Centrale Bank verlaagde rente tot 12 procent

Centrale Bank verlaagt rente tot procent
Centrale Bank verlaagde rente tot 12 procent

De Centrale Bank (CBRT) heeft tijdens haar vergadering vandaag besloten de beleidsrente te verlagen van 13 procent naar 12 procent.

In de verklaring van de CBRT staat:

“Het Monetair Beleidscomité (het Comité) heeft besloten om de repo-veilingrente van één week, de beleidsrente, te verlagen van 13 procent naar 12 procent.

Het verzwakkende effect van geopolitieke risico's op de economische bedrijvigheid over de hele wereld blijft toenemen. De wereldwijde groeiprognoses voor de komende periode worden steeds neerwaarts bijgesteld en de beoordelingen dat recessie een onvermijdelijke risicofactor is, worden wijdverbreid. Hoewel de negatieve effecten van aanbodbeperkingen in sommige sectoren, met name in basisvoedsel, zijn verminderd dankzij de door Turkije ontwikkelde strategische oplossingstools, zet de opwaartse trend in producenten- en consumentenprijzen zich op internationale schaal voort. De effecten van hoge mondiale inflatie op de inflatieverwachtingen en de internationale financiële markten worden nauwlettend gevolgd. Centrale banken van ontwikkelde landen benadrukken echter dat de stijging van de inflatie langer kan duren dan verwacht als gevolg van stijgende energieprijzen, mismatch tussen vraag en aanbod en starheid op de arbeidsmarkten. Afhankelijk van de economische vooruitzichten die van land tot land verschillen, blijft de divergentie bestaan ​​in de monetaire beleidsstappen en mededelingen van de centrale banken van de ontwikkelde landen. Er wordt geconstateerd dat de inspanningen om oplossingen te vinden met nieuwe ondersteunende praktijken en instrumenten die door centrale banken zijn ontwikkeld om de onzekerheden op de financiële markten te vergroten, worden voortgezet.

In de eerste helft van 2022 werd een sterke groei waargenomen. Voorlopende indicatoren sinds begin juli wijzen op een groeivertraging als gevolg van de afnemende buitenlandse vraag. werkgelegenheid kazanhun vooruitzichten zijn positiever dan vergelijkbare economieën. Zeker gezien de sectoren die bijdragen aan de toename van de werkgelegenheid, de structurele effecten van de groeidynamiek kazanlijkt te worden ondersteund door Terwijl het aandeel van duurzame componenten in de samenstelling van de groei toeneemt, blijft de sterke bijdrage van het toerisme aan het saldo op de lopende rekening, die de verwachtingen overtreft, aanhouden. Daarnaast houden het hoge verloop van de energieprijzen en de mogelijkheid van een recessie in de belangrijkste exportmarkten de risico's op het saldo op de lopende rekening levend. Voor prijsstabiliteit is het van belang dat het saldo op de lopende rekening permanent wordt op houdbare niveaus. Het groeitempo van de leningen en de overeenstemming van de financiële middelen die worden bereikt met de economische activiteit in overeenstemming met haar doel worden nauwlettend gevolgd. Bovendien wordt het evenwicht dat wordt bereikt door het renteverschil tussen beleidsleningen, dat de laatste tijd aanzienlijk groter is geworden door de bijdrage van de aangekondigde macroprudentiële maatregelen, nauwlettend gevolgd. De Raad zal zijn instrumenten ter ondersteuning van de doeltreffendheid van het monetaire transmissiemechanisme blijven versterken.

In de stijging waargenomen in de inflatie; De vertraagde en indirecte effecten van stijgingen van de energiekosten als gevolg van geopolitieke ontwikkelingen, de effecten van prijsvorming die afwijkt van de economische fundamenten, en sterke negatieve aanbodschokken veroorzaakt door stijgingen van de wereldwijde prijzen van energie, voedsel en landbouwgrondstoffen, blijven van invloed. De Raad voorziet dat het desinflatoire proces zal beginnen met het herstel van de mondiale vredesomgeving, samen met de stappen die zijn genomen en vastberaden worden uitgevoerd om duurzame prijsstabiliteit en financiële stabiliteit te versterken. Voorlopende indicatoren voor het derde kwartaal wijzen er echter op dat de vertraging van de economische activiteit voortduurt als gevolg van de afnemende buitenlandse vraag. In een periode waarin onzekerheden over mondiale groei en geopolitieke risico's toenemen, is het van belang dat de financiële omstandigheden ondersteunend zijn om de versnelling van de industriële productie en de stijgende trend in werkgelegenheid te ondersteunen. In dit kader heeft de Raad besloten de beleidsrente met 100 basispunten te verlagen en beoordeeld dat de geactualiseerde beleidsrente voldoende is onder de huidige vooruitzichten. Om prijsstabiliteit op een duurzame manier te institutionaliseren, blijft de CBRT een alomvattend beleidskader herzien dat permanente en versterkte liraisering in alle beleidsinstrumenten aanmoedigt. De stappen in het krediet-, onderpand- en liquiditeitsbeleid, waarvan de evaluatieprocessen zijn voltooid, zullen worden voortgezet om de doeltreffendheid van het transmissiemechanisme van het monetair beleid te versterken.

In lijn met de hoofddoelstelling van prijsstabiliteit, zal de CBRT resoluut alle instrumenten blijven gebruiken die haar ter beschikking staan ​​in het kader van de liraiseringsstrategie, totdat er sterke indicatoren zijn die wijzen op een permanente daling van de inflatie en de doelstelling van 5 procent op middellange termijn is bereikt. De te bereiken stabiliteit in het algemene prijspeil zal een positieve invloed hebben op de macro-economische stabiliteit en de financiële stabiliteit door de daling van de premies voor het landenrisico, de voortzetting van de omgekeerde valutasubstitutie en de opwaartse trend in deviezenreserves, en de permanente daling van de financieringskosten. Zo ontstaat er een geschikte grond voor het op een gezonde en duurzame manier voortzetten van investeringen, productie en werkgelegenheidsgroei.

De Raad zal zijn besluiten blijven nemen in een transparant, voorspelbaar en datagericht kader. De samenvatting van de vergadering van het Monetair Beleidscomité wordt binnen vijf werkdagen gepubliceerd.”

Vergelijkbare advertenties

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen