Gebze Darica metrolijn wordt voltooid in 2024

Gebze Darica Metro
Gebze Darica Metro

De eerste lichtziende ceremonie van de Gebze Darıca-metrolijn, die werd gestart door de Kocaeli Metropolitan Municipality en overgedragen aan het Ministerie van Transport en Infrastructuur als resultaat van de initiatieven van de burgemeester van de Kocaeli Metropolitan Municipality Tahir Büyükakın, vond plaats. President Büyükakın legde tijdens de ceremonie een verklaring af en zei dat het gedeelte tussen Gebze Station en OIZ eind 3 voltooid zal zijn.

DEELNEMERS

De lichtziende ceremonie van de metrolijn Gebze Darıca, de eerste metro van Kocaeli, werd bijgewoond door de minister van Transport en Infrastructuur Adil Karaismailoğlu, Kocaeli-gouverneur Seddar Yavuz, de burgemeester van Kocaeli, Tahir Büyükakın, AK-partij Kocaeli-plaatsvervanger İlyas Şeker, AK-partij Kocaeli Plaatsvervangend Sami Çakır, districtsgouverneur van Gebze Mehmet Ali Özyiğit, burgemeester van Gebze Zinnur Büyükgöz, burgemeester van Darıca Muzaffer Bıyık, burgemeester van Çayırova Bünyamin Çiftçi, provinciaal president van Dilovası, Hamza Şayir, burgemeester van AK-partij medewerkers en ambtenaren.

“KLEIN WERK OVER”

Tijdens de Gebze Darıca Metro Line Light Vision Ceremony zei burgemeester Büyükakın: “Dit is een zeer belangrijke fase voor de metrolijn waar we naar uitkijken. Hopelijk is eind 2023 het stuk tussen Gebze Station en OSB klaar. In het voorjaar zullen proefstudies met de trein worden uitgevoerd. Tegen de zomermaanden van 2024 zal de afstand tussen Darıca en Gebze Station worden voltooid. Het werkschema is daarop afgestemd. 90 procent passeerde in de tunnels. Er blijft weinig werk over. Moge God ons schenken om deze werken zonder ongelukken af ​​te ronden en onze Gebze, Darıca en Kocaeli zo snel mogelijk te dienen”.

55 duizend voertuigen worden uit het verkeer gehaald

Burgemeester Büyükakın benadrukte dat de snelle voortgang van de bouw een aangename situatie voor hen is en zei: “In een omgeving waar de wereld in een grote crisis verkeert, zijn de investeringen gestopt en de groeipercentages van de economieën gestopt, de werken gaan door in Turkije, de constructies stoppen niet. Vandaag betekent dit een serieuze vooruitgang, we zijn op een punt waar de geopende tunnel samenkomt. Met de ingebruikname van de metro worden in totaal 55 duizend voertuigen aan het verkeer onttrokken. Dat betekent minder files. Het betekent snel, betrouwbaar en comfortabel transport. Vanuit dit oogpunt is het uit het verkeer halen van 55 duizend voertuigen ook qua uitstoot zeer waardevol. Het is zeer waardevol in termen van milieuwaarden. Dit zal op de lange termijn een enorme winst zijn voor onze Gebze, Darıca en Kocaeli. Het zal ook een serieuze bijdrage leveren aan ons land op het gebied van COXNUMX-nuldoelstellingen. De te gebruiken voertuigen zijn autonome voertuigen, zelfrijdende voertuigen. In die zin wordt er een belangrijke bijdrage geleverd. Bij de constructie werden aanzienlijke lokalisatiepercentages behaald. Dit is een andere aangename kant. De bouwcapaciteit van de metro in ons land is ook toegenomen', zei hij.

“HET IS HET DOEL OM 320 DUIZEND MENSEN IN TWEE RICHTEN TE VERVOEREN”

Burgemeester Büyükakın zei dat de 30.8 kilometer lange metro zal dienen als hij in twee richtingen wordt berekend: "Er wordt een zeer grote opslagruimte gebouwd. Er is ook een aparte kostenfactor. In de OSB-regio wordt gebouwd aan een groot magazijn en onderhoudsgebied, waar het onderhoud en de reparatie van de wagons van al die treinen plaatsvinden. Het is echt een groot project. Als je de kilometerkosten haalt in termen van de bouwkosten van vandaag, vindt de bouw van de Turkse, misschien wel 's werelds goedkoopste metro plaats. Ook voor ons is dit een verheugend punt. De dagelijkse capaciteit zal 320 duizend mensen zijn. Het is de bedoeling om op één dag 320 duizend mensen in twee richtingen te vervoeren. We verwachten dat deze capaciteit op korte termijn zal worden bereikt. Want we zien dat de eerste berekeningen en doelberekeningen in spoorsystemen in zeer korte tijd worden ingehaald. Op plaatsen waar de bevolking zo dicht is, is het niet mogelijk om verkeersproblemen op te lossen in gevallen waar geen metrosystemen zijn gebouwd. Want volgens het masterplan vervoer dat we hebben gemaakt, zal de waarde van de reis tot 2035 4 keer toenemen. Het is niet mogelijk om de wegen 4 keer te vergroten, naar de zijkant uit te breiden, op en neer uit te breiden. Daarom moet het openbaar vervoer en het spoorwegsysteem worden ontwikkeld. Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Line met een dagelijkse capaciteit van 330 duizend passagiers zal bestaan ​​uit 11 stations.

Vergelijkbare advertenties

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen