Wat gebeurt er als het verversen van de motorolie wordt vertraagd? Wat zijn de voordelen van het verversen van de motorolie?

Wat gebeurt er als het verversen van de motorolie wordt vertraagd? Wat zijn de voordelen van het verversen van de motorolie
Wat gebeurt er als het verversen van de motorolie wordt vertraagd? Wat zijn de voordelen van het verversen van de motorolie

Alles wat u zich afvraagt ​​over motorolie, selectie en vervanging van motorolie vindt u in ons artikel. Motorolie, een van de belangrijkste componenten van verbrandingsmotoren, vormt een gladde laag op bewegende delen en het motorbed. Het is noodzakelijk om de motorolie regelmatig te verversen om de motorprestaties van voertuigen zoals auto's, SUV's, bestelwagens, bussen en motorfietsen te behouden en de levensduur van de motor te maximaliseren.

Wat doet motorolie?


Regelmatige olieverversingen houden de motor schoon. Deeltjes, vuil, afzettingen en metaalbramen die met brandstof en lucht de motor bereiken, worden door het oliefilter gereinigd. Olie wordt echter na verloop van tijd moeilijk te zuiveren. Vervuilde olie, die zijn dichtheid en eigenschappen begint te verliezen, veroorzaakt problemen met slijtage, capillaire krasvorming en oververhitting op metalen oppervlakken. Daarom is het verversen van de olie van vitaal belang voor de levensduur van de motor van het voertuig.

Wanneer motorolie verversen?

Motoroliën voor voertuigen moeten regelmatig worden ververst. Bij het verversen van de motorolie is het handig om rekening te houden met factoren zoals het brandstoftype van het voertuig, het gebruiksgebied van het voertuig en de klimatologische omstandigheden. Hoewel de periodieke olieverversingsintervallen van diesel-, benzine- en LPG-voertuigen verschillend zijn, wordt aanbevolen om de olie elke 5000-15.000 km te verversen. U kunt eenvoudig het meest geschikte type motorolie voor uw voertuig vinden door naar de olieverversingskaart onder de motorkap, op het chassis of rond het motorblok te kijken.

Waar moet rekening mee worden gehouden bij het kiezen van motorolie?

Er moet op worden gelet of de motorolie die u kiest, compatibel is met de motor van uw voertuig. U kunt de kwaliteit en prestaties van de motorolie controleren door naar ACEA- en API-waarden te kijken. U kunt de motorolie kiezen op basis van details zoals de kenmerken van uw voertuig, het brandstoftype, de grootte van de motor, de motoropbouw en het bouwjaar.

Wat gebeurt er als de motorolie niet wordt ververst?

Naarmate motorolie ouder wordt, gaat het gehalte ervan achteruit, neemt de dichtheid af en wordt het vuil. Motorolie, die zijn eigenschappen heeft verloren, kan de motor niet goed smeren omdat deze niet voldoende aan het oppervlak kan vasthouden en het motorblok extreem heet wordt. Overmatige vochtigheid door hitte verkort de levensduur van de motor. Hoewel afzettingen die na verloop van tijd worden gevormd, worden gefilterd door het oliefilter, kunnen ze zich ophopen in de vorm van microdeeltjes en schaafwonden veroorzaken op het motorlager en de zuigers. Oude motorolie, die het slijtageproces versnelt, kan lawaai in de motor en ernstige mechanische problemen veroorzaken.

Verbetert het verversen van motorolie de voertuigprestaties?

Motorolie verversen is een van de problemen die de prestaties van het voertuig beïnvloeden. Grote onderdelen zoals het motorlager, zuigers, ringen en cilinderwanden hebben smering nodig om metaalwrijving in de motor te voorkomen. Effectieve smering van deze onderdelen voorkomt oververhitting door wrijving te verminderen. Een zekere toename van de tractie en prestaties is ook voelbaar, omdat de bewegende delen comfortabeler zullen werken. Na het verversen van de olie loopt de motor stiller, efficiënter en gezonder.

Kunnen we zelf motorolie verversen?

De olie wordt ververst via de oliecarterplug onder het voertuig. De olie kan worden ververst door het voertuig op de lift te tillen, met een krik omhoog te brengen of door middel van inspectieputten. Als de motor heet is, zal de olie naar verwachting gedurende een bepaalde tijd opwarmen. Vervolgens wordt de oude olie afgevoerd naar een groot reservoir door de plug op het oliecarter te openen. Bij dit proces wordt verwacht dat de olie volledig stroomt. Nadat de olie stroomt, wordt het oliefilter verwijderd en vervangen met behulp van een filterapparaat. Afhankelijk van het gebruik kan ook het luchtfilter worden vervangen. Na het vervangen van het oliefilter wordt het product dat geschikt is voor de motor in de motor gegoten door aan de peilstok te trekken en het proces is voltooid.

U kunt de olie van uw voertuig zelf verversen door voor de nodige omgeving en uitrusting te zorgen. Voor een probleemloze olieverversing kunt u professionele ondersteuning krijgen van benzine- of autodiensten.


sohbet

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties