Fraudewaarschuwing bij sociaal experiment van de politie

sociaal experiment van de politie die waarschuwt voor fraude
sociaal experiment van de politie die waarschuwt voor fraude

De provinciale politie van Yozgat startte een project om fraude met de aanbetaling van de burgers te voorkomen door producten zoals auto's, computers en telefoons tegen prijzen onder de marktwaarde te verkopen via nepadvertenties op internet.


In het kader van het project werd een fraudepreventiedienstteam van 30 personen opgericht binnen het directoraat Cybercriminaliteit en Openbare Veiligheid. De politie heeft verschillende producten op de markt gebracht met de waarschuwing "let op, dit is een waarschuwing" op de websites waar ze winkelen voor prijzen onder de marktwaarde.

De politie sprak als een verkoper

De politie sprak als verkopers tot degenen die de producten willen kopen en testte of de burgers door fraude werden bedrogen. De politie, die de burger die belde overgehaald om de aanbetaling te doen, legde later uit dat de advertentie nep was en dat de fraudeurs de burgers een lage prijs gaven en de aanbetaling in ontvangst namen.

Men zag dat de burgers zich concentreerden op lage prijzen en zochten zonder de "waarschuwingstekst" in het beschrijvingsgedeelte van de te koop aangeboden producten te lezen.

Politiechef Murat Esertürk van Yozgat zei dat dit voor het eerst werd geïmplementeerd in Yozgat in Turkije.

Esertürk legde uit dat sommige tweedehands producten tegen lage prijzen worden aangeboden en op een aantrekkelijke manier aan de burgers worden aangeboden, en zei: 'Onze burgers bereiken de verkoper omdat ze interesse tonen in de producten die tegen lagere prijzen worden verkocht dan hun waarde, en na de onderhandelingen sturen ze ofwel de borgsom of verkopen ze de defecte, illegale, gestolen goederen aan hen. "Als gevolg hiervan hebben we waarschuwingsadvertenties gegeven aan sites die online winkelen na het zien van ernstige klachten."

50 procent vermindering van fraude-incidenten

Esertürk, die opmerkt dat sommige burgers hier ondanks de waarschuwingsinformatie in de advertentie geen rekening mee houden: “Ons personeel geeft aan dat zij het slachtoffer zullen worden wanneer gestolen, gesmokkelde of defecte goederen worden aangeboden tegen lagere prijzen dan hun waarde, en het is een misdaad om de gestolen goederen aan te nemen. Zo was het aantal fraude-incidenten in Yozgat met 50 procent afgenomen. Onze burgers moeten beslist op hun hoede zijn als er producten met een onderwaarde worden verkocht. Ze mogen nooit een aanbetaling doen, zodat ze er niet onder lijden. Indien mogelijk moeten ze oog in oog winkelen met de persoon die de verkoper is. "Ze moeten oppassen dat het product niet wordt gestolen, illegaal of defect is."

Hij heeft me op de hoogte gebracht van fraude-incidenten

Bilal Utku Karakoç, die belde nadat hij de goedkope telefoonadvertentie had gezien, zei dat hij belde omdat hij een goedkope telefoon in de advertentie zag.

Karakoç zei: “Later ontdekte ik dat de persoon die voor mij stond de politie was. Hij heeft me op de hoogte gebracht van fraude-incidenten. Ik bedank alle politieteams ”, zei hij.


sohbet

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties