Christian Atsu, een voetballer uit Hatayspor, die onder het puin lag, kwam om het leven

Christian Atsu, een voetballer uit Hatayspor, die onder het puin lag, is overleden

Hatay, dat werd verwoest door aardbevingen in het centrum van Kahramanmaraş, Rönesans Het levenloze lichaam van Christian Atsu, de Ghanese voetballer van Atakaş Hatayspor, werd gevonden in het wrak van de woning. De voetbalgemeenschap bracht condoleanceberichten uit na de dood van Christian Atsu.

Hatayspor-voetballer Christian Atsu werd achtergelaten onder het puin van de woning die werd verwoest in de wijk Antakya tijdens de aardbevingen die plaatsvonden in Kahramanmaraş op 6 februari.

Atsu's manager, Murat Uzunmehmet, legde een verklaring af op zijn sociale media-account en zei: "Christian Atsu werd gevonden en verloor helaas zijn leven".

UITLEG IN TFF

In de verklaring van de TFF: “We hebben met diepe droefheid vernomen dat de voetballer van Atakas Hatayspor, Christian Atsu, zijn leven heeft verloren bij de aardbevingsramp die ons land verstikte. Onze condoleances aan de familie, familieleden, fans en Hatayspor-gemeenschap van Christian Atsu. We voelen diep de pijn van alle levens die we verloren hebben bij de aardbeving en wensen onze gewonden een spoedig herstel. Condoleances aan onze geliefde natie".

Wie is Christian Atsu?

Christian Atsu (geboren 10 januari 1992, Atsu, Ada Foah, Greater Accra Region - Overleden februari 2023, Hatay) is een Ghanese voormalig internationaal voetballer die in het spitsgebied speelde. Ten slotte speelde hij in Hatayspor, een van de Super League-teams.

Clubcarrière

Porto

Atsu verhuisde op 17-jarige leeftijd naar Porto nadat hij zijn voetbalopleiding bij de club had beëindigd. Op 14 mei 2011 werd hij opgeroepen door de hoofdteamcoach André Villas-Boas in de Primeira Liga-wedstrijd tegen Marítimo. Hij beëindigde de wedstrijd echter op de bank.

Teamgenoot Kelvin en Atsu werden voor het seizoen 2011-12 uitgeleend aan Rio Ave, die in dezelfde competitie uitkomen. Hij speelde zijn eerste wedstrijd in de competitie op 28 augustus 2011 tegen Olhanense, waar ze thuis met 1-0 verloren. Hoewel Atsu zijn eerste doelpunt scoorde tegen Benfica in de 16e minuut in het Işık-stadion op 2011 december 24 en zijn team op voorsprong zette, verloor het team de wedstrijd met 5-1.

Terugkerend naar Porto in het seizoen 2012-13, begon de voetballer in de top 11 in negen competitiewedstrijden. Dat seizoen werd de ploeg voor de derde keer op rij landskampioen.

Chelsea

Op 1 september 2013 tekende Atsu een vijfjarig contract bij Chelsea voor een transfersom van £ 3,5 miljoen, waarna hij onmiddellijk werd uitgeleend aan de Nederlandse club SBV Vitesse tot het einde van het seizoen 2013-14.

Uitgeleend aan Vitesse

Op 6 oktober 2013 maakte Atsu zijn debuut tegen Feyenoord, waar hij in de 77e minuut Kazaishvili verving. Hoewel hij een assist had van Mike Havenaar, kon hij niet voorkomen dat Vitesse met 2-1 verloor. Op 19 oktober maakte Atsu zijn eerste basisopstelling tegen sc Heerenveen en Vitesse won de wedstrijd met 11-3. Op 2 november maakte de voetballer die een strafschop scoorde tegen FC Utrecht zijn eerste doelpunt voor mijn team en won Vitesse aan het eind van de wedstrijd met 9-3.

Atsu speelde in totaal 30 wedstrijden voor het Nederlands team, scoorde 5 doelpunten en het team eindigde de competitie op de 6e plaats en ging naar de play-offronde voor Europa.

Uitgeleend aan Everton

Op 13 augustus 2014 werd Atsu uitgeleend aan mede-Premier League-club Everton tot het einde van het seizoen 2014-15. Hij maakte zijn debuut voor de club 10 dagen later, tegen Arsenal, waar ze 2-2 gelijkspeelden in Goodison Park, en verving Kevin Mirallas in de 85e minuut.

Op 21 september 2014 maakte Atsu zijn competitiedebuut tegen Crystal Palace, dat thuis eindigde in een 3-2 nederlaag. Na afwezig te zijn geweest vanwege de Africa Cup of Nations, keerde Atsu op 19 februari 2015 terug in de ploeg tegen de Young Boys in de Europa League-wedstrijd. Hij viel in de laatste vijf minuten in als vervanger van hattrick Romelu Lukaku. Drie dagen later werd hij gewisseld in de laatste minuut van de wedstrijd tegen Leicester City, waar ze thuis met 2-2 gelijkspeelden.

In de wedstrijd tegen Newcastle United op 15 maart 2015, met nog vijf minuten te gaan, at hij thuis en assisteerde hij zijn teamgenoot Ross Barkley, die later ook in de wedstrijd kwam, wat bijdroeg aan het derde doelpunt van Everton en ze wonnen thuis met 3-0. In ruil voor Atsu's invloed nadat hij in de laatste minuten aan de wedstrijd was begonnen, werd hij op 19 maart in de top 16 geplaatst tegen Dynamo Kiev in de terugwedstrijd van de laatste 11 van de Europa League. Everton, dat thuis met 2-1 in het voordeel was, nam na een uitoverwinning met 5-2 afscheid van de beker. Dit was Atsu's laatste wedstrijd voor Everton, die in de 65e minuut uit de wedstrijd werd gehaald.

Uitgeleend aan Bournemouth

Op 29 mei 2015 werd Atsu uitgeleend aan het pas gepromoveerde Bournemouth in de Premier League. Club-CEO Neill Blake beschreef de deal als een "enorme klap". Hij maakte zijn teamdebuut op 25 augustus tegen Hartlepool United, dat ze met 4-0 versloegen in de tweede ronde van de League Cup. Atsu's andere teamwedstrijd was in Preston North End, waar ze ze in de volgende ronde versloegen. Hij werd op 1 januari 2016 teruggeroepen door Chelsea zonder een wedstrijd te spelen voor Bournemouth in de competitie.

Uitgeleend aan Málaga

Op 24 januari 2016 sprak Atsu in een interview met de BBC World Service over zijn vertrek bij Chelsea en de aanstaande transfer naar Levante. De volgende dag werd hij uitgeleend aan Málaga in plaats van Levante. Op 5 februari 2016 maakte Atsu zijn debuut tegen Getafe CF in de basis 11 en de wedstrijd eindigde in een 3-0 overwinning.

Newcastle United

Op 31 augustus 2016 werd Atsu voor een jaar uitgeleend aan Newcastle United met de optie om zijn getuigenis af te leggen. Op 13 september maakte hij het debuut van zijn team tegen Queens Park Rangers, dat ze met 6-0 versloegen, en verving Yoan Gouffran in de 61e minuut en gaf een assist aan Aleksandar Mitrović, die het vijfde doelpunt van het veld scoorde. Hij scoorde zijn clubdebuut op 1 oktober tegen Rotherham United in een 1-0 overwinning en scoorde opeenvolgende doelpunten tegen Cardiff City en Wigan Athletic.

In mei 2017 tekende Atsu een vierjarig contract bij Newcastle voor een transfersom van £ 6,2 miljoen.

Nationale teamcarrière

Atsu maakte zijn debuut voor Ghana op 1 juni 2012 tegen Lesotho en scoorde in de wedstrijd. Beschreven door de BBC als een "perfecte hoop", werd hij door ESPN beschreven als "snel en technisch indrukwekkend" en een toekomstige ster voor het nationale team.

Het jaar daarop werd hij opgeroepen voor de selectie van de Africa Cup of Nations in Zuid-Afrika. Hij startte in de basiself in de Congo DC-wedstrijd, waar ze met 2-2 gelijk speelden, en werd gewisseld in de 11-1 overwinning tegen Mali. In de laatste wedstrijd van de groep werd hij 0 tegen Niger in Port Elizabeth en scoorde het tweede doelpunt van de wedstrijd in hun 11-3 overwinning, terwijl zijn land de groepsleider afsloot en doorging naar de kwartfinales. Atsu scoorde een doelpunt vanaf de penaltystip in de wedstrijd waarin Ghana, dat als vierde eindigde in het toernooi, na strafschoppen verloor van Burkina Faso en werd uitgeschakeld.

Atsu, geselecteerd voor de selectie van de FIFA Wereldbeker 2014, speelde in de top 11 in alle wedstrijden van het team dat in de groepsfase werd uitgeschakeld.

In de Africa Cup of Nations 2015 scoorde Atsu twee doelpunten tegen Guinee, dat ze in de kwartfinales met 3-0 versloegen. De voetballer droeg bij aan zijn team om de finale te bereiken en speelde ook tegen Ivoorkust, dat ze in de finale verloren na strafschoppen. Aan het einde van het toernooi won hij de prijs Speler van het Toernooi en de prijs Doelpunt van het Toernooi voor zijn doelpunt tegen Guinee.

Priveleven

Atsu is een vrome christen die bijbelverzen deelt op sociale media. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen.

Er werd aangekondigd dat Atsu, die onder het puin lag in Hatay tijdens de zware aardbeving van 6, waarvan het epicentrum in het Pazarcık-district van Kahramanmaraş lag, die plaatsvond op 2023 februari 10 en grote verwoestingen aanrichtte in 7.7 provincies, zijn leven verloor op 18 februari 2023. De dag voor deze aardbeving was het enige doelpunt van de wedstrijd, die Hatayspor speelde tegen Kasımpaşa en met 1-0 won, 90+7. opgenomen in minuten.