İmamoğlu: 'We zullen snel beginnen met de bouw van nog 4 metrolijnen'

We beginnen sneller met de bouw op de metrolijn van Imamoglu
We beginnen sneller met de bouw op de metrolijn van Imamoglu

IMM realiseerde na 33 jaar de eerste Eurobond-verkoop die door een gemeente in ons land naar het buitenland werd geëxporteerd. IMM-president Ekrem İmamoğlu verklaarde dat 2 investeerders van over de hele wereld interesse toonden in de verkoop, die vorig jaar op 248 december plaatsvond. Zeggende: "We stuitten op een aankoopvraag van 580 keer, dat is 4,3 miljard dollar, in tegenstelling tot onze beoogde $ 2,5 miljoen obligatieverkoop", zei İmamoğlu, "Als resultaat van deze obligatie geven we uit; Dankzij de financiering van 580 miljoen dollar die we naar Istanbul hebben gehaald, zullen we snel beginnen met de bouw van nog eens 4 metrolijnen. Zo krijgt Istanbul in totaal 52,1 kilometer nieuwe metro en 39 nieuwe stations. Op deze lijnen worden per dag meer dan 275 miljoen passagiers vervoerd, 5 duizend per uur in één richting. Terwijl het verkeer in Istanbul zal ontspannen, zullen inwoners van Istanbul worden geboden om snel en comfortabel te reizen. Als gevolg van de bijdrage van deze nieuwe financiering zullen we onze railsysteemconstructies op 10 lijnen tegelijk met IMM voortzetten ”. Applaudisserend voor het team dat de verkoop heeft uitgevoerd, zei İmamoğlu: “Het resultaat dat we hebben bereikt; Het is een samenvatting van het internationale vertrouwen in de nieuwe IMM-administratie in termen van transparantie en verdienste, samen met de omvang, rentevoet en looptijd ”.


Istanbul Metropolitan Municipality (IMM), na 33 jaar, had zijn eerste Eurobond-verkopen naar het buitenland geëxporteerd door een gemeente in Turkije. IMM-president Ekrem İmamoğlu sprak op de persconferentie over de promotie van de verkoop. Voorafgaand aan de toespraak van İmamoğlu, de leider van het historische verkoopteam, IMM plaatsvervangend secretaris-generaal Turgut Tuncay Önbilgin, secretaris-generaal juridisch adviseur Hande Kayacık, financieel manager Dr. Rezzan Neslihan Vural, financieel analist Serra Mandacı, plaatsvervangend secretaris-generaal adviseur Elif Karabay en strategisch vermogensbeheermanager Ozan Şakar waren uitgenodigd op het podium.

"ONBEREKENDE, ONTGRENDELDE WERKEN"

İmamoğlu verklaarde dat ze de bijeenkomst organiseerden om goed nieuws te brengen tijdens de moeilijke dagen als gevolg van de wereldwijde epidemie, benadrukte İmamoğlu dat hij de aandacht vestigde op het belang van metro-investeringen tijdens de verkiezingscampagne en zei:

`` Door dit te zeggen, wetende dat eerdere regeringen, die overal in de stad spandoeken hingen door te zeggen 'Metro Everywhere, Metro Everywhere' en beloofden tegen 2019 400 kilometer aan metroconstructies af te hebben, vooral in de afgelopen jaren, tijd en middelen aan het verspillen waren. ik was aan het praten Toen het op het werk aankwam, zagen we dat; Zonder het oplossen van de financieringsbehoeften van metroconstructies die enorme budgetten vergen, werd onbetaald werk verricht, helaas kon zelfs een gerstlengte niet worden afgelegd om het leven van Istanbulites gemakkelijker te maken. Vanaf de eerste dag dat we aantreden, zijn we op zoek gegaan naar 'een nieuwe start naar Istanbul' en om fondsen te vinden voor alle onafgemaakte metroconstructies. Omdat de middelen van de IMM zo verspild waren dat het niet mogelijk was om de metro met eigen budget aan te leggen. '

"DURMUŞ WE BEGONNEN MET WERKEN OP 6 LIJNEN"

İmamoğlu herinnerde eraan dat ze vorig jaar buitenlandse financiering vonden als resultaat van hun buitenlandse bezoeken en de effectieve inspanningen van hun team, en benadrukte dat ze de aanleg van het spoorwegsysteem op 6 lijnen die op deze manier werden stopgezet, opnieuw hadden opgestart. İmamoğlu heeft de volgende informatie over deze lijnen gedeeld:

“We hebben de metrolijn Mahmutbey-Mecidiyeköy voltooid, de eerste van deze lijnen die sinds 2 jaar volledig stilgelegd is, en op 28 oktober 2020 opengesteld voor de dienst van onze mensen. Over een paar weken openen we de tramlijn Alibeyköy-Eminönü waar we mee begonnen. In 2021 zullen we opnieuw de gedeeltelijke metroconstructie İkitelli-Bahariye en de tramconstructie Cibali-Alibeyköy voltooien en openen. We zullen al onze lijnen, waarvan we de bouw opnieuw hebben opgestart, in 2022 en 2023 afronden en in gebruik nemen. Om het leven van 16 miljoen inwoners van Istanbul te vergemakkelijken, moeten er natuurlijk veel meer investeringen worden gedaan en moeten er veel nieuwe metrolijnen naar onze stad komen. In deze context is de bouw volledig gestopt; Kaynarca-Pendik-Tuzla, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli, Kirazlı-Halkalı en de metrolijnen Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt, in plaats van te lenen bij banken, begonnen we samen met onze vrienden euro-obligaties uit te geven, dit keer als een nieuw financieringsinstrument. "

"ONZE INSPANNING HEEFT EEN GROOT SUCCES GEVOLGD"

Imamoglu verklaarde dat het IMM-team de afgelopen 3 maanden internationale investeringsbanken, internationale advocatenkantoren en vele internationale investeerdersinstellingen heeft ontmoet, zei Imamoglu: “Hij heeft op transparante wijze de economische macht van Istanbul en de financiële gegevens van IMM geïntroduceerd in internationale kringen. Ons nieuw opgerichte Istanbul Investment Agency heeft ook bijgedragen aan deze inspanningen. Ik ben verheugd dat aan te kondigen; onze inspanningen waren een groot succes. Voor de projectfinanciering van onze 4 metrolijnen die ik noemde, zijn we erin geslaagd om de eerste ongedekte euro-obligatie voor een bedrag van 5 miljoen USD uit te geven aan internationale kapitaalmarkten met een looptijd van 580 jaar. Onze obligatie-uitgifte op woensdag 2 december; Het trok veel aandacht van wereldwijde investeringskringen, vooral in Azië, Europa en Amerika. In tegenstelling tot onze beoogde obligatieverkoop van $ 580 miljoen, werden we geconfronteerd met een 4,3-voudige vraag naar aankopen, dat wil zeggen $ 2,5 miljard. Bovendien, ondanks het feit dat de beleggingstransacties extreem terugliepen, werden we uitgegeven in een tijd dat we het einde van het jaar naderden, en waren gemeentelijke obligaties een internationale niet-indexbelegging. We hebben succes geboekt met een obligatie-uitgifte, die in totaal 248 investeerders uit de hele wereld heeft aangetrokken. Het resultaat dat we hebben behaald met de verkoop van deze obligatie, de eerste euro-obligatie die na 33 jaar door een gemeente in ons land in het buitenland wordt uitgegeven; "Het is een samenvatting van het internationale vertrouwen in de nieuwe IMM-administratie in termen van transparantie en verdienste wanneer beoordeeld samen met de omvang, rentevoet en looptijd."

"EEN BELANGRIJKE HOOP VOOR ONZE TOEKOMST"

İmamoğlu zei dat ze snel zullen beginnen met de bouw van nog eens 580 metrolijnen dankzij de financiering van 4 miljoen dollar die ze naar Istanbul hebben gebracht, “Istanbul zal dus in totaal 52,1 kilometer aan nieuwe metro en 39 nieuwe stations hebben. Op deze lijnen worden per dag meer dan 275 miljoen passagiers vervoerd, 5 duizend per uur in één richting. Terwijl het verkeer in Istanbul zal ontspannen, zullen inwoners van Istanbul worden geboden om snel en comfortabel te reizen. Als gevolg van de bijdrage van deze nieuwe financiering zullen als IMM onze railsysteemconstructies op 10 lijnen tegelijkertijd doorgaan ”. İmamoğlu benadrukte dat de grote interesse van de investeerders in onze obligatie-uitgifte het resultaat is van het vertrouwen in de nieuwe administratie van IMM en Istanbul. Door het betrouwbare investeringsklimaat, gecreëerd door de principes van transparantie, verdienste en gezond verstand, bleef de couponrente voor obligaties op 6,375 procent, het laagste in vergelijking met gelijkaardige uitgiften in ons land. De huidige economische vooruitgang van de wereld, het proces van het bestrijden van de pandemie waarin ons land en in onze stad waren, wordt ook beschouwd, de wereldmarkt van een gemeente uit Turkije van die omvang is een belangrijke hoop voor onze toekomst om financiering te bieden met rentetarieven, "zei hij.

"WIJ KOMEN ÉÉN VOOR ÉÉN UIT ALLE SOORTEN UITDAGINGEN"

İmamoğlu zei dat de manier om Istanbul als een leefbare, productieve en bewegende stad te houden, is door het metronetwerk uit te breiden, zei İmamoğlu: “Hoewel er in het verleden veel beloften zijn gedaan over de metro in deze stad, kon deze niet snel worden bereikt vanwege een gebrek aan planning, verspilling en gebrek aan financiering. Met onze nieuwe visie, onze competente en professionele jonge medewerkers, ons geloof in de toekomst van deze stad en ons harde werk overwinnen we alle soorten obstakels en allerlei moeilijkheden stuk voor stuk. We zullen blijven komen, ”zei hij. İmamoğlu, die één voor één een groot financieringsbedrag van 580 miljoen dollar via obligaties presenteerde, zei:

“Dit team heeft grote inspanningen geleverd in de ontwikkeling van een duurzaam en goedkoop nieuw financieringsinstrument voor onze stad, ondanks de hoge politieke risicoverhoudingen van ons land. Ze hebben een geweldige bijdrage geleverd. Ik zou ze allemaal willen bedanken namens mij, onze stad en ons land. Dit succes dat we hebben bereikt, is een primeur voor IMM, voor lokale overheden. Wij zijn een gemeente die primeurs heeft behaald en dat zullen we blijven doen. We zullen nieuwe primeurs hebben om Istanbul te verfraaien en het leven van 16 miljoen mensen gemakkelijker te maken. Ik wens dat dit resultaat gunstig is voor de financiering van onze nieuwe metrolijnen. "

"WE HEBBEN EEN KREDIETRELATIE MET PUBLIEKE BANKEN OP NUL PUNT"

İmamoğlu beantwoordde de vragen van journalisten na zijn toespraak. De vragen die aan İmamoğlu werden gesteld en de antwoorden van de IMM-president waren als volgt:

Vraag: Er verscheen nieuws in de buitenlandse pers. Hij schrijft dat met name buitenlandse investeerders zich afvragen of er door uw relatie met Erdogan een risico op wanbetaling bestaat. Voordat u de euro-obligatie aanvraagde, zei u: 'We hebben geprobeerd geld te vinden bij openbare banken of lokale banken'. Is daar nog weerstand? Ten tweede, heb je goedkeuring gekregen van het ministerie van Financiën?

“Het heeft al goedkeuringsprocessen. Zonder hen kan dit bedrijf niet werken. Bevestiging wordt vooraf ontvangen. De interpretatie van de buitenlandse pers interesseert ons natuurlijk niet veel. We zorgen momenteel voor de behoeften van Istanbul en beheren het proces op die manier. In feite is er geen weerstand bij openbare banken. Het is erg stabiel, het gaat door op nulniveau. Ik weet niet wat de openbare banken doen. Omdat, voor zover ik weet, een verlies van 750 miljard lira werd aangekondigd bij openbare banken. Ik heb geen idee waar ze heen renden, waar ze geld leenden. Ik hoop dat het tijd is om dit in twijfel te trekken. Maar de werkelijke weerstandsclassificatie over ons is op dit moment nul. Omdat we op het nulpunt een kredietrelatie hebben met openbare banken. "

"INSPIREREN DAT ZE OPGEVEN VAN DEZE HOUDING"

Vraag: U zei: "We hebben nul relaties met openbare banken". Heeft u ooit een lening aangevraagd? We begrijpen dat u zich de komende periode gaat richten op externe financiering van projecten. Is het mogelijk om opnieuw euro-obligaties uit te geven? Of ben je op zoek naar andere externe financieringsvormen?

“Als we zeggen dat onze relatie met openbare banken nul is, is dit geen recept aan onze kant. Omdat we ons enorm hebben ingespannen om met elkaar om te gaan. Denk er over na; U kunt een kredietlimiet gebruiken die bestond 1 dag voor de verkiezingen - ik heb het over een kredietlimiet van honderden miljoenen lira - een management zegt: 'Ik laat u dit niet gebruiken', 1 dag na de verkiezingen. Dat is, waar, in welk land, in welk economisch begrip; Ik laat dit aan uw discretie over. U bent de namen die de beste pen zullen krijgen. Hebben we daarna de relatie genegeerd? Integendeel, we hebben herhaaldelijk geprobeerd en blijven dit doen om deze relatie tot stand te brengen en te ontwikkelen, maar individueel maar institutioneel maar via een presidentieel ambt; we zullen gevonden blijven worden. Omdat ze niet denken dat de managers of testamenten die die openbare banken leiden, de eigenaren van die banken zijn. Staatsbanken behoren tot de natie, ondanks al hun nadelen en al hun lastige managementstijlen. Zijn redding is mogelijk. Ik hoop dat ze deze vreemde houding zullen opgeven. Ik hoop dat onze relatie tot bloei komt; wij profiteren ook. Sindsdien blijven we nooit meer weg uit de relatie. We willen natuurlijk niet geïnteresseerd zijn in buitenlandse financiering. Uiteraard willen we de middelen in ons land maximaal benutten. Maar in de huidige politieke omgeving is het duidelijk dat dit een obstakel is. Het is bijna duidelijk. Maar afgezien daarvan, als er thuis een mogelijkheid is, profiteren we daar van. We maken gebruik van alle middelen die in het buitenland beschikbaar zijn, het handigst, het goedkoopst en in het voordeel van de stad zijn. Het belangrijkste is om dit vakkundig te beheren, het transparant te beheren en vervolgens de burger zeer nauwkeurig over te brengen wanneer u welk project ten gunste van de mensen wilt afronden. In dit opzicht zal onze relatie met externe financieringsbronnen worden voortgezet. Dit zou een obligatie-uitgifte, projectfinanciering of andere elementen kunnen worden genoemd. "

"WIJ DENKEN OM ONS HIZRAY-PROJECT TE BEHANDELEN VOOR EEN CADEAU AAN ISTANBUL"

Vraag: Wat is het aandeel van metro-investeringen in gemeentelijke investeringen? Wat is de verhouding van het IMM-budget in deze zin?

“We willen dat de metrolijn meer dan 600 km bedraagt. Ons werk aan dit onderwerp gaat door. Uiteraard worden er ook onderzoeken uitgevoerd door het Ministerie van Verkeer bij ons. Dit is voorverkiezing. Dit cijfer was een totaal aantal. Momenteel hebben we onze metrolijn Mahmutbey-Mecidiyeköy geopend. Deze 18 km-lijn werd geactiveerd. Nu wordt Eminönü-Alibeyköy 13km binnen 2-3 weken geactiveerd. Stap voor stap lopen we hier naartoe. We hebben lijnen die volgend jaar worden geactiveerd. Met deze lening activeren we onze 4 lijnen. Dit zijn zeer waardevolle stappen. Met andere woorden, we maken stap voor stap vorderingen, namens de stad Istanbul, om ons doel van meer dan 600 km te bereiken.

In 2021, met een unieke financieringsmethode en een speciale overeenkomst, ons Hızray-project van Sabiha Gökçen Halkalı We zijn van plan ons 'Hızray'-project, dat in ongeveer 55 minuten van oost naar west door Istanbul loopt, aan te bieden om het aan Istanbul te presenteren. Nogmaals, in dezelfde context met betrekking tot de Incirli - Beylikdüzü-lijn, die al vele jaren gerelateerd is aan het westen van Istanbul, zijn we van plan deze lijnen in 2021 aan te bieden. In feite, samen met deze twee lijnen, zullen de bestaande geplande lijnen Istanbul in staat stellen om het proces te ervaren dat het metronetwerk van Istanbul aanzienlijk zal ontspannen. Om het zeetransport en het transportsysteem te integreren, hebben we natuurlijk de Hisar - Aşiyan Finiküler-lijn voorbereid, die we hebben voorbereid en die we als geschenk willen geven, in sommige delen van Istanbul, vooral voor zeetransport. projectwerk gaat door. "

"WIJ ZULLEN FINANCIERING BIEDEN VOOR DIT PROJECT IN ISKI"

'Laten we eens kijken naar de verhouding van de begroting van Istanbul. U bent allemaal getuigen en dat weet u; In termen van de kosten van dit werk is er geen kans om te concurreren met de metro-investering binnen het huidige IMM-budget. Dit werk kan niet worden geïnterpreteerd met 'Ik heb 13 procent toegewezen, ik heb 14,5 procent toegewezen'. We hebben geen kans om een ​​vergelijking te maken met andere steden in de wereld. We kunnen dit vergelijken binnen de economie van het land als geheel. Toen we deze bezuiniging doorbrachten, hebben we dit proces onder zeer gunstige voorwaarden afgerond en zelfs met een geaccepteerde economische reputatie in de afgewezen processen. Dit is erg waardevol. vertrouwen in de stad Istanbul, vertrouwen in het nieuwe management van de stad Istanbul en het hele proces in de contacten die we eerder hebben gelegd of bezoeken die we hebben gemaakt tijdens onze ontmoetingen met financiële instellingen wanneer ze naar Turkije komen en we hebben er veel over gezegd. Het managen van een volledig transparant proces heeft deze reputatie nog hoger gemaakt. Dit is het succes van het proces. Bij de begroting van deze uitgifte volgend jaar is natuurlijk bij de aflossing van de schuld rekening gehouden met dit saldo. Maar zo'n exact cijfer heeft geen parallelle relatie met een jaarbegroting. Bovendien blijven we voortaan werken aan projectmatige projectfinanciering omdat we het idee hebben om obligaties uit te geven. İSKİ zal voornamelijk doorgaan in de vorm van deze projectfinanciering. "


sohbet

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties