De naam van Behiç Erkin, oprichter van TCDD, pionier op het gebied van spoorwegen zal leven in Istanbul

Oprichter van IBB TCDD, leidt de spoorwegen Behic Erki's naam leefde
De naam van Behiç Erkin, oprichter van TCDD, pionier op het gebied van spoorwegen zal leven in Istanbul

İBB gaf de naam van Behiç Erkin, de oprichter en eerste algemeen directeur van TCDD, aan het grootste stedelijke spoorwegsysteemcentrum in Turkije, gebouwd in Ümraniye, met de eerste 2 verdiepingen tellende treinparkeerplaats. Benadrukkend dat ze de bouwplaats van de Rail System Campus, genoemd naar wijlen Erkin, op een niveau van 33 procent hadden overgenomen en volledig stopten, zei İmamoğlu: “We hebben snel onze metro-bouwplaatsen aangepakt, die al maanden staan, sommigen al jaren, en zien er een beetje eenzaam uit. Er waren zelfs enkele bouwplaatsen die gevaarlijk waren voor de stad. Zodra we aantreden, begonnen we ons bedrijf door hun voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit proces is een historisch proces. Laten we onderstrepen dat deze periode, die we naar Istanbul hebben gebracht, vooral over de metro's, een historisch proces is waarover in de toekomst veel zal worden gesproken."

Istanbul Metropolitan Municipality (IMM) behield de naam van Behiç Erkin, de oprichter en eerste algemeen directeur van TCDD, een van de logistieke helden van de Onafhankelijkheidsoorlog. Erkin's naam werd gegeven aan de Rail Systems Campus, die zal worden gebruikt als het commandocentrum van de 3 metrolijnen aan de Anatolische kant van de stad. Behiç Erkin Railsysteem Campus in Ümraniye; IMM-voorzitter Ekrem İmamoğluwerd geopend met deelname van Emir Kıvırcık, de kleinzoon van de overleden Erkin, en de schilder Teymur Rzayev, die Erkin schilderde, die werd opgehangen bij de ingang van de campus. In de openingsceremonie, respectievelijk; İmamoğlu en İBB plaatsvervangend secretaris-generaal Pelin Alpkökin hielden toespraken.

“WE HEBBEN EEN VOLLEDIG STOPGEZETTE BOUWPLAATS OP EEN NIVEAU VAN 33 PROCENT”

İmamoğlu beschrijft de Metropolitan Municipality Metro Istanbul Behiç Erkin Rail Systems Campus als "de plaats waar de treinen die op de metrolijnen aan de Anatolische kant van de stad zullen rijden, worden verzameld en onderhouden", zei İmamoğlu: "Op deze campus; onderhoudswerkplaats, groot onderhoudwerkplaats, open en gesloten treinparkeerplaatsen, transformatorgebouwen en natuurlijk het administratiegebouw. Benadrukkend dat ze de bouwplaats van de campus, die ze openden, voor een percentage van 33 procent overnamen en volledig stopten, zei İmamoğlu: “We ervoeren dezelfde vreemdheid op de lijn Dudullu - Bostanci. Omdat er destijds gebruik is gemaakt van een lening van Iller Bank, is een deel daarvan, bijna de helft, gedaan met een lening van 1,6 miljard. Die lijn stopte toen dat geld op was, omdat er geen voorbereiding was voor financiering en omdat er geen plan was om het uit eigen middelen te halen", zei hij.

"ALS IMM DE METRO IN DIE PERIODE NIET KAN BOUWEN, IS DE REDEN VOLLEDIG VAARDIGHEDEN EN PRIORITAIRE PROBLEEM"

İmamoğlu herhaalde dat de metrokwestie een vitale kwestie is voor Istanbul en zei:

“Vandaag vervoeren we in Istanbul bijna 1 miljoen mensen op één dag. Wat betekent 9 miljoen mensen? We vervoeren dus evenveel mensen als de bevolking van Londen. Maar we hebben een ondergrondse eenderde van de metrolijn in Londen. Daarom, het pad dat we moeten inslaan, de dingen die tot op de dag van vandaag zijn verwaarloosd en onvoltooid, in feite zouden jullie allemaal moeten weten en begrijpen wat een enorm doel je hebt achtergelaten en voor ons hebt gesteld. Daarom zijn we snel aan de slag gegaan. Bij wijze van spreken; We hebben snel onze bouwplaatsen voor de metro aangepakt, waarvan sommige al maanden staan, sommige al jaren, en die een beetje eenzaam lijken. Er waren zelfs enkele bouwplaatsen die gevaarlijk waren voor de stad - er waren tenslotte opgravingen onder de grond. Zodra we aantreden, begonnen we ons bedrijf door hun voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit proces is een historisch proces. Laten we onderstrepen dat deze periode die we in Istanbul hebben meegemaakt een historisch proces is waarover in de toekomst veel zal worden gesproken, vooral over de metro's. Het moet zeker vermeld worden dat; Als de grootstedelijke gemeente Istanbul op dat moment niet kon produceren, op dat moment geen zaken kon doen, als de metro niet kon worden gemaakt, is de reden puur een vaardigheidsprobleem, een prioriteitsprobleem. Welk vak is het een concentratieprobleem om te doen? Het is een probleem van het managen van een stad, een gemeente met afval. Nu, als alles goed loopt en de wielen draaien, als we trots dat lint doorknippen terwijl we veel werken openen, zoals de bouw van dit belangrijke centrum; De enige reden hiervoor is, geloof me, om je te concentreren op je werk, om Istanbul te dienen, om de begroting van Istanbul te redden van verspilling, om er een vruchtbare begroting van te maken, om het samenwerkingsproces te institutionaliseren met politieke mechanismen die rekening houden met de technische mensen, de woorden van gekwalificeerde managers die hun vak kennen, en hun suggesties. Het implementeren van het concept van regeren met moraliteit levert zulke resultaten op."

“HET IS BELANGRIJK EEN STAD TE ZIJN DIE 10 METRO'S TEGELIJKERTIJD BOUWT, MAAR…”

“Als je het publiek wilt dienen, voer je projecten uit die het publiek dienen; Dit is wat we doen," zei İmamoğlu, "Het is belangrijk om de stad te worden die de meeste metro's ter wereld maakt. Het is belangrijk om de meeste metrobouwplaatsen ter wereld tegelijkertijd te exploiteren, maar het is niet hetzelfde om het management te zijn waarvan de bron niet bekend is of zelfs de projecten van sommigen van hen niet duidelijk zijn, en dat maakt de de meeste metrotenders tegelijkertijd. Dus jij doet het bieden, maar als de site niet werkt, doet hij het niet. Bijvoorbeeld; Zoals de lijn Mahmutbey – Esenyurt. Met andere woorden, er was geen project, geen bouwplaats. Bijvoorbeeld; Lijn Göztepe - Ataşehir - Ümraniye die onder Finans Şehir doorgaat. Het gaat hier ook om. Het is een heel belangrijke lijn. Het is een van de lijnen die we op 2-3 procent niveau hebben overgenomen. Net zoals de metro, die op de basis is gebouwd en trots wordt omschreven als de Finance City, niet is gestart, die onder een plek zou moeten passeren waar naar verwachting slechts 80 duizend werknemers zullen komen. We zijn hiermee begonnen', zei hij.

"WIJ ZIJN TROTS DAT WE DE DURAN-PROJECTEN VAN ISTANBUL EEN VOOR EEN UITVOEREN"

Hij zei: "We zijn er trots op om de bestaande projecten van Istanbul één voor één te realiseren door hun financiën te coördineren en een vruchtbaar budget te beheren", zei İmamoğlu:

“We genereerden 1,4 miljard euro voor Istanbul. We moeten; omdat zowel financiering op middellange als lange termijn belangrijk is bij dergelijke investeringen. Helaas is er nog een andere tekortkoming. Sinds juli 2019 heeft geen enkele openbare instelling ons een lening van één cent gegeven. Een enkele openbare instelling. Dit is een pijnlijke situatie. IMM; Het is een instelling die zaken heeft gedaan, ook al kan ze deze niet van openbare banken en openbare instellingen krijgen. Tot op heden hebben we een railsysteemlijn van 29,9 kilometer geopend. Hopelijk brengen we dit dit jaar, samen met Dudullu – Bostanci, dit naar een niveau van meer dan 45 kilometer door Fulya – Yıldız op te nemen. Dit gebeurde in een periode van 45 jaar. Wat dit betekent, laat me je vertellen, is bijna drie keer het gemiddelde van de afgelopen 3,5-20 jaar. Als Istanbul 25-15 kilometer metrolijnen per jaar produceert, kan het deze tekortkoming goedmaken. Tegen 20 lopen we met het doel om 2025 kilometer nieuwe metrolijn naar Istanbul te brengen.”

"WE ZIJN IN DE STREVEN OM ONS GEZICHT NAAR ONZE MENSEN TE DRAAIEN DOOR ONZE ZAKEN TE VERTELLEN"

İmamoğlu benadrukte dat Istanbul nieuwe metrolijnen nodig heeft en gaf voorbeelden van de projecten die ze in deze context hebben voorbereid. Zeggen: "We proberen ons gezicht naar onze mensen te keren, niet door ze te voorkomen, niet door deze dingen te vertellen, maar door ons werk uit te leggen", wees İmamoğlu erop dat ze hun gezicht keerden naar de inspirerende speciale momenten en mensen van recente geschiedenis. Benadrukkend dat Behiç Erkin een van deze namen is, zei İmamoğlu: “We zullen nooit vergeten dat onze mooie Republiek, wiens 100e jaar we met hoop en enthousiasme lopen, steunt op de inspanningen van zulke gewetensvolle figuren en echte patriotten. Na de Onafhankelijkheidsoorlog, in de strijd voor ontwikkeling en verlichting, stijgt de prachtige Republiek uit boven de inspanningen van onze vele helden, van wie we de namen wel en niet kennen, maar elk van hen heeft een speciaal plekje in ons hart. In dat opzicht herdenken we de unieke strijd van Gazi Mustafa Kemal Atatürk met respect en dankbaarheid, en we herdenken zowel zijn strijdmakkers als zijn waardevolle metgezellen zoals Behiç Erkin met dankbaarheid in aanwezigheid van jullie allemaal, en we buigen voor hen Met respect."

“EEN NAAM GEVEN; JE MOET HET TEKEN OVERLEGGEN OM EEN VOORBEELD TE ZIJN VOOR TOEKOMSTIGE GENERATIES, NIET TE ADVISEREN.”

"Eerlijk gezegd; Zeggen dat je bij het noemen van namen duizend keer moet nadenken en dat bord één keer moet ophangen," zei İmamoğlu, "Dit zijn geen gemakkelijke klussen. Bij het benoemen; Je moet het bord niet ophangen om iemand van nut te zijn, maar om een ​​voorbeeld te zijn voor toekomstige generaties. Bij het benoemen; Je moet die borden ophangen, niet om het heden te redden, maar om bruggen van gezonde, historische informatie naar de toekomst te bouwen. Anders moet je gaan kijken, na een paar jaar moet je die bordjes weghalen. Het is mogelijk om dit te zien in de recente pagina's van onze geschiedenis. Wat dat betreft hebben we met z'n allen ervaren dat dit een gevoelig onderwerp is, wat een bijzondere taak hebben we vervuld toen onze vrienden deze naam bij ons brachten, wat een geweldig werk hebben we gedaan en wat een juiste beslissing hebben we genomen.”

AARDBEVINGSWAARSCHUWING: “Laten we gaan zitten en praten; WE ZIJN KLAAR"

In zijn toespraak vestigde İmamoğlu ook de aandacht op de aardbeving met een kracht van 5.9 in het centrum van Düzce die vanmorgen plaatsvond en zei:

“Er is geen vandaag en geen morgen. 'Meneer, in 2023 zijn er verkiezingen; Wie zal komen?' De toekomst is duidelijk.. Maar het probleem is niet dat, het probleem is om te kunnen praten en die tafel te dekken, zelfs vandaag nog. Aardbeving; Laten we morgen de bestelling halen, laten we samen naar Ankara gaan. Laten we gaan zitten en praten. We zijn klaar. Het kan ons geen fuck schelen, we houden ons niet in. Ik stond op om 4 over 8 in de ochtend. Terwijl ik het probleem aan het einde van de telefoon volgde met mijn vrienden, via AKOM; 'Hebben we enig verlies? Ik vraag me af of er iets gaat gebeuren Geloof me, we vonden de ochtend met onze nervositeit. In dit verband, ons verzoek van u, ons verzoek; Wees alsjeblieft, als het hele publiek, gevoelig voor dit proces en vergeet niet dat de oplossing voor dit proces in ons allemaal zit. Met andere woorden, als een ministerie zegt 'ik los het wel alleen op'; Nee, je kunt het niet oplossen broer. Je bent er nog niet uit. Als de Metropolitan Municipality zegt: 'Ik los het wel alleen op'; Je kunt het niet oplossen, broer. Omdat het een groot probleem is. Ik heb het dus niet over cijfers. Vandaag de dag zijn er bijna 150 gebouwen in Istanbul die dringend aandacht nodig hebben. Ik zeg niet plat; er is een gebouw. Dit zijn gemeten werken. We zullen zeker voorzichtig zijn in alle zaken. We zullen hoopvol zijn. We zullen niet weggaan van rede en wetenschap. We begeleiden het proces met gekwalificeerde teams. En we zullen dit soort werk samen met moed bereiken. Niets staat moed en optimisme in de weg. Samen zullen we slagen. We zullen samen hele goede dagen zien.”

ALPKÖKIN DEELDE INFORMATIE OVER DE CAMPUS

IMM plaatsvervangend secretaris-generaal Pelin Alpkökin begon haar toespraak met het bedanken van Erkin's kleinzoon Emir Kıvırcık voor het toestaan ​​van het gebruik van de naam "Behiç Erkin". Alpkökin deelde de volgende informatie: "In 2019 werden op deze campus een gedeeltelijke werkplaats en een parkeerplaats van slechts 11 sets voltooid."

“Maar Dudullu – net als Bostanci stopte deze plek ook. Samen met onze lijn Dudullu – Bostanci hebben we snelheid en gewicht gegeven aan de werken hier met de hervatting van de metro Dudullu – Bostanci om de campus hier te openen, de parkeerterreinen en het commandocentrum waar we ons vandaag bevinden, het hart en geest van Metro Istanbul aan de Anatolische kant, zo snel mogelijk in gebruik te nemen. Dit zijn onze 3 metrolijnen; Het is gemaakt om de lijnen Üsküdar - Ümraniye - Çekmeköy - Sultanbeyli, Ümraniye - Ataşehir - Göztepe en Dudullu - Bostanci te beheren vanuit een controlecentrum en een enkel punt. Aan de Anatolische kant echter Kadıköy – We hebben een Sabiha Gökçen Airport-lijn. Kadıköy – Met de voltooiing van de Pendik-verbinding van onze Sabiha Gökçen-lijn willen we het commandocentrum van die lijn hier innemen. Daarom zal dit in zeer korte tijd een belangrijk commandocentrum zijn dat elk deel van de Anatolische kant beheert. Het commandocentrum dat je vandaag hierboven ziet, heeft ook een leuke kant. Ook de testen van onze lijn Dudullu - Bostanci, die eind volgende maand klaar zal zijn voor onze passagiers, worden vandaag van hieruit gecontroleerd. Alle testen worden hier gedaan. De lijn Dudullu – Bostanci is ook erg druk. Nu planten we onze totems. We voltooien onze input-outputstructuren. Een belangrijk deel van de certificeringsprocessen van onze tests zal deze maand worden gedaan en de resterende twee certificaten zullen in december worden gemaakt. En onze lijn is eind december klaar voor passagiers en wordt van hieruit aangestuurd.”

Na de toespraken; Behiç Erkin Rail Systems Campus werd officieel in gebruik genomen met het doorgeknipte lint door İmamoğlu, İBB-bureaucraten, wijlen Erkin's kleinzoon Emir Kıvırcık en de schilder Teymur Rzayev, die Erkin's schilderij schilderde bij de ingang van de campus.

Vergelijkbare advertenties

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen