Wat is IETT-uitbreiding? Wanneer is IETT opgericht?

Wat is iett-noodsituatie Wanneer is iett opgericht
Foto: Wikipedia

Istanbul Electric Tram and Tunnel Operations (kortweg IETT), een organisatie die openbaar vervoer verzorgt in Istanbul, aangesloten bij de Istanbul Metropolitan Municipality.

geschiedenis


Met de wet nummer 1939, die verschillende bedrijven in 3645 nationaliseerde, kreeg het zijn huidige status onder de naam "Istanbul Electric Tram and Tunnel Enterprises General Directorate". In 1945 werden de luchtgasfabrieken Yedikule en Kurbağalıdere en de luchtgasdistributiesystemen van Istanbul en Anatolië die door deze fabrieken werden gevoed, overgedragen aan IETT. Trolleybussen die in 1961 in gebruik waren genomen, dienden tot 1984 voor inwoners van Istanbul. Alle elektriciteitsdiensten zijn bij wet aangenomen in 1982, de rechten en verplichtingen van de Turkse elektriciteitsautoriteit (TEK) zijn overgedragen. Toen, in 1993, stopten de productie- en distributieactiviteiten voor luchtgas. Tegenwoordig is IETT, dat alleen openbaar vervoer in de stad aanbiedt, verantwoordelijk voor het bus-, tram- en tunnelbeheer, evenals het beheer, de exploitatie en de controle van particuliere openbare bussen en Istanbul Transportation Inc. IETT heeft ook een deel van de spoorwegsystemen (metro en tram) in Istanbul (Eminönü-Kabataş, Sultançiftliği-Edirnekapı, Edirnekapı-Topkapı, Otogar-Başakşehir).

tram

Het stadsvervoer van Istanbul begon in 1869 met de oprichting van de Dersaadet Tram Company en de bouw van de tunnelfaciliteit. In 1871 begon het bedrijf met vervoer over vier lijnen als een door paarden getrokken tram. Deze lijnen waren Azapkapı-Galata, Aksaray-Yedikule, Aksaray-Topkapı en Eminönü-Aksaray en 4,5 miljoen mensen verhuisden in het eerste jaar. Op deze lijnen reden 430 paarden en 45 trams op rails met een lijnbreedte van 1 meter. In 1912 werd de activiteit van de door paarden getrokken tram een ​​jaar lang onderbroken omdat alle paarden tijdens de Balkanoorlog naar het front werden gestuurd.

Het tramnet werd op 2 februari 1914 geëlektrificeerd. Op 8 juni 1928 begon de tram tussen Üsküdar en Kısıklı te werken. In de jaren vijftig had de lengte van de tramlijnen 1950 km bereikt. Het beleefde zijn topjaren in 130 met 1956, zelfs 56 treinen en 270 miljoen passagiers. Na de staatsgreep van 108 mei werd de tram gesloten. De wegen werden afgebroken en er werden wegen aangelegd waar motorvoertuigen die onder de omstandigheden van die dag sneller en sneller konden rijden, konden oprukken. De oude trams reden tot 27 augustus 12 aan de Europese kant van de stad en tot 1961 november 14 aan de Anatolische kant.

Tegelijk met de tram is ook gestart met de bouw van de tunnel. De aanleg van de kabelbaan tussen Pera en Galata begon op 30 juli 1871. De kabelbaan werd op 5 december 1874, na de Londense metro, geopend als de tweede metrolijn ter wereld. Aanvankelijk werd op 17 januari 1875 ook begonnen met het passagiersvervoer, dat uitsluitend werd gebruikt voor het vervoer van vracht en dieren. Deze service is nog steeds aan de gang.

bus

Om het tramvervoer, dat sinds 1871 in bedrijf is, te ondersteunen, werden in 1926 vier Renault-Scémia-bussen uit Frankrijk gekocht nadat de Dersaadet Tramway Company bussen mocht laten rijden. Een van de bussen van de Tram Company maakte zijn eerste vlucht op de Beyazıt-Taksim-lijn op 4 juni 2. Anderen begonnen vijf maanden later aan de route Beyazıt-Fuatpaşa-Mercan Yokuşu-Sultanhamam-Old Post Office-Eminönü te werken. Deze lijn werd later uitgebreid tot Karaköy. De eerste bussen van Istanbul begonnen te rijden op de hellingen waar trams moeilijk uitstappen. Het Bağlarbaşı-magazijn, dat vroeger dienst deed als tramhangaar, werd in 1927 omgebouwd tot garage voor onderhoud en reparatie van bussen.

Het bedrijf had tijdens de nationalisatie 3 bussen en stapte over naar IETT. In 1942 werden 23 bussen besteld bij American White Motor Company. De 9 bussen, die de eerste batch van deze bussen zullen vormen, werden op 27 februari 1942 in stukken en kisten gevaren. Door de intensivering van de oorlog werd er echter materiaal naar de haven van Alexandrië gebracht zonder de haven van Alexandrië. In 1943 werden de kisten onder zeer moeilijke omstandigheden naar Istanbul gebracht, maar sommige kisten werden vernietigd en sommige onderdelen ontbraken. De assemblage van de materialen die uit de douane werden gehaald, begon onmiddellijk, maar vanwege de stop van de fabriek in de Verenigde Staten werden slechts 9 bussen van de White Motor Company in gebruik genomen. De overige 14 waren verspild voordat ze ooit naar Istanbul kwamen. Alternatieve regels waaraan ze zullen werken, zijn geopend en zijn in dienst getreden. Sinds de eerste Renault deurnummers 1-4 ontving, kregen ze wagenparknummers in dubbele cijfers tussen "6-22". In 1947 werden twee bussen gesloopt. Nadat de Scania-Vabis met massale aankoop tot de vloot was toegetreden, werden de overige 2 eind 7 buiten dienst gesteld.

Aan het eind van hetzelfde jaar werden door het Trade Office 25 benzine-vrachtwagens van het merk Scania-Vabis uit Zweden geïmporteerd en aan IETT toegewezen. In april 1943 ontstond een vloot van 15 met de aankoop van 1944 bussen van de vrachtwagen en 5 Scania-Vabis-bussen in 29. Deze vloot werd op 17 oktober 1946 naar Ankara gestuurd in plaats van bussen die in een brand in het busdepot van de gemeente Ankara brandden.

Op initiatief van de gemeente ontstond kort daarna een vloot van 12 bussen, 2 Twin Couch, 1 Chevrolet en 15 Fargo. Deze bussen deden dienst tot 1955. Tot 1960 gingen de busaankopen van verschillende merken zoals Skoda, Mercedes, Büssing en Magirus door en nam het aantal bussen in de vloot toe tot 525. Dit werd gevolgd door 1968 Leyland-bussen die in 1969 en 300 uit Engeland waren gekocht. Busaankopen werden gedaan tussen Mercedes-Benz, Magirus en Ikarus in 1979-1980; Hij ging verder met MAN in 1983-1984 en Ikarus-merkbussen werden in 1990-1991-1992-1993-1994 uit Hongarije gekocht. Er werden bussen met airconditioning en lage vloeren met Euro III-milieumotoren in gebruik genomen. In de eerste maanden van 1993 begonnen nieuwe rode dubbeldekkers te rijden.

In september 2007 begon Metrobus te dienen. In deze lijn worden bussen gebruikt met een hoge passagierscapaciteit, airconditioning, lage vloeren en geschikt voor het vervoer van gehandicapten.

IETT heeft eind 2014 3.059 bussen. Deze bussen zijn solo-, gusseted- en metrobus-type. De verdeling van deze bussen per merk is als volgt: 900 Otokar, 540 Karsan Bredamenarinibus, 1569 Mercedes-Benz en 50 Phileas. Daarnaast zijn er 3075 bussen van particuliere openbare bussen onder IETT-controle.

Elektrisch

Het eerste elektriciteitsdistributiebedrijf in Turkije komt tot leven in Istanbul. In 1908, II. Tijdens de moderniseringsbewegingen die zich ontwikkelden met de verklaring van de constitutionele monarchie, werd de concessie voor elektriciteitsdistributie in Istanbul gegeven aan Ganz Anonim Şirketi, wiens hoofdkantoor in Pest is gevestigd. Het gebouw, dat later met andere partners in 1910 een Ottomaanse anonieme elektrische onderneming werd, begon met de productie van elektriciteit speciaal voor trams in de Eerste Wereldoorlog en daarna in Silahtar. Regering van Ankara met de verklaring van de Republiek; Het bedrijf erkent het bedrijf door aanvullende afspraken te maken over het Turkse staatsburger, investeringsverplichting en serviceontwikkeling. De Private Elektriciteitsmaatschappij werd op 31 december 1937 onteigend tot 11 miljoen 500 duizend Lira en werd de Algemene Directie van Elektrische Zaken aangesloten bij het Ministerie van Nafia en was verantwoordelijk voor de productie en distributie van elektriciteit.

IETT Operations General Directorate, opgericht op 16 juni 1939, zorgt voor de opwekking en distributie van elektriciteit. Na tot 1952 samen productie en distributie te hebben uitgevoerd, begint IETT na deze datum elektriciteit bij Etibank in te kopen. In 1970 zouden de elektriciteitsdistributiewetten van de Turkse elektriciteitsautoriteit voor elektriciteit (TEK) van Turkije verantwoordelijk zijn. In 1982 werd de elektriciteitsdistributiedienst volledig overgedragen aan TEK.

Lucht gas

De luchtgasproductie in Istanbul begon voor het eerst in 1853 om het Dolmabahçe-paleis te verlichten. Tot 1878 in Yedikule, in 1891 KadıköyNadat de productie- en distributie-activiteiten van particuliere bedrijven met buitenlands kapitaal in Turkije een paar handen veranderden, werd het in 1945 overgedragen aan IETT onder de overdrachtswet nummer 4762.

Met de overdracht van de Beyoğlu Polygon Air Gas Factory, wiens concessie in 1984 werd afgerond, wordt IETT een monopolie in de productie en distributie van luchtgas. Het bedrijf, dat ook productie en verkoop van cokes produceert, heeft bijna duizend mensen in dienst, heeft een gemiddelde dagelijkse capaciteit van 300 duizend kubieke meter, bedient Istanbul met zijn 80 duizend abonnees decennia lang zomer en winter, omdat aardgas het dagelijks leven binnendringt en de technologie terugkomt, wordt het in juni 1993 geliquideerd. .

trolleybus

Toen de trams, die aan beide zijden jarenlang de inwoners van Istanbul dienden, in de jaren zestig niet aan de behoeften van de stad konden voldoen, werd besloten om een ​​trolleybussysteem op te zetten, rekening houdend met het feit dat het zuiniger zou zijn dan bussen. De eerste lijn voor trolleybussen die worden aangedreven door dubbele bovengrondse hoogspanningslijnen, wordt aangelegd tussen Topkapı en Eminönü. De trolleybussen die in 1960-1956 naar het Italiaanse Ansaldo San Giorgia werden besteld, werden op 57 mei 27 in gebruik genomen. De totale lengte is 1961 km. De kosten van het netwerk, 45 krachtcentrales en 6 trolleybussen bedragen 100 miljoen TL. Het aantal voertuigen wordt 70 wanneer de voertuigen, die zijn aangesloten op de garages Şişli en Topkapı en waarvan de deurnummers van één tot honderd zijn vermeld, in 1968 werden toegevoegd aan de productie van IETT-arbeiders in 'Tosun'. Tosun verleent gedurende zestien jaar service aan inwoners van Istanbul met zijn 101-deurnummer.

Trolleybussen, die vaak op de weg zijn vanwege stroomuitval en verstoorde expedities, worden op 16 juli 1984 uit de vaart genomen omdat ze het verkeer verhinderen. De voertuigen worden verkocht aan de algemene directie van ESHOT (elektriciteit, water, gas, bus en trolleybus) van de gemeente Izmir. Zo eindigt het 23-jarige Istanbul-avontuur van trolleybussen.

IETT-busvloot

Bus merk model nummer
BMC Procity TR 275
BMC Procity 48
Mercedes Citaro (solo) 392
Mercedes Citaro (balg) 99
Mercedes Capaciteit (balg) 249
Mercedes Conecto (balg) 217
Phileas blaasbalg 49
Otokar Kent 290 LF 898
Karsan BM Avancity S (balg) 299
Karsan BM Avancity + CNG 239
Mercedes Conecto g 174
3039

Metrobus-vloot

De buslijn die op 17 september 2007 in gebruik werd genomen, werd op de snelweg D 100 gelegd. De totale lengte van de lijn, die uit 7 haltes zal bestaan, 38 aan Aziatische zijde en 45 aan Europese zijde, is 50 km. Tijdens de openingsceremonie op 8 september 2008 begon de metrobus tussen Avcılar en Zincirlikuyu. Zincirlikuyu station is de laatste halte in Europa richting Azië. Er zijn 9 regels. Metrobus vervoert ongeveer 750.000 passagiers per dag.

Privé openbare busvloot

Sinds 1985 begonnen "Private Public Buses", geëxploiteerd door de particuliere onderneming, onder IETT-controle te dienen. Privé-openbare bussen die onder toezicht staan ​​van het directoraat Verkeer van de Metropolitaanse Gemeente van Istanbul werden aan het management en toezicht van het directoraat-generaal van IETT Operations gegeven met het besluit van het Transport Coordination Centre (UKOME), dat in 1985 werd genomen op voorstel van de burgemeester. In dit verband is een directoraat opgericht om de operaties met betrekking tot particuliere openbare bussen uit te voeren. Deze onderzoeken worden nog steeds uitgevoerd door het directoraat Speciaal vervoer onder de afdeling Transportplanning.

Eind 2014 waren er 3075 privélijnbussen.

IETT en particuliere openbare bussen

species tellen
IETT 3100
Privé openbare bussen 1283
Regionale openbare bussen 683
Dubbele verdieping 144
Toeristisch (dubbele verdieping) 13
Sea - Airline geïntegreerd 30
Busstation van Istanbul 922
6175

IETT Garages

 • Ikitelli
 • Avcılar (Metrobus Garage)
 • Anatolië [Kayışdağı]
 • Topkapi
 • Edirnekapı (Metrobus-garage)
 • Ayazaga
 • Hasanpaşa (Metrobus-garage)
 • Kagithane
 • Şahinkaya [Beykoz]
 • Sarıgazi
 • Cobancesme [Alibeykoy]
 • Kurtköy
 • Beylikdüzü (Metrobus-garage)


babbelen

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen