorbij zijn en dat de zaken een beetje zouden moeten normaliseren."

De voorlopige uitslag van de University of Michigan voor de index voor het algemene consumentenvertrouwen kwam uit op 67, een daling ten opzichte van de 63.4 vorige maand. Door Reuters ondervraagde economen schatten een voorlopige stand op 67.0. Huishoudens verwachtten echter dat de inflatie in de komende 12 maanden en daarna zou dalen.

"Terwijl de economie vertraagt ​​en de inflatie een tegenwind blijft, vertonen consumenten tekenen van terugval onder druk", zegt Jeffrey Roach, Chief Economist bij LPL Financial. "De inflatieverwachtingen dalen, wat de Fed enige flexibiliteit geeft bij haar toekomstige renteverhogingen", zei hij. Charlotte, Noord-Carolina.

De productie bleef worstelen onder het gewicht van de hoge financieringskosten.

Spot goudprijzen stegen met 3.01% tot $1.976.84 per ounce na het bereiken van hun hoogste niveau sinds april. De Amerikaanse goudfutures stegen met 2,6% tot $ 1.973,50.

Bitcoin steeg ook in veilige havenaankopen en bereikte een hoogtepunt in negen maanden.

De euro steeg in een maand tijd met 0,79% naar $0,5, een stijging van 1,066% op de dag zelf, terwijl de dollarindex, die de dollar volgt ten opzichte van een mandje valuta's van andere belangrijke handelspartners, daalde tot 103,9.

Het gevoel van risicoaversie had ook invloed op de olieprijzen. In de dieptepunten van de sessie daalden beide benchmarks met meer dan $3. Brent-ruwe olie, de wereldwijde benchmark, daalde deze week met bijna 12%, de grootste wekelijkse daling sinds december. Amerikaanse futures daalden met 13% sinds de afsluiting van vrijdag, de grootste daling sinds afgelopen april.

Günceleme: 18/03/2023 10:58

Vergelijkbare advertenties