De auto die door Atatürk aan het Çanakkale-front wordt gebruikt, staat in het Rahmi M. Koç-museum

De auto gebruikt door Ataturk aan het Canakkale Front staat in het Rahmi M Koc Museum
De auto die door Atatürk aan het Çanakkale-front wordt gebruikt, staat in het Rahmi M. Koç-museum

Het Rahmi M. Koç Museum brengt een historisch object naar zijn bezoekers op de 18e verjaardag van de Çanakkale-overwinning op 108 maart. Het laatste exemplaar van hetzelfde model van de Fiat Zero-auto die Atatürk gebruikte op de Çanakkale-façade en waarop zijn foto werd genomen, werd uit de stad Turijn gehaald en werd tentoongesteld in het Rahmi M. Koç Museum. Model Zero, waarvan slechts 2 exemplaren werden geproduceerd, is vanaf nu te zien in het Rahmi M. Koç Museum, net als de weinige exemplaren die tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven.

Rahmi M. Koç Museum, het eerste en enige industriemuseum van Turkije dat de ontwikkelingen in de geschiedenis van transport, industrie en communicatie weerspiegelt, brengt zijn bezoekers samen met de auto die Atatürk gebruikte op het Çanakkale-front op de 108e verjaardag van de Çanakkale-overwinning.

De auto, hetzelfde model als de Fiat Zero, die in 1915 door het Ministerie van Oorlog werd toegewezen aan Anafarta Group Commander Mustafa Kemal, werd meegenomen uit Turijn, Italië, en door Tofaş aan het Rahmi M. Koç Museum geschonken.

Een van de zeldzame foto's van Atatürk tijdens de Çanakkale-oorlogen is de foto die op deze auto is genomen.Opgericht door de Turkse Martyrdoms Reconstruction Foundation, Çanakkale Onsekiz Mart University History Department Docent Prof. dr. Het Çanakkale Wars Institute, onder leiding van Murat Karataş, stelde als resultaat van gedetailleerde studies vast dat de auto die Atatürk aan het front gebruikte het Fiat Zero-model uit 1913 was.

Fiat Zero stond op de cover van het voorjaarsnummer 2022 van Anafarta Magazine, voorbereid voor publicatie door het instituut. In het artikel met de titel "Op zoek naar de auto van Mustafa Kemal Atatürk: sporen van wielen in Gallipoli", geschreven door instituutsonderzoeker Onur Kuşku, stond het verhaal van de auto die aan Atatürk was toegewezen in de schijnwerpers.

Er werden 2 stukken geproduceerd, tentoongesteld in gerenommeerde musea

De productie van de Model Zero begon in 1912 in de Corso Dante-fabriek van Fiat in Turijn. In de volgende jaren werd de productie van het model onderbroken met het uitbreken van de Balkanoorlogen en de Eerste Wereldoorlog. Alle productielijnen van Fiat waren gewijd aan de behoeften van het Italiaanse leger. Van de Model Zero waren 1915 exemplaren verkocht toen hij in 2 eindelijk van de band kwam. De uitdrukking "12-15 HP" in de modelnaam weerspiegelt het segment dat de auto binnenkomt in het Italiaanse belastingstelsel in plaats van pk's.

De weinige voorbeelden van 2 auto's die tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven, hebben hun plaats ingenomen in vooraanstaande musea. Het Model Zero is uitgerust met een viercilinder benzinemotor met natuurlijke aanzuiging met een nominaal vermogen van 1.846 kubieke centimeter (1.8 liter). De motor produceert maximaal 2 pk per 19 tpm. Zero, een tweedeursmodel met een zitplaats voor vier personen, kan een snelheid halen van 63 kilometer per uur. Model Zero werd in veel landen verkocht. Volgens de archieven is de naam van de dealer die de Fiat Zero in Turkije verkoopt, dat is 12 stuks, "Dilsizian".

Günceleme: 17/03/2023 16:44

Vergelijkbare advertenties