Historische dag in Ordu: het eerste ro-ro-schip vertrekt vanuit de haven van nye

De eerste export van Ro Ro-schepen is begonnen vanuit de historische Gun Unye-haven in het leger
Eerste export van ro-ro-schepen gestart vanuit de haven van Ünye op historische dag in Ordu

Het leger beleefde een van de belangrijkste dagen in zijn geschiedenis. Er werd een ceremonie gehouden voor de eerste Ro-Ro-expeditie om naar het buitenland te exporteren in de haven van Ünye, waarvan de capaciteit werd vergroot met de inspanningen van de Metropolitan Municipality en nationale en internationale competentie bereikte. Burgemeester van de gemeente Ordu, Dr. Mehmet Hilmi Güler zei: “Hier voeren we de eerste Ro-Ro-expedities uit waarbij we vrachtwagens gaan laden in plaats van kratten. Vanaf nu laden wij de vrachtwagens op Ro-Ro schepen zonder ze te lossen en sturen ze naar de gewenste bestemming. Ik hoop dat deze haven de leider wordt van zowel de Zwarte Zee als Turkije.”

De haven van Unye, die in onderhoud werd genomen en vergroot door de gemeente Ordu, omdat de lengte en diepte van de kade niet geschikt waren voor de toegang van schepen met een hoog tonnage, begon ro-ro-schepen met een hoog tonnage te ontvangen en wielvoertuigen te vervoeren, zoals vrachtwagenvervoer na uitgebreide studies.

Ordu Metropolitan gemeente burgemeester Dr. Een ceremonie vond plaats voorafgaand aan de eerste Ro-Ro-export naar Rusland na de uitbreiding en capaciteitsverhoging in de haven van Ünye, waar Mehmet Hilmi Güler veel belang aan hecht.

PRESIDENT GULER: “WE HEBBEN NOG EEN HEEL BELANGRIJK DING BEREIKT”

Tijdens de ceremonie die werd gehouden met de protocolleden en een zeer intense deelname, zei burgemeester van de Ordu Metropolitan Municipality Dr. Mehmet Hilmi Güler zei dat het leger 30 september nooit zal vergeten.

Burgemeester Güler zei dat ze de Unye-haven in een volwaardige haven hebben veranderd en het goede nieuws van de Middellandse Zee-Zwarte Zee-route hebben gebracht. loopt ten einde. Vanaf nu zal Turkije een nieuwe ader van de Middellandse Zee en de Zwarte Zee hebben gekregen, zijn slagader. Dit wordt al jaren gezegd als verkiezingsbelofte. We hebben ons aan ons woord gehouden. Als een man van zijn woord maakt onze president die belofte vandaag waar. We zullen 30 september hier niet vergeten. Want hier is een geweldig kanaal gerealiseerd dat de Middellandse Zee met de Zwarte Zee verbindt. Dit zijn geen mensen die verbaal met 'checks' en 'caks' te maken hebben. Vandaag hebben we iets heel belangrijks bereikt. Eerder werden cement en bentoniet geladen in de haven van Ünye. In- en uitstappen zou niet vanzelfsprekend zijn. We hebben hier goed voor ons bezit gezorgd. Al 33 jaar lang hebben we 150 meter toegevoegd aan de 130 meter lange poort en verhoogd tot 280 meter. Wat betekent het. Voorheen meerde er maar één schip aan en wachtten de andere schepen op hun beurt in de open lucht. Dit was zowel een kostenpost als een verspilling van tijd. We waren er op vooruit. We hebben er een hele mooie volwaardige port van gemaakt”, zegt hij.

“HET ZAL DE LEIDENDE HAVEN VAN DE ZWARTE ZEE EN TURKIJE ZIJN”

President Güler wees erop dat de haven van Ünye met de eerste ro-ro-reis een van de belangrijkste havens van zowel de Zwarte Zee als Turkije zal worden, zei president Güler:

“Hier voeren we de eerste van de Ro-Ro-expedities uit waarbij we vrachtwagens gaan laden in plaats van kratten. Vanaf nu laden wij de vrachtwagens op Ro-Ro schepen zonder ze te lossen en sturen ze naar de gewenste bestemming. Het doelwit is vandaag Rusland. De leider van het vlaggenschip zal zijn lading meenemen en naar Rusland verhuizen. Ik hoop dat deze haven de leider zal zijn van zowel de Zwarte Zee als Turkije. Tegelijkertijd is de weg die we het goede nieuws hebben gegeven, deze ader is de kortste weg die de Middellandse Zee en de Zwarte Zee met elkaar verbindt. Het is korter dan de weg van zowel Trabzon als Samsun. Van de een verdienen we 2,5 uur en van de ander 5 uur. De jaarlijkse capaciteit van deze plaats zal 10 duizend vrachtwagens zijn. Ook hebben we hier een 80-decare vrachtwagengebied gecreëerd. Er kunnen 110 vrachtwagens tegelijk geladen worden. We maken er een logistiek centrum van. Deze plek wordt niet alleen de haven van Ünye, maar ook van Tokat, Sivas en Kayseri. Omdat de import en export van de 41 provincies tussen Ünye aan de ene kant en Mersin aan de andere kant van Ünye of Mersin zal zijn. Dit is iets heel belangrijks”

“WE ZULLEN BLIJVEN UITBREIDEN NYE PORT”

Benadrukkend dat ze de capaciteit van Ünye Port zullen vergroten en verklaren dat ze ernaar streven er een haven van wereldklasse van te maken, besloot president Güler zijn woorden als volgt:

“We hebben de capaciteit verhoogd van 1 miljoen 500 duizend ton naar 15 miljoen ton. We gaan deze haven verder uitbreiden. We vergroten het havenprojectgebied van 4 duizend 500 vierkante meter naar 600 duizend vierkante meter. Daarom zal dit project een van 's werelds toonaangevende havens zijn, niet alleen voor Ordu maar ook voor Turkije. Met andere woorden, we gaan vanaf hier naar de World League, niet naar de Super League. Hier gaan we container laden na Ro-Ro. Ordu is 's werelds grootste hazelnootproducent. Het leger zal de meeste hazelnoten ter wereld produceren, maar het zal geen hazelnoten uit zee kunnen vervoeren. Dit gaat niet gebeuren. Alleen hazelnoten uit Ordu worden niet vanuit zee vervoerd. Dat gaan we ook doen.”

MILLEVE KAYNARCA: “EEN EERSTE IN LANGE TIJD IS GEREALISEERD”

Deelname aan het programma en het houden van een toespraak, plaatsvervangend Istanboel Tülay Kaynarca, burgemeester van de grootstedelijke gemeente Dr. Hij verklaarde dat Mehmet Hilmi Güler een nieuwe weg ingeslagen was.

Kaynarca herinnerde eraan dat geen succes toeval is en zei: “Het is echt een geweldige start die niet alleen Ünye en Ordu betreft, maar de hele regio, de Zwarte Zee en Turkije. De eerste sinds lange tijd is aan de gang. Ik wens je veel succes. Er is een zeer mooie investering georganiseerd, bepaald door onze gewaardeerde Metropolitan Mayor, en we zijn nu samen bij de eerste laadceremonie. Geen enkel succes is toevallig. Er is een arbeid in elk van hen en een zweet in elk van hen. Ik ben een afgevaardigde van Istanbul, een Ordu-bruid, ik ben hier, maar ik ken het werk, het zweet, de energie en de offers van mijn dierbare burgemeester van Istanbul. Mijn kiesdistrict, Silivri, won het eerste aardgas toen onze president minister van Energie was. Net als de eerste keer daar, net als de prachtige fundamenten die in het ministerie zijn gelegd, als er vandaag energie in aardgas zit, zeg ik voor de Zwarte Zee van het energieministerie, was het de inspanning die is gebouwd op de fundamenten die zijn gelegd bij die tijd. God zegene je. Ons pad is kostbaar. Deze reis is van onschatbare waarde. Ons gezelschap tijdens deze reis is zeer waardevol. Moge Allah onze weg duidelijk maken. Gefeliciteerd met onze eerste laadceremonie", zei hij.

SANLITÜRK, CEO van RO-RO SHIP: “WIJ ZULLEN GROTE BIJDRAGEN AAN DE ECONOMIE VAN DE ORDU”

Yaşar Şanlıtürk, CEO van het Lider-schip, dat de eerste Ro-Ro-reis zal uitvoeren, zei in zijn toespraak: “Ik ben er trots op dat ik hier vandaag het eerste Ro-Ro-transport mag uitvoeren. Samen met het Ro-Ro transport dat we hebben gemaakt, zullen we een grote bijdrage leveren aan de economie van Ordu. Onze geachte burgemeester, dr. Ons eerste gesprek met Mehmet Hilmi Güler over dit onderwerp was in Istanbul. Onze zorg is om de economie van ons land te dienen. Als er een land is, zijn wij er. Als de havens in de landen goed werken, zijn die landen zeker ontwikkeld. Trabzon, de haven van Samsun, die om ons heen is geweest, levert tegenwoordig een grote bijdrage aan de economie. Waarom zou deze bijdrage niet in een leger mogen? Toen we onze gewaardeerde minister ontmoetten, vertelde hij me dat de lengte van de pier zou worden vergroot. Ik wens dat dit werk gunstig is voor het leger.”

GROENTEN EN VRUCHTEN VAN DE EEGEAN WORDEN UIT ORDU UIT HET BUITENLAND UITGEVOERD

Na de ceremonie werd het Ro-Ro-schip, dat de groenten en fruit zal vervoeren die met vrachtwagens van de Egeïsche Zee naar Ordu naar Rusland worden gebracht, op het schip geladen met het lint doorgeknipt na het gebed.

HANDELSVOLUME ZAL STIJGEN

Het feit dat de haven van Ünye qua bevolking in het midden van de centrale en oostelijke provincies van de Zwarte Zee ligt, zal zowel de logistieke kosten voor buitenlandse als binnenlandse handel verlagen en het handelsvolume van Ordu vergroten. De maritieme handel zal zonder onderbreking doorgaan met de haven van Ünye, die aan kracht zal winnen door te combineren met strategische routes zoals de Zwarte Zee-Middellandse Zee en de weg Ünye-Akkuş-Niksar. Zo zal Ünye Port op gelijke voet worden gebracht als andere bestaande havens en zal het zowel de provinciale economie als de regionale economie aanzienlijk vormgeven.

Anderzijds zal ook de haven, die direct van invloed is op onder meer logistiek en industrie, bijdragen aan de werkgelegenheid.

Vergelijkbare advertenties

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen