De grootste risicobron van de epidemie in Istanbul is het openbaar vervoer

De grootste risicobron van de epidemie in Istanbul is het openbaar vervoer
De grootste risicobron van de epidemie in Istanbul is het openbaar vervoer

Minister van Volksgezondheid Dr. Fahrettin Koca legde een verklaring af aan de pers na de vergadering van het Coronavirus Wetenschappelijk Comité in Istanbul Başakşehir Çam en Sakura City Hospital.


Minister Koca legde na het Wetenschappelijk Comité een verklaring af: “Ons Wetenschappelijk Comité, dat op 10 januari met zijn werkzaamheden begon, zodra de epidemie in China begon, bevindt zich vandaag in Istanbul. Sindsdien hebben we voor het eerst een bijeenkomst buiten Ankara gehouden. Het is geen gewone gebeurtenis dat het Wetenschappelijk Comité van het Coronavirus buiten Ankara bijeenkomt. Drie dagen geleden maakte het aantal gevallen in Istanbul, Turkije bekend dat ik 40 procent had bereikt. 19 op de 10 mensen die positief testen op Covid-4 zijn in Istanbul. Van artsen en verpleegkundigen tot onze ambulancechauffeurs, we zijn alert als alle zorgprofessionals, ziekenhuisbestuurders, leden van het Wetenschappelijk Comité en alle relevante instellingen. De situatie legt een grote verantwoordelijkheid bij u en bij ons, ”zei hij.

"Istanbul is een stad die het moeilijk maakt om aan de afstandsregel te voldoen"

Minister van Volksgezondheid Koca legde uit dat het gevaar dat in april werd ervaren ook groot was, en dat ze verhinderden dat Istanbul, dat ongeveer 20 miljoen inwoners telt, het centrum van de epidemie werd door krachten te verzamelen en de regels toe te passen.

Koca wees erop dat ze nu met een vergelijkbare situatie worden geconfronteerd en zei: 'Wat heeft deze situatie veroorzaakt? Istanbul staat op de 14e plaats van de meest bevolkte steden ter wereld. Een stad die het moeilijk maakt om de afstandsregel te gehoorzamen, we leven samen. We hebben zeer gunstige leefomstandigheden om het virus te verspreiden. De massa in beweging is enorm. Er waren zware bochten om hier de winter door te brengen. We kunnen waakzaam zijn bij gevaar: maar zodra we het risico afwenden, laten we het leven stromen. Dit is de beschrijving van de situatie waarmee we worden geconfronteerd en die het hele land in gevaar brengt. We hebben discipline en langdurig succes nodig bij het bestrijden van de epidemie. Het is misschien niet altijd mogelijk om op te staan ​​van waar we zijn gevallen. De kleine nalatigheid die mensen zullen vertonen, de prijs is hoog. Misschien moeten we de prijzen samen betalen, ”zei hij.

"Openbaar vervoer is een van de grootste risicobronnen"

Koca verklaarde dat de implementatie van de sociale afstandsregel in veel gevallen afhangt van het verbeteren van de omstandigheden, en legde uit dat ze de afgelopen zes dagen aan deze kwestie hebben gewerkt met de vice-ministers en hun team.

Koca verklaarde dat ze een ontmoeting hadden met provinciale en districtsbestuurders, managers van grootstedelijke en districtsgemeenten en ambtenaren van openbare instellingen:

“We vroegen om studies en planning om de naleving van de regels in het openbaar vervoer, marktplaatsen, winkelomgevingen en verschillende stedelijke gebieden te vergemakkelijken. Bijkomende expedities naar het openbaar vervoer, reorganisatie van werktijden in openbare instellingen en de privésector, inclusief georganiseerde industriële zones, om het contact dat voortkomt uit sociale mobiliteit te verminderen, behoren tot de besproken onderwerpen. De instellingen werd ook gevraagd om het gemak van thuiswerken op afstand te bieden. Het probleem dat we het meest moeten oplossen, is het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer, waar sociale afstand niet kan worden gehandhaafd, is een van de grootste risicobronnen. De reis, dus de risicoperiode is lang. Het genereren van deze oplossingen zal de mobiliteit en het contact sterk verminderen, wat de reden is voor de escalatie van de epidemie. "

"Wat ik wil, is de actie en het thema terugbrengen tot 3/1"

"Als het virus gemiddeld van 1 persoon naar 3 wordt overgedragen, verminderen we de beweging en het contact tot één op de drie", zei Koca, "als we uitgaan, verminderen we het tot één als we op drie plaatsen komen. Als we met 3 personen per dag vergaderen, spreken we af met 3 persoon. Wat ik wil is dat je het gebaar en het thema terugbrengt tot 3 op 1. Als je dat doet, heb je echt de epidemie bestreden. Als u uitgaat, sluit dan geen compromissen op het gebied van voorzichtigheid ”.

Koca zei tegen de werkgevers: “Doe je best voor de overgang naar het flexibele werksysteem. Als uw omstandigheden geschikt zijn, werk dan bij voorkeur in ploegen.

"Elke capaciteit heeft uiteindelijk een limiet"

Minister Koca verklaarde dat er geen probleem is in de gezondheidsdiensten waardoor het systeem zou worden geblokkeerd en dat ze samenkwamen met openbare ziekenhuizen, particuliere gezondheidsinstellingen en medische schoolziekenhuizen.

Herinnerend dat ze een ontmoeting hadden met alle eenheden van de strijd tegen de epidemie, van de 112 Emergency Service-teams tot de bestralingsteams, zei Koca: “We organiseerden ons tegen het risico met ons gezondheidsleger. Ik wil dat je dit onthoudt: elke capaciteit heeft uiteindelijk een limiet. Het niet verleggen van deze limiet hangt af van uw implementatie van de maatregelen. Maatregelen betekenen niet het ontnemen van mensenlevens. Het betekent het leven rationeel beheren. De mobiliteit terugbrengen tot een derde tegen de huidige omstandigheden. "Mobiliteit is om contact te verminderen", zei hij.

Verwijzend naar het feit dat er geen capaciteitsprobleem is in Istanbul, zei Koca: “Dit betekent niet dat het nooit zal gebeuren. Als dit aantal gevallen 2 of 3 keer toeneemt, kunnen er verschillende afbeeldingen verschijnen. Om deze reden willen we vooral deze gevoeligheid uitleggen en onze burgers vooral in deze periode de regels naleven. Als ministerie is de epidemie niet alleen een probleem voor het ministerie van Volksgezondheid, maar ook een probleem dat het kan oplossen. In die zin werken we nauw samen met de relevante ministeries, vooral met ons ministerie van Binnenlandse Zaken ”.


sohbet

Feza.Net

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties