Jonge schaakmeesters blazen de Turkse wind in Europa

jonge schaakmeesters versloegen Turken in Europa

In de European Age Groups, een van de belangrijkste schaakkampioenschappen in Europa, bestormde Turkije. Turkije in het European Age Groups Championship 2021; Terwijl het twee Europese kampioenschappen en een Europese derde plaats won, toonde het het succes van tweede worden als land.

Het European Age Groups Championship 2021 werd tussen 15 en 21 oktober gehouden met een hybride systeem. In totaal deden 8 atleten uit 10 landen mee aan het toernooi, dat werd gespeeld in 12 categorieën, 14, 16, 18, 20, 14, 32 en 893 en onder general-girls. In totaal vertegenwoordigden 32 atleten uit alle leeftijdscategorieën Turkije.

Adalar wordt dubbel Europees kampioen

In het European Age Groups Championship 2021 werden Arda Cankurt in de 10-jarige algemene categorie en CM (Master Candidate) Arda Çamlar in de 12-jarige algemene categorie de Europese kampioenen. In de algemene categorie onder de 16 werd FM (FIDE Master) Atakan Mert Biçer derde, terwijl in de 14-jarige algemene categorie CM Yankı Taşpınar vierde werd met een gemiddeld verschil. Ege Öz, die in de algemene categorie voor 8-jarigen meedeed, eindigde het toernooi op de 5e plaats.

Als team eindigde Turkije op de tweede plaats in de algemene categorie met de landenscore van het European Age Groups Championship 2021. In het kampioenschap waar de 6 meest succesvolle atleten in de algemene en meisjescategorieën de landenscore bepaalden, kreeg Turkije 40 punten in de algemene categorie. In de algemene categorie werd Rusland kampioen met 42.5 punten, terwijl Duitsland de derde plaats innam met 37 punten. Bij de meisjes werd Rusland kampioen met 44.5 punten, Polen werd tweede met 34.5 punten en Georgië werd derde met 34 punten.

"Als Turkije in het schaken hebben we de pandemische periode goed geëvalueerd"

De voorzitter van de Turkse schaakfederatie, Gülkız Tulay, die benadrukte dat ze goed gebruik hebben gemaakt van de pandemieperiode in het schaken als Turkije, zei: “In deze periode hebben we het hele land samengebracht met de schaaksport met evenementen en projecten die Turkije omarmen. Omdat er vanwege de epidemie geen kampioenschappen en toernooien konden worden georganiseerd, hebben we als TSF speciale aandacht besteed aan onze atleten en hebben we ons ingespannen om gedurende het hele proces verweven te zijn met de schaaksport. We organiseerden onze poolkampen voor het nationale team in de digitale wereld en volgden onze atleten op de voet. Het succes van onze atleten in de Europese leeftijdsgroepen en het succes van Turkije als team deden ons glimlachen. De schaaksport in ons land gaat elke dag van succes naar succes en kondigt met zijn kampioenschappen de naam van het Turkse schaken in de wereld aan. Tot slot feliciteer ik onze atleten die met dezelfde vastberadenheid hebben deelgenomen aan het Europees kampioenschap voor leeftijdsgroepen, en ik feliciteer degenen die aan de top zijn gekomen.

Atleten zullen lessen volgen aan de European Chess Academy

Volgens de richtlijn worden de eerste atleten in het kampioenschap als beloning uitgenodigd voor het European Age Groups Championship 2022. De 6 beste spelers van elke categorie in de eindranglijst krijgen een training van 8 maanden door de mastertrainers van de European Chess Academy. Al onze atleten die een graad in het kampioenschap hebben behaald, zullen profiteren van de training.