Fietsgebruik verhoogd om te beschermen tegen virussen, tekortkomingen onthuld

Het fietsgebruik nam toe om te beschermen tegen virussen, er traden tekortkomingen op
Het fietsgebruik nam toe om te beschermen tegen virussen, er traden tekortkomingen op

Het toenemende aantal burgers dat ter bescherming tegen het virus op de fiets gaat rijden in plaats van het openbaar vervoer te gebruiken, heeft de bestaande tekortkomingen in de infrastructuur op dit gebied in steden blootgelegd.


Burgers moesten de fiets gebruiken om geen gebruik te maken van het openbaar vervoer vanwege de toename van het aantal gevallen van coronavirus. Rahime Çelen, voorzitter van de Eskişehir Cycling Association (Velesbid), legde uit dat als de noodzakelijke voorschriften en inspecties niet worden uitgevoerd, het aantal ongelukken dat kan leiden tot letsel en zelfs de dood kan toenemen. “De gebrekkige infrastructuurdiensten moeten in dit opzicht worden voltooid. In deze richting moeten fietspaden, noodzakelijke markeringen, signalering en snelheidscontroles worden uitgevoerd. We verwachten dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de nodige sancties oplegt. Gebrek hieraan leidt ertoe dat mensen onregelmatig handelen en daarmee ongevallen ”.

"Fietssterfte toegenomen"

De voorzitter van de Eskişehir Cycling Association, Rahime Çelen, verklaarde dat de fiets een zeer nuttig vervoermiddel is omdat hij het milieu niet schaadt en het lichaam aan het werk zet. Çelen zei dat het een verplichting is voor mensen om op de fiets te stappen om geen gebruik te maken van het openbaar vervoer vanwege de pandemie. “Mensen geven de voorkeur aan vervoer per fiets. Maar ook het aantal fietsendoden en -ongevallen is toegenomen. Omdat er in Turkije niet genoeg infrastructuur is voor fietsvervoersdiensten. Terwijl we dit zeggen, verwachten we de fietspaden, noodzakelijke markeringen en seinen, snelheidscontroles en de nodige sancties van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor veilig vervoer. Gebrek hieraan leidt ertoe dat mensen onregelmatig handelen en daarmee ongevallen ”.

"Steden moeten worden georganiseerd met een focus op mensen"

President van de Eskişehir Bicycle Association vervolgde zijn woorden door te vermelden hoe de problemen van het fietsvervoer in het stadsvervoer kunnen worden opgelost: “Om de problemen van het fietsvervoer in het stadsvervoer op te lossen, moeten steden allereerst worden georganiseerd met een focus op mensen in plaats van op motorvoertuigen. De prioriteit moet altijd de voetganger zijn en het meest onschuldige vervoermiddel, de fiets. Als dit gebeurt, zal het autoverkeer in de stad, vooral in het centrum, afnemen. Er is bijvoorbeeld geen kruispunt voor fietsen in Eskişehir. Er zijn fietsvriendelijke landen als Nederland en Denemarken, die we in Europa altijd als voorbeelden noemen. Omdat de dichtheid dit jaar door de pandemie toenam, werden daar op alle kruispunten afspraken gemaakt. Er zijn maatregelen getroffen om het fietsvervoer vlotter te laten verlopen en fietsers veiliger kruispunten te kunnen oversteken. Verantwoordelijk hiervoor zijn het Transport Coördinatie Centrum (UKOME) en de gemeenten. Ik hoop dat alle problemen zo snel mogelijk worden opgelost ”.

"Fietsers moeten ook de regels volgen"

Stellend dat fietsers ook verplicht zijn om alle verkeersregels te gehoorzamen, zoals alle bestuurders en voetgangers in het verkeer, onderstreepte Çelen enkele regels en zei: “Voorbijrijden door rood licht, telefoneren of iets anders bij zich hebben tijdens het fietsen, met één hand rijden, iemand anders storen, verkeer Zich disruptief gedragen Dit zijn allemaal misstanden, verboden, ze hebben strafrechtelijke sancties. Er is een gebrek aan en ontoereikende informatie in onze fietswetten. In de verkeerswet op de snelweg is de fiets bijvoorbeeld een wegvoertuig en kan hij nergens heen. Als er een fietspad is, moet hij dat gebruiken. Anders kunnen maximaal twee fietsers de uiterst rechtse rijstrook op de rijbaan gebruiken. Andere bewegingen zijn verkeerd. Daarnaast mag de fietser maximaal dertig kilometer in de stad rijden, maar niet verder. Deze limiet is 45 kilometer op de intercityweg. Verder zijn er strafrechtelijke sancties voor het tegenovergestelde gedrag ”.

"Zet je helm op"

Handelen op fietsen terwijl je een helm draagt ​​Rahim geeft aan of de verplichting Çelen, "fietsgerelateerde niet-gouvernementele organisaties zoals wij, de helmen van Turkije in een land dat riskant is in termen van het gebruik van fietsen, een wettelijke vereiste wil worden. Als fietsers zich in het verkeer niet aan de wetten houden, is er een strafrechtelijke sanctie. Fietsen en andere voertuigen worden gelijkgesteld met overtredingen zoals het oversteken van het rode licht en het betreden van het voetpad. Met andere woorden: ook fietsers moeten zich aan deze regels houden ”, waarschuwde hij.

"De verantwoordelijkheden van de auto- en de fietser zijn gelijk"

Çelen verklaarde dat de automobilist en de fietser met dezelfde strafrechtelijke sancties worden geconfronteerd, zei Çelen: “Ondanks het feit dat ze een apart fietspad hebben, zijn de straffen voor misdaden zoals fietsen op de snelweg, het oversteken van het voetpad, meer dan twee fietsen naast elkaar op de snelwegen rijden, fietsen door hun handen los te laten en het overnemen van lading en passagiers 288 TL. Bovendien is de straf voor het besturen van een auto met een telefoon in de hand dezelfde als voor het plegen van hetzelfde misdrijf op de fiets. Dit geldt ook voor gedragingen zoals alcohol drinken, door rood rijden rijden, "zei hij.


sohbet

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties