Kaart van Bakoe Metro

kaart van baku metro
kaart van baku metro

Het is het metrosysteem in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. 6 Geopend in november 1967. De lengte is 36,7 km en bestaat uit 3-lijnen en bevat 25-stops. Het is de eerste metro die is gevestigd in moslimlanden.

  1. Aan het begin van de twintigste eeuw werd Baku omgevormd tot een van de grootste bevolkte industriële, beschavings- en wetenschapscentra van de Kaukasus, maar ook van het hele voormalige Russische rijk en de Sovjetunie. Volgens deze, na de metro bouwplannen van Moskou en Leningrad steden, werd besloten om metro te bouwen in het eerste ontwerp van het hoofdplan van ontwikkeling van Baku stad als de derde stad in 1932.

Maar tussen de jaren 1941-1945, die na een tijdje begon, verhinderde de Tweede Wereldoorlog deze prestatie. Pas na 1947 jaar na de oorlog in 2 besloot de Sovjetregering om projectonderzoekactiviteiten te initiëren. In 1949 begon de bouw van de metroconstructie. In 1954 werd het technische project van de eerste lijn goedgekeurd en begon de bouw van de 12,1 km-lijn van de metro. De hoofdweg werd parallel aan de baai 500 - 700 m van de kust van de Kaspische Zee gebouwd.

In 1953 werden bouwactiviteiten tijdelijk opgeschort en voltooid in 1960. Dit vertraagde de ingebruikname van de Baku-metro.

In het jaar 1966 werd Baku Metro Authority opgericht met 6-service zoals beweging, bewegingstreinen, weg- en tunnelapparatuur, gezondheidstechnologie en elektromechanica, seingeving en communicatie, materiaaltechnische garantiediensten.

6 november Het 1967-station van de metro in Baku in 5 - Baku Soveti (vandaag İçarişəhər), 26 Bakı Commissary (vandaag Coast), 28 Aprel (vandaag 28 mei), Gənclik en Nəriman Nərimanov stations en 9,2 metrostations. podium werd in gebruik genomen. Van deze stations was de 1 op grote diepte. Een daarvan is het Xətai-station (tegenwoordig Shah İsmail Xətai) in de regio Garaşehir. 4 november De continue dienst van de metro en de verplaatsing van de treinen voor het programma begon bij 25.

Na de eerste zone begon de tweede zone van 2,3 km te werken. Vervolgens werd de derde zone van 6,4 km in gebruik genomen. Dat is geweldig “8. kilometer ı verbond de stad en de industriezone met het stadscentrum. De tweede etappe van de 9,1-km kruiste het noordwesten van het Baku-plateau en werd in 1985 voltooid met de bouw van vijf stations. Twee van de stations zijn stations met grote diepte.

Het Câf tor Cabbarlı-station werd gebouwd als een gateway naar het 28 mei-station en werd in 1993 in gebruik genomen.

De Europese Unie heeft 2002 miljoen euro toegewezen voor de voltooiing van het Həzi Aslanov-station, dat in 4.1 in gebruik is genomen.

Sinds 2006 zijn de nieuwe RFID-kaarten vervangen door het oude muntbetalingssysteem. In 2007 werden deze kaarten volledig geïntroduceerd.

9 Oktober Nâsimi station werd in dienst genomen bij 2008.

30 december Op 2009 werd het Azadlıq-prospectiestation in gebruik genomen.

29 juni In 2011 werd het Dərnəgül-station in gebruik genomen.

19 april 2016, Avnovagzal en Memar Əcəmi 2-stations en 3. lijn werd in dienst genomen.

Momenteel bestaat de Baku-metro uit 36,7-lijnen met een totale lengte van 3 km, lopende 25 en vier lopende bouwstations. Deze stations bevinden zich in de entreehal van 27. Zeven van de stations bevinden zich op grote diepte. In de metro werden vijf typen 4000-roltrappen gebouwd met een totale lengte van meer dan 41-meters. De totale lengte van de tunnelconstructies is meer dan 17,1 kilometer. De Baku-metro wordt gekozen uit de rest van de stad, waarvan de lijnen zijn gemaakt volgens het kruisende reliëf van de stad in het heuvelachtige gebied, waar de helling van% 60 en% 40 duizenden is en er verschillende bochten zijn met kleine radii.

kaart van baku metro
kaart van baku metro

Over Levent Elmastaş
RayHaber-editor

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.