Over de oude stad Efeze

Over de oude stad Efeze
Foto: Wikipedia

Ephesus (Oudgrieks: Ἔφεσος Ephesos) was een oude Griekse stad aan de westkust van Anatolië, binnen de grenzen van het Selçuk-district van de huidige provincie Izmir, later een belangrijke Romeinse stad. Het was een van de twaalf steden van Ionia in de klassieke Griekse periode. De oprichting gaat terug tot 6000 voor Christus. Efes, dat in 1994 door UNESCO werd opgenomen in de tijdelijke lijst van werelderfgoed, werd in 2015 geregistreerd als werelderfgoed.

Neolithische periode


In 1996 werd Çukuriçi Höyük gevonden aan de oevers van de Derbent Stream, tussen de mandarijntuinen, ongeveer 100 m ten zuidwesten van de wegdriehoek Selçuk, Aydın en Efes. Als resultaat van onderzoek en opgravingen onder leiding van archeoloog Adil Evren, werden in deze heuvel stenen en bronzen bijlen, naalden, gepolijste keramische stukken, spindelkorrels, obsidiaan (vulkanisch glas) en sileks (vuursteen) gevonden, schaaldieren, slijp- en polijstgereedschap. In het licht van de evaluaties werd vastgesteld dat er een nederzetting en leven was in Çukuriçi Höyük van de neolithische periode tot de vroege bronstijd. Arvalya Höyük werd gevonden in het Gül Hanım-veld naast de Arvalya-kreek, ongeveer 8 km van Selçuk, de weg Kuşadası. Met de artefacten die zijn gevonden in de heuvels van Çukuriçi en Arvalya (Gül Hanım), bereikt de geschiedenis van de nabije omgeving van Ephesus dus de neolithische periode.

Tegenwoordig is er niets anders dan een kolom die bestaat uit kolommen die zijn gesloopt in plaats van de Tempel van Artemis.
De havenstad Efeze, waar immigranten uit Griekenland in de Hellenistische periode in 1050 v.Chr. Begonnen te leven, bewoog zich rond 560 v.Chr. Rond de Tempel van Artemis. Ephesus, dat vandaag wordt bezocht, werd in 300 voor Christus gesticht door Lisimahos, een van de generaals van Alexander de Grote. De stad heeft autonoom geld uit Rome gedrukt met de stad Apameia Kibotos. Deze steden begonnen zich in de klassieke periode in Klein-Azië zeer helder semi-autonoom te gedragen. Lisimahos reconstrueert de stad volgens het "Grid Plan" van Miletus Hippodamos. Volgens dit plan snijden alle straten en straten in de stad elkaar verticaal door.

Romeinse periode

Ephesus, dat zijn mooiste periodes beleefde in de Hellenistische en Romeinse tijd, werd de hoofdstad van de Aziatische staat tijdens de tijd van de Romeinse keizer Augustus en de bevolking bedroeg in die tijd meer dan 1 mensen (2e-200.000e eeuw voor Christus). In deze periode is overal voorzien van monumentale bouwwerken van marmer.

Met het vullen van de haven in de 4e eeuw nam de handel in Efeze af. Keizer Hadrianus maakte de haven verschillende keren schoon. De haven is gevuld met alluviums die door de Marnas Stream en de Küçük Menderes vanuit het noorden worden aangevoerd. Ephesus beweegt zich weg van de zee. In de 7e eeuw vallen de Arabieren deze kusten aan. Ephesus, dat in de Byzantijnse periode werd verplaatst en naar de Ayasuluk-heuvel in Selçuk kwam, waar het voor het eerst werd gesticht, werd in 1330 door de Turken ingenomen. Ayasuluk, het centrum van Aydınoğulları, begint sinds de 16e eeuw geleidelijk te krimpen. Tegenwoordig is er de wijk Selçuk in de regio.

In de fries bij de ingang van de Tempel van Hadrianus bij de ruïnes van Ephesus, wordt Ephesus '3 jaar oude etalagelegende gevonden met de volgende zinnen: De dappere zoon van Kodros, de koning van Athene, Androklos, wil de andere kant van de Egeïsche Zee verkennen. Eerst overlegt hij met de profeten van de tempel van Apollo in de stad Delfi. De profeten vertellen hem dat hij een stad zal stichten waar de vissen en varkens wijzen. Terwijl Androklos aan de betekenis van deze woorden denkt, vaart hij naar de donkerblauwe wateren van de Egeïsche Zee ... Als ze bij de baai aan de monding van de rivier de Kaystros (Küçük Menderes) komen, besluiten ze aan wal te gaan. Terwijl ze de vis koken, vangen ze door vuur te vangen, een wild zwijn dat uit de struiken komt, pakt de vis en ontsnapt. Hier is de profetie. Ze besluiten hier een stad te bouwen ...

Ephesus, de hoofdingang tussen Oost en West, was een belangrijke havenstad. Deze positie stelde Efeze in staat zich te ontwikkelen als het belangrijkste politieke en commerciële centrum van zijn tijd en de hoofdstad te worden van de provincie Azië in de Romeinse periode. Efeze dankt hier niet alleen zijn belang in de oudheid aan. De grootste tempel van de Artemis-cultuur, die is gebaseerd op de oude moedergodin (Kybele) traditie van Anatolië, bevindt zich ook in Efeze.

Ephesus, dat in de 6e eeuw voor Christus met Milet voorop liep op het gebied van wetenschap, kunst en cultuur, bracht beroemde mensen groot, zoals wijze Herakleitos, dromer, Artemidoros, dichter Callinos en Hipponaks, grammatica-geleerde Zenodotos, arts Soranos en Rufus.

Architectonische werken

Sinds Efeze door de geschiedenis heen vele malen is verplaatst, verspreidden de ruïnes zich over een groot gebied van ongeveer 8 kilometer. De ruïnes in vier grote regio's zoals Ayasuluk Hill, Artemision, Ephesus en Selçuk worden jaarlijks door gemiddeld 1,5 miljoen toeristen bezocht. De belangrijkste gebouwen en artefacten in Efeze, de eerste volledig uit marmer vervaardigde stad, worden hieronder beschreven:

het huis van de Maagd Maria

Tempel van Artemis, een van de zeven wereldwonderen, is de eerste tempel van de antieke wereld gebouwd in marmer en de fundamenten ervan dateren uit de 7e eeuw voor Christus. Gebouwd door de Lydische koning Croesus, opgedragen aan de godin Artemis, werd het gebouw versierd met bronzen sculpturen ontworpen door de Griekse architect Chersiphron en gemaakt door de grootste beeldhouwers van die tijd, Pheidias, Polycleitus, Kresilas en Phradmon. De afmeting is 130 x 68 meter en de façade ligt op het westen, net als andere Artemis-tempels (moedergodin). De tempel werd zowel als marktplaats als als religieuze instelling gebruikt. De Tempel van Artemis werd op 21 juli 356 voor Christus verbrand door een Griek genaamd Herostratus die zijn naam wilde vereeuwigen. Dezelfde nacht werd Alexander de Grote geboren. Toen Alexander de Grote Anatolië veroverde, bood hij hulp aan om de Tempel van Artemis te herbouwen, maar werd geweigerd. Er zijn tot op de dag van vandaag nog maar een paar marmeren blokken over van de tempel.

Opgravingen over de Tempel van Artemis werden in 1863 gestart door archeoloog John Turtle Wood met de bijdragen van het British Museum, en de basis van de Tempel van Artemis werd in 1869 bereikt op een diepte van 6 meter.

Celsus Bibliotheek

Het gebouw, dat een van de mooiste gebouwen uit de Romeinse tijd is, heeft de taak van zowel een bibliotheek als een grafmonument. Toen Celsius, die in 106 de gouverneur van Efeze was, stierf, bouwde zijn zoon de bibliotheek als grafmonument op naam van zijn vader. De sarcofaag van Celsius bevindt zich onder de westelijke muur van de bibliotheek. De gevel is tussen 1970 en 1980 gerestaureerd. In de bibliotheek lagen boekrollen in nissen aan de muren.

het huis van de Maagd Maria

In Bulbul wordt aangenomen dat Maria, de moeder van Jezus, de laatste jaren van Maria met Johannes doorbracht, een bedevaartsoord voor christenen en bezocht door enkele pausen. Ondanks het feit dat men denkt dat het dode graf van Maria in Bülbüldağı ligt, wordt aangenomen dat het graf van Maria zich in de huidige Silifke bevond in de voorganger van de periode, zoals beschreven in de Bijbel.

Seven Sleepers (Companions)

Deze plaats, die tijdens het Byzantijnse tijdperk in een ernstige kerk werd veranderd, wordt verondersteld de geruchtengrot te zijn waar zeven christelijke jongeren op de vlucht waren voor de vervolging van heidenen in de tijd van Decius, een van de laat-Romeinse keizers. Hoewel er 33 steden in de wereld zijn die beweren dat de grot binnen haar grenzen ligt, is de stad volgens de meeste christelijke bronnen Efeze, dat door christenen als heilig wordt beschouwd. In Turkije, het meest bekend als de Seven Sleepers-grot en een belangrijk centrum van de grotperiode en bezocht St. Het is in Tarsus, de geboorteplaats van Paul. Afşin, wiens vroegere naam in Arabische bronnen Efsus heette, verhoogde ook zijn bewering met een rapport opgesteld door een delegatie van wetenschappers en een ontdekkingszaak geopend in de lokale rechtbank. Luizen zijn de andere metgezellen van de grot in Turkije.

Op deze grot in Efeze werd een kerk gebouwd en deze werd ontdekt bij een opgraving tussen 1927-1928, en als gevolg van de opgraving werden er graven gevonden die tot de 5e en 6e eeuw behoorden. Inschrijvingen gewijd aan de Zeven Slapers zijn te vinden in zowel graven als kerkmuren.

Isa Bey-moskee

Het werd in 1374-75 gebouwd door Aydın Bey van Aydınoğulları, Ayasuluk Hill, tot architect Şamlı Dımışklıoğlu Ali. Het is gelegen tussen de Tempel van Artemis en de Saint Jean-kerk. De moskee, die de eerste voorbeelden van Anatolische moskee-architectuur toont, heeft rijke decoraties en tegels. In de 19e eeuw werd het ook gebruikt als karavanserai.

Tempel van Hadrianus: In naam van keizer Hadrianus werd het monument gebouwd als een tempel. Corinthian wordt georganiseerd en de legende van Ephesus werd gevestigd in zijn fries. Het beeld van deze tempel werd gebruikt met de Celsus-bibliotheek op de achterkant van 20 miljoen TL- en 20 YTL-bankbiljetten.

Domitian-tempel: De tempel gebouwd in naam van keizer Domitianus, waarvan wordt gedacht dat het een van de grootste gebouwen in de stad is, bevindt zich tegenover de Traianus-fontein. Er is vastgesteld dat er kolommen aan de zijkanten van de tempel zijn, waarvan de fundering vandaag is bereikt. De resten van het beeld van Domitianus zijn het hoofd en een arm.

Tempel van Serapis: De tempel van Serapis, een van de meest interessante bouwwerken van Efeze, bevindt zich net achter de Celsus-bibliotheek. De tempel, die in de christelijke tijd tot kerk werd omgevormd, zou door de Egyptenaren zijn gebouwd. andere tempel staat meer bekend als de Tempel van Serapis in Bergama vanwege de Zeven Kerken van Hrsitiyanlık in Turkije.

Onze-Lieve-Vrouwekerk: De Church of Mary (Consul Church), waar de 431 Council Meeting werd gehouden, is de eerste kerk gebouwd in de naam van Mary. Het ligt ten noorden van het Harbor Bath. Het is een van de eerste zeven kerken in de christelijke religie.

St. Basiliek van Jean: In het centrale deel van de basiliek met 6 koepels, gebouwd door de Byzantijnse keizer Grote Iustinianus, een van de grootste bouwwerken uit die periode, onderaan, Christus 'favoriete apostel St. Er wordt beweerd dat het graf van Jean (John) is gevonden, maar er zijn nog geen bevindingen gevonden. Hier in St. Er is ook een monument opgericht op naam van Jean. Deze kerk, die voor christenen als zeer belangrijk wordt beschouwd, bevindt zich in Ayasuluk Castle en er is een schatkamer en een doopkapel in het noorden.

Bovenste Agora en basiliek: Gebouwd door keizer Augustus, het is de plaats waar officiële vergaderingen en beurstransacties plaatsvinden. Het ligt tegenover Odeion.

Odeon: Ephesus had een toediening met twee kamers. Een van hen, de vergaderingen van de Adviesraad, vond plaats in deze gesloten structuur en er werden concerten gegeven. Het heeft een capaciteit van 1.400 personen. Om deze reden wordt de structuur ook wel Bouleterion genoemd.

Prytaneion (stadhuis): Prytan was burgemeester van de stad. Haar grootste taak was ervoor te zorgen dat de stadsbrand, die in dit gebouw met dikke zuilen de onsterfelijkheid van de stad symboliseert, niet dooft. Prytan nam deze taak op zich namens de stadsgodin Hestia. Rondom de hal stonden beelden van goden en keizers. Artemis-beelden in het Ephesus-museum werden hier gevonden en later naar het museum gebracht. De gebouwen ernaast waren gereserveerd voor de officiële gasten van de stad.

Marble Street: Het is de straat die zich uitstrekt van het bibliotheekplein tot het theater.

Domitianus-plein:Ten oosten van het plein ten noorden van de Domitianus-tempel staat de Pollio-fontein en een gebouw waarvan wordt gedacht dat het een ziekenhuis is, en in het noorden het Memmius-monument.

Magnesia Gate (Upper Gate) en East Gymnasium: Ephesus heeft twee ingangen. Een daarvan is de Magnesia-poort aan de Virgin Mary's House Road, de oostelijke poort van de stadsmuren rond de stad. Het Eastern Gymnasium ligt direct naast de Magnesia-poort aan de voet van de berg Panayır. Gymnasion is de school van de Romeinse tijd.

Heracles Gate: Deze deur, gebouwd aan het einde van de Romeinse tijd, veranderde Kuretler Caddesi in een voetgangersweg. De God of Force aan de voorkant is genoemd naar de reliëfs van Heracles.

Mazeus Mitridatis (Agora South) Gate: Vóór de bibliotheek werd het gebouwd in de tijd van keizer Augustus. U kunt door de poort naar de Commercial Agora (Lower Agora) gaan.

Monumentale fontein: Het plein voor Odeion is de "State Agora" (Upper Agora) van de stad. In het midden stond de tempel van de Egyptische goden (Isis). De monumentale fontein, gebouwd door Laecanus Bassus in 80 voor Christus, bevindt zich in de zuidwestelijke hoek van de staat Agora. Vanaf hier kunt u het Domitian-plein bereiken en de gebouwen zoals Pollio-fontein, Domitian-tempel, Memmius-monument en Heracles-poort zijn rond dit plein gegroepeerd.

Traianus-fontein: Het is een van de twee verdiepingen tellende monumenten aan de straat. De wereldbol onder de voet van het standbeeld van keizer Traianus in het midden symboliseert de wereld.

Heroon: Het is een fontein gebouwd in de naam van Androklos, de legendarische stichter van Ephesus. Het voorste deel is tijdens de Byzantijnse periode veranderd.

Hillside Huizen: In de huizen met meerdere verdiepingen die op terrassen zijn gebouwd, woonden de rijken van de stad. Deze huizen, de mooiste van het type zuilengalerij, bevonden zich in het comfort van moderne huizen. De muren zijn bedekt met marmeren bekleding en fresco's, terwijl de vloer is bedekt met mozaïeken. Alle huizen hebben een verwarmingssysteem en een hamam.

Grand Theatre: Gelegen aan het einde van Marble Street, is het gebouw het grootste openluchttheater ter wereld met een capaciteit van 24.000 mensen. Het sierlijke en drie verdiepingen tellende podiumgebouw is volledig verwoest. De zittrap bestaat uit drie delen. Theater, St. Het was de locatie voor Paulus 'preken.

Palace Structure, Stadium Street, Stadium en Gymnasium: Het Byzantijnse paleis en een deel van de straat zijn gerestaureerd. Het stadion in de vorm van een hoefijzer is in de oudheid de plek waar sportwedstrijden en wedstrijden worden gehouden. Gladiatorspellen werden ook uitgevoerd in de laat-Romeinse periode. Het Vedius Gymnasium naast het stadion is een badschoolcomplex. Vedius Gymnasium bevindt zich aan de noordkant van de stad, direct naast de Byzantijnse muren.

Theater Gymnasium: De binnenplaats van het grote gebouw, dat zowel een school- als een badfunctie heeft, is open. Hier worden de marmeren stukken van het theater vermeld voor restauratiedoeleinden. Agora: Het is een gebied van 110 x 110 meter in het midden, omgeven door portieken en winkels. Agora was het commerciële en culturele centrum van de stad. Agora is het startpunt van Marble Street.

Turks stoombad en openbaar toilet: Het is een van de belangrijkste sociale structuren van de Romeinen. Er zijn koude, warme en hete delen. Het werd tijdens de Byzantijnse periode gerepareerd. De openbare toiletstructuur met een zwembad in het midden werd ook gebruikt als verzamelplaats.

Harbor Street: Port Street (Arcadiane Street), die zich uitstrekt van het Great Theatre tot de Ancient Port, die vandaag de dag volledig gevuld is, met kolommen en marmeren vloeren aan beide kanten, is de langste straat van Ephesus. Monumenten werden gebouwd op de 600 meter lange straat in het christelijke tijdperk van de stad. Het Four Column Column Four Apostles Monument, elk met een standbeeld van een van de apostelen, staat midden op straat.

Harbor Gymnasium en Harbor Bath: Het is een grote groep gebouwen aan het einde van Liman Caddesi. Sommige zijn opgegraven.

John Fortress: Er zijn glas- en waterreservoirs in het kasteel. Het is het hoogste punt rond Efeze. Bovendien is de heuvel waar deze kerk zich bevindt het eerste nederzettingsgebied van de oude stad Efeze.


Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen