1e laag van innerlijke bescherming Shell geïnstalleerd op Akkuyu NGS 5e voedingseenheid

1e laag van innerlijke bescherming Shell geïnstalleerd op Akkuyu NGS 5e voedingseenheid
1e laag van innerlijke bescherming Shell geïnstalleerd op Akkuyu NGS 5e voedingseenheid
abonneren  


In het reactorcompartiment van de 1e Power Unit van Akkuyu NPP, de vijfde laag van de binnenste beschermingsschil (IKK), een van de belangrijkste elementen van het veiligheidssysteem, die de bescherming van het reactorgebouw biedt en fungeert als een ondersteuning voor de pijp- en poolkraaninlaten die dienen tijdens de werking van de kernreactor, werden geïnstalleerd.

Het IKK bestaat uit een staallaag en speciaal beton die het reactorgebouw afdicht. De vijfde laag van de IKK is een gelaste metalen structuur bestaande uit 12 secties. De schotten met een gewicht van 10,75 ton en een hoogte van 6,45 meter werden op een speciaal platform aan elkaar gelast, waardoor in het brede (onderste) deel een enkele ring werd gevormd met een totaal gewicht van 129 ton en een diameter van 44 meter. De afgewerkte ring werd vervolgens met behulp van een zware kraan van de grond getild en op ontwerpniveau in het reactorgebouw geplaatst.

Eerste plaatsvervangend algemeen directeur – NGS Construction Director Sergei Butckikh evalueerde de voltooiing van het assemblageproces van de 5e laag van de IKK als volgt: “De belangrijkste uitdaging bij het uitvoeren van de installatie was dat de vijfde laag een overgangselement was tussen de cilindrische en koepelvormige delen van de schil. Een dag na de procedure werd een uitgebreide voorbereiding gemaakt, waarbij rekening werd gehouden met veel parameters zoals het gewicht van de lading, de afstand waarover de lading zal worden gedragen, de aansluitschema's van de hanger, de weersomstandigheden op de dag van installatie en vele andere factoren. Het technische proces werd succesvol afgerond en de lading werd met een nauwkeurigheid van één millimeter naar de installatieplaats getransporteerd. In de volgende stap moeten bouwers 60 consoles in elkaar zetten die zullen dienen als ondersteuning voor het spoor van de poolkraan. Dit is een belangrijk structureel element van het reactorgebouw, ze zullen de belangrijkste lasten dragen van overmaatse apparatuur en door een kraan geheven lasten.”

Na de installatie van de vijfde laag nam de hoogte van het reactorgebouw van de 1e Power Unit toe met 6,5 meter tot 43,1 meter.

Het aanbrengen van de IKK-laag is een tijdrovende technologische operatie. Het duurde 13000 uur om de vijfde laag in de ontwerppositie te monteren met een Liebherr LR 12 heavy-duty rupskraan.

Parallel aan de constructie van de binnenste beschermingsschil in het reactorgebouw worden de buiten- en binnenmuren gebouwd en gaat de montage van voertuig-, voetgangersoversteekplaatsen en reserveoversteekplaatsen verder. In het turbinegebouw worden op 8,4 meter hoogte de vloeren van de eerste verdieping aangelegd en gaat de constructie van de wanden en kolommen verder.

De reactorgebouwen van Akkuyu NPP power units zijn uitgerust met dubbele beschermingsschalen. De buitenste beschermingsschaal van gewapend beton is ontworpen om bestand te zijn tegen een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter, tsunami, orkaan en extreme externe invloeden in combinatie met deze.

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen