Wie is Hacı Bayram-ı Veli?

haci bayram i veli wie is
Foto: Wikipedia

Hacı Bayram-ı Veli, (b. 1352, Ankara - d. 1430, Ankara), Turkse soefi en dichter. Hij is de leerling van Sheikh Hamid Hâmid'ûd-Dîn-i Veli en oprichter van Bayramîyye Tarikâtı, een van de eisen van Hodja Alâ ad-Din Ali Erdebilî, een van de oudsten van Safavid Tariqat. Zijn graf bevindt zich naast de Hacı Bayram-moskee in Ankara.

leven


Zijn geboortenaam is Numan bin Ahmed, bijgenaamd "Hacı Bayram". Hij werd geboren in het dorp Zül-Fadl (Solfasol) aan de Çubuk Stream in Ankara op 1352 (H. 753). Hacı Bayram-ı Veli groeide op in Anatolië in de 14e en 15e eeuw. Door zijn werken in het Turks te schrijven, net als zijn andere Hacı Bektaş-ı Veli-kameraden, heeft hij zijn gebruik van het Turks in Anatolië aanzienlijk beïnvloed.

II. In een beroemd edict dat hij gaf, meldde Murad dat de studenten van Hacı Bayram-ı Veli waren vrijgesteld van belasting en militaire dienst om zich alleen met kennis bezig te houden.

Fatih Sultan Mehmed zal Istanbul II veroveren. Mehmed's vader II. Naar verluidt is dit aan Murad gemeld.

Op een dag kwam er iemand naar de madrasa; 'Mijn naam is Şüca-i Karamani. Mijn leraar Hamideddin-i Veli knikt. Hij nodigt je uit voor Kayseri. Ik kwam met deze taak bij je. ' zei. Toen hij de naam Hamidüddin hoorde; 'Op het hoofd moet aan deze uitnodiging worden voldaan. Laten we nu gaan. " Hij verliet het management. Samen gingen ze naar Kayseri en ontmoetten Hamideddin-i Veli, bekend als Somuncu Baba, op het Offerfeest. Vervolgens Hamideddin-i Veli; "We vieren beide feestdagen!" Hij beval hem en gaf hem de bijnaam Bayram en accepteerde hem als student. Hij behaalde een hoge graad in religie en wetenschap.

In 1412 keerde Hacı Bayram-ı Veli terug naar Ankara na zijn dood van zijn leraar, Sheikh Hâmid Hâmid'ûd-Dîn-i Veli in Aksaray, en begon zijn activiteiten. Deze datum wordt beschouwd als de oprichting van de Bayramiye-orde.

Keer terug naar Ankara

Na de dood van zijn leraar Hamideddin-i Veli kwam hij naar Ankara en vestigde zich in het dorp waar hij werd geboren. Hij was druk bezig de vraag opnieuw te verhogen. Met zijn gesprekken genas de patiënt de harten. Hij zou zijn eisen vooral naar de kunst en de landbouw sturen. Hij verdiende ook zijn brood met de landbouw. Beroemde geleerden en rechtenliefhebbers kwamen massaal naar de wetenschap en de steengroeve die hij opende. Zijn vrouw Eşrefoğlu Rumi, Şeyh Akbıyık, Bıçakçı Ömer Eşinî, Göynüklü Uzun Selahaddin, Edirne en Bursa broers en Yazici, Ahmed (Bican) en Mehmed (Bican) broers en de leraar van Fatih Sultan Mehmed Han, Akşemseddin zijn de beroemdste.

Toen Fatih's vader Sultan Second Murad Khan Hacı Bayram-ı Veli naar Edirne uitnodigde, zijn kennis en spirituele graad begreep, toonde hij buitengewoon respect, maakte hem aanwezig in de Oude Moskee en stuurde hij opnieuw naar Ankara.

Toen Sultan Second Murad Khan om advies vroeg; Hij gaf Imam-Azam het lange advies aan zijn student Abu Yusuf: “Ken en ken ieders plaats in Tebean; Behandel de notabelen. Respecteer de geleerden. Respecteer het oude en toon liefde voor de jongeren. Kom dichter bij de mensen, ga weg van de facetten, val weg met de goede. Onderschat niemand en onderschat. Maak geen fouten in de mensheid. Open je geheim voor niemand. Vertrouw niemand's vriendschap tenzij er een hechte relatie is. Chat niet met gierige en lage mensen. Knoei niet met alles waarvan je weet dat het slecht is. Verzet u niet onmiddellijk tegen iets. Als je iets wordt gevraagd, beantwoord het dan zoals iedereen weet. Leer iets uit mijn kennis voor degenen die u bezoeken en laat iedereen uit uw hoofd leren en toepassen. Leer ze gewone dingen, open geen fijne problemen. Geef iedereen vertrouwen, maak vrienden. Omdat vriendschap zorgt voor voortzetting van kennis. Serveer ze soms eten. Zorg voor uw behoeften. Ken hun waarde en reputatie goed en zie hun gebreken. Behandel de ring zacht. Laat u verwennen. Wees nergens moe van, doe alsof je een van hen bent. '

Zijn discipelen

Hacı Bayram-ı Veli werkte tot het einde van zijn leven om de islam te verspreiden. Hij stierf in Ankara op 1429 (H. 833). Het graf grenst aan de Hacı Bayram-moskee, die bekend staat onder de naam, en het is een bezoekplaats. Na zijn dood werd de cultus toegeschreven aan Akşemsettin over zijn leerlingen (Şemsîyye-î Bayramîyye Tarikâtı), toegeschreven aan Bıçakçı Ömer Dede (Şeyh Emir Sikkinî) (Melâmetîyye / Melâmîyye-î Bayramîyye Tarikâtı) [1] en Akb. î Bayramîyye Tarikâtı) en vervolgde in drie verschillende branches. Net als Hacı Bayram-ı Veli en Yunus Emre werd hij beïnvloed door Hacı Bektaş-i Veli en zong hij gedichten van dezelfde stijl. Hij gebruikte het pseudoniem “Bayramî” in zijn gedichten.


Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen