Izmir is op weg om een ​​UNESCO-literatuurstad te worden

Izmir is op weg om een ​​UNESCO-literatuurstad te worden
Izmir is op weg om een ​​UNESCO-literatuurstad te worden

Dit jaar begon het XNUMXe Izmir International Literature Festival, georganiseerd met het thema "Literatuur is kalm". Tijdens de opening van het festival sprak burgemeester Izmir Metropolitan Municipality Tunç Soyer“Ik wil ook aankondigen dat we een aanvraag zullen indienen voor İzmir om een ​​UNESCO-literatuurstad te worden. Homerus van Izmir, die voor het eerst de zinnen vertaalde die van de bergen van Izmir naar de zee vloeiden in de taal van het volk, vormt natuurlijk de essentie van onze kandidatuur voor de UNESCO City of Literature.”

Izmir Metropolitan Municipality Ahmet Piriştina City Archive and Museum (APİKAM) en het Goethe-instituut, in samenwerking met het zesde Izmir International Literature Festival, begonnen met een ceremonie in de St. Vukolos-kerk. De burgemeester van de grootstedelijke gemeente van Izmir woonde de opening van het festival bij, dat werd gehouden met het thema "Literatuur is kalm". Tunç Soyer, TRNC İzmir Consul-generaal Ayşen Volkan İnanıroğlu, 6e İzmir International Literature Festival directeur Haydar Ergülen, eregast van het festival Latife Tekin, Goethe Institute İzmir directeur Nivin El Sioufy, İzmir Metropolitan Municipality bureaucraten, schrijvers en literatuurliefhebbers.

Soyer: “Literatuur is kalm”

Başkan Tunç SoyerHij verklaarde dat het festival van dit jaar een oproep is van Izmir aan de wereld en zei: "Literatuur is kalm". Uitdrukkend dat hij gelooft dat er bewoners zijn van de wereld van dromen en gedachten, net zoals er bewoners zijn van huizen, buurten en bossen, vervolgde burgemeester Soyer zijn woorden als volgt: "Dit universele thuisland, waarvan het bereik zich uitstrekt tot in de eeuwigheid, is de wereld van ons 'literaire bewoners'. We wilden dat ons festival kracht zou geven aan de bewoners van de literatuur in deze moeilijke dagen van onze wereld. We wilden dat deze mooie ontmoeting het gebied van harmonie, niet van angst, in onze wereld zou vergroten. Laat het geen egoïsme en egoïsme groeien, maar eenheid in de menigte. Daarom hebben we onze reünie 'Literatuur is kalm' genoemd.

“Kunst is de spiegel van de onzichtbare natuur in de mens”

Burgemeester Soyer zei dat hij probeerde de rust van de natuur naar de straten en pleinen van steden te brengen en zei: "De meest basale manier is om kunst in de stad te laten groeien. Want kunst is de spiegel van de onzichtbare natuur in de mens. Ik wil je graag het goede nieuws geven dat we via ons Literatuurfestival een aanvraag zullen indienen voor İzmir om een ​​UNESCO-literatuurstad te worden. Homerus van Izmir, die voor het eerst de zinnen die van de bergen van Izmir naar de zee vloeien vertaalde in de taal van de mensen, vormt natuurlijk de essentie van onze kandidatuur voor de UNESCO City of Literature. Onze wereld, ons land en onze steden hebben dringend behoefte aan kalmte, waar we levensvreugde kunnen reproduceren, in plaats van duizelingwekkende snelheid en ambitie. En we weten dat kunst, die ons in staat stelt te ademen, ons bevrijdt, onze vreugde vergroot en onze hoop versterkt, de enige manier is. Literatuur is kalm", zei hij.

herdenking van Mahsa Amin door Tekin

Latife Tekin, eregast van het festival, begon haar toespraak met het openen van een spandoek "Woman, Life, Freedom" voor Mahsa Amini, die in Iran werd vermoord. Tekin, die wilde dat iedereen opkwam voor Iraanse vrouwen, vervolgde zijn toespraak waarin hij zei dat vrouwen solidair moeten zijn: “Ik dank u hartelijk voor het kiezen van mij als eregast. Ik hoop dat meer vrouwen geëerd zullen worden op zulke festivals.”

Er zijn meer dan 60 evenementen

Het festival, dat wordt bijgewoond door 7 gasten uit 40 landen, duurt tot en met 7 oktober. Op het festival waar meer dan 60 evenementen worden gehouden in vele districten zoals Konak, Urla en Seferihisar, dit jaar Ahmet Büke, Akif Kurtuluş, Ayşegül Devecioğlu, Ayşen Deniz, Barış İnce, Bekir Yurdakul, Betül Dünder, Çağla Meknuze, Doğu Yücel , Duygu Kankaytsın, Emel Kaya, Yavuz Ekinci, Gaye Boralıoğlu, Gönül Çatalcalı, Halil İbrahim Özcan, Hidayet Karakuş, Hüseyin Peker, Hüseyin Yurttaş, İlyas Tunça, İnanç Avadit, Nazmifeal zcan, Şükran Yücel, Umay Umay, Veysel Belangrijke namen als Çolak, Mario Tiago Paixao, Arzu Armağan Akkanatlı, Gizem Pınar Karaboğa, Eckhart Nickel en Özgür Taburoğlu nemen deel.

Vergelijkbare advertenties

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen