Veroorzaakt de aardbeving in Düzce de verwachte aardbeving in Istanbul?

Leidt de aardbeving in Duzce tot de verwachte aardbeving in Istanbul?
Veroorzaakt de aardbeving in Düzce de verwachte aardbeving in Istanbul?

De aardbeving met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter in het Gölyaka-district van Düzce werd gevoeld in een groot gebied tot aan Istanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa en İzmir. Na de aardbeving in Düzce kwam de vraag bij me op of de aardbeving de grote aardbeving in Istanbul zou veroorzaken. Experts waarschuwden na de aardbeving in Düzce.

Om 04.08 veroorzaakte de aardbeving met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter, waarvan het epicentrum zich in het Gölyaka-district van Düzce bevond, paniek. Na de aardbeving legden aardbevingsexperts de een na de ander verklaringen af.

VEROORZAAKT HET EEN GROTE AARDBEVING?

ITU-faculteitslid prof. dr. Ziyadin Çakır verklaarde dat de aardbeving in Düzce geen verwachte grote aardbeving in Istanbul zou veroorzaken en zei: “Als het de aardbeving in Istanbul had veroorzaakt, zou het onmiddellijke gevolgen hebben na de aardbeving. De locatie van de aardbeving is ver weg', zei hij.

Çakır vervolgde zijn uitleg over de aardbeving als volgt: Er was een ononderbroken stuk bij de uitgang van de Zwarte Zee. Hoogstwaarschijnlijk is dit stuk aandeel gebroken. Het is echter verheugend dat er tot nu toe geen doden zijn gemeld. Deze regio is een extreem slechte plaats in termen van aardbevingen. Dit is een diep vulgebied, een natuurlijk vulgebied, een vlak gebied.

Er is een grote kans op vernietiging in Gölyaka en omliggende dorpen. Er zullen naschokken zijn, maar ik denk niet dat er een grotere aardbeving zal komen. Ik raad onze burgers aan om niet in beschadigde gebouwen te blijven. Naschokken kunnen ervoor zorgen dat gebouwen instorten.

Ik denk dat er schade zal zijn omdat er grondverhoging is in Düzce en de omliggende dorpen. Ik hoop dat er geen slachtoffers zijn. We kennen zowel de bouwconstructies als de grond van de regio. Er gebeurt niets met de gebouwen op de rotsbodems.Omdat de natuurlijke vulling, namelijk grind, en de met zand bedekte rivieroevers op deze manier worden opgevuld, voelt een aardbeving met een kracht van 6 hier aan als een 7. Daarom richt het meer schade aan.

“KAN MINSTENS 1 WEEK 10 DAGEN DUUREN”

Door te verklaren dat er veel naschokken zullen plaatsvinden na de aardbeving met een kracht van 5,9 in Düzce, zei prof. dr. Sukru Ersoy gebruikte de volgende uitspraken:

Dit kan minimaal 1 week tot 10 dagen duren. Je moet hier klaar voor zijn. Gevoel en vernietiging zijn niet hetzelfde. Tot nu toe geen negatief nieuws. Als het daarna niet gebeurt, zijn we er misschien doorheen gekomen. Dit betekent niet dat we van de aardbevingsrealiteit af kunnen komen. Dit is niet de verwachte voorloper van de aardbeving in Istanbul. We verwachten een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter in Marmara. Verder naar het oosten.

“DE EERSTE KEER DIE IK HEB GEZIEN”

Geologisch ingenieur Şerif Barış deed de volgende uitspraken over de aardbeving: Het was een verrassing omdat het een plaats was die we nooit hadden verwacht. De magnitude 5.9-6 is behoorlijk verontrustend. Ik denk niet dat er schade zal zijn in steden en dorpen, mogelijk wel in dorpen. Bij de aardbeving daar moeten de breuklijnen de spanning hebben afgevoerd. Het is echt de eerste keer dat ik zo'n middelgrote aardbeving zie na twee grote aardbevingen. Turkije ligt in de aardbevingsgordel van de Alpen, dus we moeten altijd doen alsof er een aardbeving komt en we moeten klaar zijn. Het was waarschijnlijk van ondiepe aardbevingen.

“WE VERWACHTEN GEEN GROTE AARDBEVING IN DE REGIO”

İTÜ-faculteitslid Okan Tüysüz sprak als volgt over de aardbeving: We hebben twee grote aardbevingen meegemaakt op 17 augustus en 12 november. Vooral op 17 augustus kwam het in de buurt van Gölyaka, dat we de Karadere-breuk noemen, en van daaruit brak het helemaal door tot aan de Marmara. De verwachting was dat er twee aardbevingen zouden komen in het oosten en westen.

De aardbeving van 5.9 vandaag is een aardbeving die plaatsvond op het puntje van de breuk die op 17 augustus brak. Het is een vrij ondiepe aardbeving. Ondiep zijn is natuurlijk de factor die ervoor zorgt dat de aardbeving intens aan de oppervlakte aanvoelt. 6 is een verwoestende aardbeving. Aangezien de grond niet goed is, is er een verwachting van schade in het gebied. Gelukkig wordt er geen melding gemaakt van verlies van mensenlevens of aanzienlijke schade.

Een aardbeving die als een verrassing kan worden beschouwd. Er werd voorspeld dat een aardbeving van deze omvang niet zou plaatsvinden. Het meest oostelijke deel van de aardbeving van 17 augustus is gebroken.

Dit kan worden aangenomen als een getriggerde aardbeving. We verwachten geen grotere aardbeving in de regio. 6 grote aardbevingen. Weet je nog, Istanbul was erg geschokt toen de aardbeving in Düzce toesloeg. Gezien de ondiepte, slechte grond en de omvang van de aardbeving, zal deze waarschijnlijk in veel provincies worden gevoeld.

"WIJ BOUWEN GEBOUWEN OP DEZE LANDEN"

Marmara University Faculteitslid prof. dr. Cemalettin Şahin gebruikte de volgende uitspraken over de aardbeving: Een aardbeving met een kracht van 5.9 is geen grote aardbeving. Het vernietigt geen gebouwen. Als onze gebouwen in 5.9 instorten, zouden we dat moeten vragen. AFAD heeft de afgelopen dagen een oefening gehouden. Deze zijn erg belangrijk. Hierbij treden meestal verwondingen op, zoals vallende voorwerpen, wegrennen, springen van een hoogte.

De regio die we de Düzce-vlakte noemen, bestaat uit alluviale grond. Op deze gronden bouwen we ook gebouwen. We zitten op zachte aarde. We moeten wennen aan het leven met aardbevingen in deze geografie. Het belangrijkste is om voorzichtig te zijn, solide gebouwen te bouwen. Anders zal er geen vernietiging van gebouwen zijn bij aardbevingen van deze omvang.

Vergelijkbare advertenties

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen