Het leven en het verhaal van de Çanakkale-overwinningsheld Seyit Onbaşı

Het leven en verhaal van Canakkale Victory Hero Seyit Onbasi
Het leven en het verhaal van de Çanakkale-overwinningsheld Seyit Onbaşı

Dit jaar wordt de 108e verjaardag van de Çanakkale-overwinning gevierd. Ter gelegenheid van de Çanakkale-overwinning van 18 maart worden onze martelaren en helden samen herdacht. Seyit Ali Çabuk, ook bekend als Seyit Onbaşı, die de loop van de Dardanellenoorlog veranderde, valt op als een van de meest merkwaardige. Hier is het verhaal van de held van de Çanakkale-overwinning, Seyit Onbaşı, over zijn leven en de kanonskogel die hij optilde...

Wie is Seyit Ombasi?

Seyit Ali Çabuk, beter bekend als Seyit Onbaşı (geboren in september 1889 - overleden op 1 december 1939), was een Turkse soldaat die tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het Çanakkale-front vocht.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog, terwijl het Rumeli Mecidiye-bastion dienst had aan het Çanakkale-front, slaagde hij erin de naar verluidt zware kanonskogels in het vooreind te plaatsen en het Britse slagschip Ocean vanaf het roer te raken, waardoor het uit de hand liep en crashen in een mijn. Het verhaal van deze echte gebeurtenis die Seyit Corporal meemaakte, is in de publieke verbeelding veranderd in een legendarisch verhaal.

Hij werd geboren in september 1889 in het dorp Manastır (later Çamlık, nu Koca Seyit dorp) in het district Havran van Balıkesir. Zijn vader was Abdurrahman en zijn moeder was Emine.

Hij sloot zich in 1909 aan bij het Ottomaanse leger. Hij vocht in de Balkanoorlog. Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog begon hij in 1914 te werken als artillerist aan het Çanakkale-front.

De geallieerde marine, die via de Dardanellen naar Istanbul wilde, had op 18 maart 1915 dienst bij het Rumeli Mecidiye Bastion, toen ze de schans op de Anatolische en Roemeense linies bombardeerden. Tijdens het bombardement raakte een kogel afgevuurd door vijandelijke schepen het arsenaal van Seyit Ali's batterij en blies het op; Veertien van de soldaten in de batterij kwamen om het leven en vierentwintig raakten gewond. Alleen Seyit Ali en zijn vriend Niğdeli Ali ontsnapten ongedeerd. Slechts één van de ballen van de batterij was bruikbaar. Intens tegenvuur van Turkse artillerie en mijnen die eerder door de Nusret-mijnenlegger waren geplaatst, sloeg de aanval af.

Admiraal De Robeck, die aan het hoofd stond van de geallieerde marine, wilde dat de marine om 17.50 uur langzaam richting zeestraat zou varen. Tijdens het bombardement, aangezien het enige werkende kanon in het bastion, de hendel die de kogels optilt kapot ging, laadde Seyit Ali, met de hulp van zijn vriend Niğdeli Ali, een kogel op zijn rug en schoot op het schip tegenover hem. Bij zijn derde schot raakte hij het schip genaamd HMS Ocean, een van de grootste oorlogsschepen van de Britten, vanuit het roer. De gegooide bal raakte de bodem van het watergedeelte van het schip, waardoor het schip kantelde. Toen het schip oncontroleerbaar werd, raakte het een van de mijnen die door de Nusret-mijnenlegger waren gelegd. Het slagschip Ocean, in sommige bronnen bekend als Eskihisarlık rond 18.00 uur in sommige bronnen en rond 22.00 uur in sommige bronnen, zonk over het gebied waar het Çanakkale Martelarenmonument zich vandaag bevindt, en de geallieerde marine verliet Çanakkale. Seyit Ali kreeg als beloning de titel van korporaal.

Verschillende bronnen hebben verschillende informatie over het gewicht van de artilleriegranaten die Seyit Onbaşı die dag optilde. De artilleriegranaat, die in sommige studies wordt gerapporteerd als 276 kg, weegt eigenlijk 215 kg, maar vanwege het verschil in gewichtseenheid met Duitsland in de Ottomaanse periode, werd het gewicht van de kogel van 215 kg per ongeluk geregistreerd als 215 okka (ongeveer 276 kg ). Door de kanonskogel uit de oorlog die in het Mecidiye-bastion te zien was met een precisieweegschaal te wegen, bepaalden de onderzoekers dat de netto massa van Seyit Onbaşı 215 kilogram was. Na dat schot vroeg de Commandant van het Versterkte Gebied aan Seyit Ali Corporal om een ​​foto te maken met de achterkant van de kanonskogel, maar Seyit Ali Corporal kon de kanonskogel niet optillen, hoe hard hij ook probeerde. Daarna mocht er alleen met een houten kogelmodel voor het Harp Magazine op de foto. De foto werd gepubliceerd in het tweede nummer van Harp Magazine. Begin april ontving Mustafa Kemal, commandant van de 19e Divisie, hem op zijn hoofdkwartier in het dorp Bigali.

Seyit Ali, die werd ontslagen en in 1918 terugkeerde naar zijn dorp, bleef werken in de bosbouw en de kolenmijnbouw. Zijn eerste dochter, Ayşe (1911), werd geboren uit zijn vrouw Emine, met wie hij voor de oorlog voor het eerst trouwde. Zijn tweede dochter Fatma werd geboren in 1922. Hij werd opnieuw opgeroepen voor het leger tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog en nam deel aan het Grote Offensief dat begon op 26 augustus 1922.

Seyit Ali sloot zijn tweede huwelijk met Hatice Hanım nadat hij zijn eerste vrouw Emine Hanım had verloren. Hij had drie zonen, Ramazan, Osman en Abdurrahman, uit dit huwelijk. In 1934, op weg van Balıkesir naar Çanakkale, ontmoette hij president Mustafa Kemal Atatürk, die in Havran verbleef. Hij nam de achternaam Quick aan met de achternaamwet.

In de laatste jaren van zijn leven werkte hij een tijdje als portier in een olijfoliefabriek, en daarna verdiende hij de kost door schoenen te lappen. Hij stierf aan een longontsteking op 1 december 1939.

Seyit Önbaşı-monumenten

Na zijn dood werd de naam van zijn dorp veranderd in "Kocaseyit". Het Koca Seyit-monument werd in 2006 gebouwd en vertegenwoordigt alle martelaren op de plaats waar zijn graf zich bevindt. Er zijn een standbeeld van Koca Seyit, een standbeeld van Atatürk, een monument, een museum en een kanon in het monumentengebied. Het monument is ontworpen door Tankut Öktem en voltooid door zijn familieleden Pınar Öktem Doğan en Oylum Öktem İşözen vanwege de dood van Öktem.

Een sculptuur van brons en zout van de beeldhouwer Hüseyin Anka Özkan om de heldhaftigheid van Seyit Ali te symboliseren, werd in 1996 opgericht op de grens van het dorp Kilitbahir, op de plaats van het Rumeli Mecidiye-bastion, dat met hem wordt geïdentificeerd. Het beeld werd in 2006 verwijderd omdat Seyit Ali de kanonskogel op zijn schoot draagt, niet op zijn rug. Het werd in november 2010 verplaatst naar het Mecidiye-bastion. Er werd een 4 meter hoog standbeeld geplaatst, dat Seyit Ali afbeeldt in militaire kledij, met een keppeltje genaamd Kabalak en een kogel op zijn rug, en gemaakt met een combinatie van vezelepoxypolyester en tegelmateriaal door beeldhouwer Eray Okkan om later te bedekken. in een park in de wijk Eceabat.

Günceleme: 18/03/2023 12:53

Vergelijkbare advertenties