De stops in Mersin zijn ook 'slim'

Ook de pauzes in Mersin worden duidelijk gemaakt
Ook de pauzes in Mersin worden duidelijk gemaakt

De haltes op 51 punten in het centrum van Mersin werden herzien door de Mersin Metropolitan Municipality Transportation Department met het 'Smart Stop System'. Zo zijn de stops in Mersin 'slim' geworden.

Bussen volgen met dit systeem op 51 drukste punten


Dankzij het Smart Stop-systeem, dat zich op 51 punten in de districten Akdeniz, Toroslar, Yenişehir en Mezitli bevindt en waar de passagiersdichtheid het grootst is, is het de bedoeling dat de burgers hun vervoer gemakkelijk kunnen maken. Passagiers die kunnen leren van welke halte en hoeveel bussen de Kentkart Mobile-applicatie passeren, kunnen deze informatie nu uitlezen van slimme haltes dankzij het systeem op 51 punten.

Systemen aan de haltes werken met zonne-energie

De bestaande stops op 51 punten bepaald op plaatsen waar het passagierspotentieel van de stad intens is, zijn herzien als slimme stops. De slimme stopschermen bevatten lijnnummer, lijnnaam en informatie over hoeveel minuten de voertuigen aankomen. De informatie over wanneer de bussen zullen passeren, wordt onmiddellijk berekend en online overgebracht naar de haltes. Slimme stopsystemen werken volledig met zonnepanelen en leveren de benodigde energie door informatieschermen bij haltes zonder netstroom. Dankzij deze panelen wordt de te besteden energie opgeslagen en wordt het beeld op de schermen weergegeven.

"We doen allerlei infrastructuurwerk om onze burgers niet te laten wachten"

Ersan Topçuoğlu, hoofd van de afdeling Transport van de gemeente Mersin, herinnerde eraan dat de bussen met de mobiele applicatie naar alle burgers zenden naar welke halte, op welk tijdstip en met welk tijdsinterval, en zei het volgende over slimme stops:

“We hebben 51 haltes in ons stadscentrum omgetoverd tot slimme stations. Als onze burgers naast de mobiele service naar deze stations komen, kunnen ze direct van het scherm en de monitor leren welke bus op welk tijdstip naar de halte komt. We zijn begonnen deze dienst aan onze burgers aan te bieden. Onze 51 stops zijn actief geworden. Om onze burgers niet te laten wachten op het vervoer en om de tijd op de beste manier te gebruiken, doen we allerlei infrastructuurwerken voor hen. Dit slimme stopproject was er een van; Het is een van de projecten die we hebben gedaan om onze burgers niet te laten wachten op het wegennet. "


sohbet

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties