Een uniek artefact van Tasmaanse Aboriginals keert na 230 jaar terug naar Australië

Een uniek artefact van Tasmaanse Aboriginals bevriest jaren later naar Australië
Een uniek artefact van Tasmaanse Aboriginals keert na 230 jaar terug naar Australië

Na 230 jaar in het buitenland te hebben doorgebracht, keert een unieke algenwaterdrager genaamd rikawa van de Palawa-stam in Tasmanië terug naar Australië. Gespot in het Musée du quai Branly-Jacques Chirac in Parijs in 2019, is de rikawa nu te zien als onderdeel van een tweejarige lening van het schilderij in de nieuwe tentoonstelling van het Museum and Art Gallery of Tasmania (TMAG), taipani milaythina-tu .

Rikawa werd eind 18e eeuw gemaakt van stierenmos, houten spiesen en plantenvezels. Deze schepen dienden om water op te slaan en te transporteren, een levengevende hulpbron voor de mensen van Palawa. Dit object werd in 1792 gevonden nabij de Recherche-baai door de expeditiegroep van Bruni d'Entrecasteaux. Records van zijn bestaan ​​in een privécollectie dateren uit de jaren 1820, toen het in een catalogus werd afgebeeld. Rikawa kwam later in de Franse openbare collecties terecht en werd in de loop der jaren tentoongesteld in het Louvre en andere museumcollecties in Parijs, maar de beschrijving ervan in termen van materiaal en land van herkomst is onzeker.

Het is een van de twee historische rikavs waarvan het bestaan ​​is bewezen. De laatste werd gevonden rond 1850 en werd vervolgens tentoongesteld op de Greater London Exhibition van 1851 voordat hij samen met andere Tasmaanse Aboriginal-objecten aan het British Museum werd geschonken. Het maakt nu deel uit van de tentoonstelling in TMAG.

In 2019 werd de Parijse rikawa herontdekt en tentoongesteld in het Musée du quai Branly als onderdeel van de Jacques Chirac African-collectie. dr. Gaye Sculthorpe, een vertegenwoordiger van de Palawa-stam en een ervaren museumconservator die in het British Museum werkte en onderzoek deed naar de geschiedenis van haar familie, kwam haar tekening uit de jaren 1890 tegen toen deze te zien was in het Louvre in Parijs.

dr. Gaye Sculthorpe, hoogleraar erfgoed- en museumstudies aan de Universiteit van Deakin, zei: “Het is een van de belangrijkste Aboriginal-objecten in museumcollecties en het is ongelooflijk belangrijk voor de Palawa-bevolking om het terug te zien in hun land. Proficiat aan iedereen die heeft bijgedragen en het verdiend heeft.”

Terug naar Lutruwita/Tasmanië

Als trotse sponsor van de tentoonstelling in TMAG heeft Emirates de zeldzame en kostbare rikawa vervoerd onder de zorg en supervisie van de curatoren van het Musée du quai Branly-Jacques Chirac. Rikawa werd ingecheckt op Charles de Gaulle Airport in Parijs en stopte vervolgens op Dubai International Airport voordat hij doorreed naar Melbourne, Australië. Hij vervolgde zijn reis naar Hobart Airport op een codeshare-vlucht met Qantas.

Voor de vlucht uit Parijs werd Rikawa's toestand goed gecontroleerd en vervolgens verpakt in een koffer met airconditioning die speciaal voor de reis was ontworpen. Curatoren die Rikawa vergezellen, kunnen tijdens de vlucht en aan de grenzen controles uitvoeren om er zeker van te zijn dat het volkomen veilig is. Gedurende de hele reis stonden de curatoren in direct contact met het cabinepersoneel van Emirates om het vlotte verloop van Rikawa's reis te volgen. Bij aankomst in Tasmanië werd het item opnieuw onderworpen aan een gedetailleerde staatscontrole en werd bevestigd dat er geen schade was, en vervolgens in een speciaal ontworpen vitrine met airconditioning geplaatst.

Stéphanie Leclerc-Caffarel, conservator Pacific Collections van het Musée du quai Branly-Jacques Chirac die Rikawa vergezelde, zei: “Het is ongelooflijk om te bedenken dat 230 jaar geleden een Frans expeditieteam deze kusten onderzocht en de rikawa vervoerde. verschillende oceanen oversteken naar Frankrijk. We staan ​​nu op dezelfde plek als onderdeel van zijn terugkeer naar huis eeuwen later. Deze zeldzame waterdrager is een nationale schat van Frankrijk en een culturele schat van het Tasmaanse volk. Het is geweldig dat dit kleine kunstwerk zoveel mensen van over de hele wereld heeft samengebracht op zo'n afgelegen plek als Tasmanië."

Reizen met Emirates

Emirates heeft uitgebreide ervaring in het vervoeren van waardevolle en zeldzame items, waaronder prestigieuze sporttrofeeën zoals de FA Cup, Web Ellis Cup, ICC Cricket World Cup en andere historische artefacten die het over de hele wereld vervoert.

“We zijn zeer vereerd om deel te kunnen nemen aan het transport van dit unieke item uit de geschiedenis van de Tasmaanse Aboriginals en het veilig van het ene eind van de wereld naar het andere te kunnen vervoeren en dit unieke watertransportschip terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaren. "We zullen ons best blijven doen om Australiërs over de hele wereld met elkaar in contact te brengen via plaatsen, mensen of culturele objecten die zoveel voor hen betekenen", aldus Barry Brown, Emirates Vice President Australasia.

Emirates vliegt sinds 1996 naar Australië en heeft meer dan 40 miljoen passagiers vervoerd op haar routes van en naar de bestemming. De luchtvaartmaatschappij heeft een lange geschiedenis in het ondersteunen van kunst-, culturele en sportinstellingen en heeft meer dan $ 100 miljoen geïnvesteerd in een verscheidenheid aan culturele evenementen, waaronder de Sydney en Melbourne Symphony Orchestras.

Tentoonstelling taypani milaythina-tu: Terug naar het vaderland

Het TMAG Museum opende op 1 oktober 2022 een nieuwe tijdelijke tentoonstelling getiteld taypani milaythina-tu: Return to the Fatherland. De tentoonstelling heeft tot doel de Tasmaanse Aboriginalgemeenschap toegang te geven tot historische culturele objecten die zijn geleend van geselecteerde instellingen over de hele wereld.

Zoe Rimmer, voormalig hoofdconservator van TMAG en vertegenwoordiger van de Palawa-stam voor First Nations Arts and Culture, verwelkomde de overdracht van deze zeldzame waterdrager met groot enthousiasme. Zijn rikawa niyakara, die hij voor de tentoonstelling creëerde met een andere Palawa-vrouw, Theresa Sainty, is een oproep aan beide rikawa om naar huis terug te keren.

“Rikawa is meer dan alleen een museumstuk, het is een drager van de kennis en aanwezigheid van onze voorouders. Hun terugkeer naar huis is een ongelooflijke kans voor herverbinding en culturele heropleving. Het is ook een kans om respectvolle en samenwerkingsrelaties op te bouwen tussen de Palawan-gemeenschap en de internationale instellingen die onze culturele bezittingen beschermen”, zegt Zoe Rimmer.

TMAG-directeur Mary Mulcahy vult aan dat het museum erg blij is met de terugkeer van Rikawa. Dit stukje geschiedenis combineert twaalf andere items die deel uitmaken van de tentoonstelling Coming Home from the UK. De tentoonstelling loopt tot 7 mei 2023, maar de objecten zelf worden voor twee jaar uitgeleend, gedurende welke tijd de gemeenschap er toegang toe blijft hebben.

“Het komt zelden voor dat een instituut als TMAG een item voor twee jaar leent, en we zijn erg blij dat de Tasmaanse Aboriginal-gemeenschap eindelijk genoeg tijd heeft om de rikawa en andere items die ze van hun voorouders hebben geleend, opnieuw te beleven. Aan dit alles zijn natuurlijk enorme kosten verbonden, waaronder internationale verzendkosten voor museumobjecten, die vanwege logistiek vaak hoog zijn. We zijn Emirates Airlines dan ook dankbaar voor hun hulp om ons in staat te stellen Rikawa terug te brengen naar Tasmanië”, voegt Mulcahy toe.

Günceleme: 22/02/2023 10:19

Vergelijkbare advertenties