$ 64 miljard Satoshi Nakamoto-proef gaat door

Bitcoin-zaak
Bitcoin-zaak
abonneren  


In de Amerikaanse staat Florida is er een zaak die al een tijdje aan de gang is en die op het eerste gezicht nogal gewoon en saai lijkt. Partijen in de rechtszaak zijn de familie van een overleden man en zijn ex-partner, die tot doel hebben te bepalen wie eigenaar wordt van het vermogen van het door overlijden ontbonden partnerschap. Maar deze schijnbaar alledaagse zaak zou een van de grootste mysteries van onze tijd kunnen ontrafelen. De activa in de rechtszaak zijn een bitcoin-account van 64 miljoen met een huidige waarde van ongeveer $ 1 miljard. De eigenaar van het account is niemand minder dan de maker van Bitcoin, bekend onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto.

De familie die de rechtszaak heeft aangespannen, beweert dat de overledene en zijn voormalige partner samenkwamen om Bitcoin te creëren, dus de helft van het Satoshi Nakamoto-personage is hun overleden vader. Als gevolg hiervan claimt de familie de helft van Nakamoto's vermogen.

Voor Bitcoin-enthousiastelingen is er maar één bewijs dat de identiteit van Satoshi Nakamoto definitief zal aantonen: de privésleutel die het account beheert waarop Nakamoto 1 miljoen Bitcoins heeft opgeslagen. De persoon die beweert Satoshi Nakamoto te zijn, moet zelfs 1 Bitcoin van dit account kunnen overboeken om deze bewering te bewijzen.

Craig Wright en David Kleiman
Craig Wright en David Kleiman

Wie bezit 1 miljoen Bitcoin-accounts?

We hebben het over een enorme rijkdom van 64.000 USD x 1 miljoen Bitcoins met de huidige waarde. Een fortuin van ongeveer 64 miljard dollar! Het mysterie van Satoshi Nakamoto is een van de meest curieuze onderwerpen over Bitcoin. Nakamoto bestond voor het eerst op 31 oktober 2008.

De identiteit van Satoshi Nakamoto is een van de grootste mysteries in de financiële wereld van vandaag. Is Nakamoto een enkele persoon of een groep van meerdere? En nog belangrijker, waarom hebben deze persoon of mensen geen cent van deze rijkdom van miljarden dollars aangeraakt? De antwoorden op deze vragen vormen zowel de basis van de rechtszaak in Florida als de achtergrond van het Bitcoin-debat.

Men heeft zich altijd afgevraagd wie Bitcoin heeft ontwikkeld, dat in slechts 13 jaar een van de meest waardevolle valuta's ter wereld is geworden, en om welke reden. Hier is veel over gespeculeerd. Een vrij gewoon geval in de Verenigde Staten lijkt een van de grootste geheimen van onze tijd te onthullen.

Een tekst van 9 pagina's, verzonden naar een groep cryptografen door een persoon die destijds die naam gebruikte, beschrijft een "elektronisch geld" -systeem waar mensen waarde kunnen uitwisselen zonder dat er een bank of andere persoon nodig is. Binnen een paar maanden ging het Bitcoin-netwerk live en had Nakamoto in het eerste jaar 1 miljoen Bitcoins verzameld.

Volgens de familie van Kleiman zocht Wright begin 2008 hulp bij zijn partner om het systeem te creëren dat uiteindelijk in die 9 pagina's tellende tekst zal worden beschreven. Het duo tekende eerst het theoretische kader, en daarna brachten ze samen Bitcoin tot leven.

Wie is het pseudoniem Satoshi Nakamoto?

Tegenwoordig is Bitcoin een markt geworden die biljoenen dollars waard is. Terwijl sommige regeringen stappen ondernemen om de markten van deze cryptocurrency te reguleren, kondigen sommige landen aan dat ze Bitcoin als hun officiële valuta accepteren. Sommigen zeggen dat de technologie achter Bitcoin betekent dat de regels van het wereldwijde financiële systeem moeten worden herschreven. Er is echter nog steeds geen antwoord op de vragen over wie Bitcoin heeft gemaakt en waarom.

Wanneer dit het geval is, wordt de kwestie wie een van 's werelds grootste persoonlijke fortuinen zal beheren, een enorm probleem. Daarom wachten de jury van de Florida-zaak zeer moeilijke dagen.

Volgens de Wall Street Journal is de eiser de familie van wijlen David Kleiman, en is de gedaagde de 51-jarige Australische softwareontwikkelaar Craig Wright, die in Londen woont.

Wright is een naam die niet bekend is bij degenen die Bitcoin op de voet volgen. Het is moeilijk te zeggen dat deze bewering van Wright, die sinds 2016 bij elke gelegenheid uitdrukt dat hij de maker van Bitcoin is, wordt geaccepteerd door de Bitcoin-gemeenschap.

De familie van Kleiman stelt daarentegen dat de twee partners samenwerken aan de creatie en mining van Bitcoin, dus een half miljoen Bitcoin moet aan hen worden overgelaten.

"We geloven dat het bewijs aantoont dat de creatie en winning van 1 miljoen Bitcoins het resultaat was van een partnerschap", vertelde Vel Freedman, een advocaat van de familie Kleiman, aan de Wall Street Journal. De familie bereidt zich voor om bewijs te presenteren dat suggereert dat Kleiman en Wright sinds het begin van Bitcoin hebben samengewerkt.

Tibor Nagy, een advocaat die de zaak volgt, zei ook tegen de krant: "De essentie van de zaak zijn twee vrienden die een partnerschap hebben, en een van deze vrienden neemt alles voor zichzelf nadat de ander sterft."

De verdediging stelt dat er bewijs is om aan te tonen dat Wright in zijn eentje Bitcoin heeft gecreëerd en dat Kleiman geen rol speelde in het proces. "We geloven dat de rechtbank zal beslissen dat er geen teken of bewijs is van een partnerschap", zei de advocaat van Wright, Andres Rivero, in een verklaring.

Hoe crypto-technologie werkt

Bitcoin combineert cryptografie, cryptografie, distributed computing en speltheorie. Dankzij Bitcoin kunnen twee mensen met een internetverbinding waar ook ter wereld binnen enkele minuten financiële transacties uitvoeren zonder tussenpersoon.

Elk van deze transacties, die meer dan 650 miljoen bedragen, wordt bijgehouden in een grootboek dat de "blockchain" wordt genoemd.

Er zijn twee reeksen lijnen om de beweging van de digitale valuta te regelen. De ene is een openbare sleutel en de andere is een privésleutel. Je kunt de open sleutel zien als een soort IBAN-nummer waar iedereen geld naartoe kan sturen. De privésleutel daarentegen is alleen eigendom van de persoon die dat account beheert, dat wil zeggen de eigenaar van Bitcoin.

Nakamoto is verdwenen!

In de begindagen van Bitcoin gaf niemand om de identiteit van Nakamoto. Op dat moment had Bitcoin geen tastbare waarde, en de supporters waren nauwelijks een handvol. Nakamoto zette de ontwikkeling van Bitcoin ongeveer twee jaar voort. In die tijd liet hij opmerkingen achter op verschillende prikborden en schreef hij naar de ontwikkelaars.

Hij gebruikte twee e-mailadressen en had een geregistreerde website. In december 2010 verdween Nakamoto echter plotseling, waardoor alle correspondentie werd beëindigd.

Het aantal mensen in de wereld met het expertiseniveau dat Bitcoin kan maken, is vrij beperkt. In de afgelopen jaren zijn er beschuldigingen geuit over veel van deze mensen dat ze mogelijk Nakamoto zijn. Hoewel alle mensen in kwestie de beschuldigingen ontkenden, kwam er geen definitief bewijs van het creatieproces van Bitcoin naar voren.

Aan de andere kant registreerde Kleiman in 2011 een bedrijf genaamd W&K Info Defense Research in Florida, VS. De familie van Kleiman beweert dat het bedrijf een partnerschap was, maar Wright claimde later 100 procent van het bedrijf. De verdediging stelt dat er geen sprake is van een partnerschap.

Kleiman overleed op 26 december 2013.

Een jaar later schreef het tijdschrift Newsweek dat een persoon genaamd Dorian Nakamoto, die dezelfde achternaam had als Satoshi, de maker van Bitcoin was. Dorian Nakamoto ontkende de beschuldiging. Een bevestigingsbericht van één zin werd ook op een prikbord geplaatst door een account waarvan bekend is dat het door Satoshi Nakamoto wordt gebruikt. Dit bericht, "Ik ben Dorian Nakomoto niet", was de laatst bekende openbare correspondentie van Satoshi Nakamoto.

Dorian Nakamoto Munt
Dorian Nakamoto Munt

In mei 2016 verklaarde Kleiman Wright zichzelf de maker van Bitcoin. Nadat hij veel van de vroege investeerders van Bitcoin had ontmoet, gaf Wright exclusieve interviews aan drie media, vulde hij een website met artikelen over cryptografie en Bitcoin die hij zelf schreef.

Drie dagen later trok Wright, ondanks de kritiek, zijn bewering in dat hij de maker van Bitcoin was. Op het moment dat hij alle artikelen op zijn website verwijderde, publiceerde Wright in plaats daarvan een verontschuldiging van vier alinea's. Het bericht luidde: "Ik ben gebroken. Ik heb de moed niet. Ik kan het niet", zei hij. Later herhaalde hij echter zijn aandrang dat hij de maker van Bitcoin was.

Het is ook zeer twijfelachtig of Wright of Kleiman de kennis hadden die nodig was om Bitcoin te creëren. Arthur Van Pelt, een van de Bitcoin-investeerders die Wright het meest bekritiseerde, verklaarde dat "Wright mensen heeft bedrogen en bedrogen en het vertrouwensspel speelde" en zei: "Er is geen echt, onafhankelijk en betrouwbaar bewijs van welke aard dan ook."

Maar de computationele expertise van Kleiman zou ook uitgebreid zijn. Emin Gün Sirer, oprichter van Ava Labs, zei dat Kleiman Bitcoin mogelijk heeft gemaakt, maar dat er niet genoeg informatie is om zeker te zijn. "Dit is een open vraag", zei Sirer.

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen