Reactie op claims met betrekking tot Çukurova Airport Tender van het ministerie

reactie van het ministerie op de aantijgingen over de aanbesteding van de luchthaven van Cukurova
reactie van het ministerie op de aantijgingen over de aanbesteding van de luchthaven van Cukurova

Van het Ministerie van Transport en Infrastructuur werd een verklaring afgelegd over de verklaringen van Meral Akşener, voorzitter van de İYİ-partij, over het Aydın Denizli Highway Project en Çukurova Airport.


In de schriftelijke verklaring van het ministerie: “IYI-partijvoorzitter Mr. Na de valse verklaringen van Meral AKŞENER over het Aydın-Denizli Highway Project in de Parliament Party Group vorige week, werd vastgesteld dat valse informatie over de Çukurova Airport Tender in de publieke opinie was opgenomen.

Om misvattingen te voorkomen die kunnen ontstaan ​​als gevolg van de verkeerde informatie die wordt gedeeld over de aanbesteding van Çukurova Airport, werd het noodzakelijk geacht om de volgende uitleg te geven om het publiek correct te informeren;

De verklaringen dat de infrastructuurconstructiewerkzaamheden van Çukurova Airport stopten, de aanbestedingsprijs van de bovenbouwfaciliteiten 300 miljoen € bedroeg en de garantie werd gegeven voor 12 miljoen passagiers, zijn volkomen onwaar.

De eerste aanbesteding van Çukurova Airport, die volgens de planning zal worden gebouwd met het Build-Operate-Transfer-model, vond plaats op 15.12.2011. Het contract werd per 31.08.2015 beëindigd omdat het aannemersbedrijf dat de aanbesteding won qua fysieke realisatie achterbleef op het goedgekeurde werkschema.

Er werd besloten dat de genoemde investering zou worden gerealiseerd met eigen middelen van DHMİ en het werd opgenomen in het investeringsprogramma van het project. In deze context; De infrastructuurconstructie van het Çukurova Airport-project (landingsbaan, platform en parallelle taxibanen, enz.) Gaat verder binnen de reikwijdte van het investeringsprogramma van DHMİ en de fysieke realisatie van het werk is ongeveer 85%. Zoals gezegd zijn de bouwwerkzaamheden aan de infrastructuur niet gestopt.

Er is geëvalueerd dat het voor het algemeen belang geschikter zou zijn om de bovenbouwconstructie (terminal en bijbehorende faciliteiten) te voltooien en te exploiteren met het Build-Operate-Transfer-model.

In dit verband vond zijn aanbesteding plaats op 16.03.2020. Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. / Kalyon Hav., Een van de twee bieders die aan de aanbesteding deelnamen. ve İnşaat A.Ş. / Cengiz İnşaat San. ve Tic.A.Ş. is uitgesloten van de aanbesteding vanwege het voorwaardelijke bod van de joint venture. Andere bereidheid Günbeton İnşaat ve Tic. A.Ş. / Terminal Yapı Ticaret A.Ş. Joint Venture heeft daarentegen een bod gedaan met een huurovereenkomst van 25 euro voor 100.000.000 jaar.

Maar; Aangezien het verhogen van de concurrentievoorwaarden gunstiger zou zijn voor het algemeen belang, werd besloten de aanbesteding te annuleren.

De aanbesteding voor de bovenbouwfaciliteiten van Çukurova Airport, het Build-Operate-Transfer-model werd uitgevoerd op 20.11.2020 en de huurvergoeding die tijdens de 25-jarige exploitatieperiode aan de administratie moest worden betaald, werd meegedeeld in de aanbesteding.

Open, transparant, maak eerlijke concurrentievoorwaarden van Çukurova Airport Pavement is voorzien van plant-Operate-Transfer Model, het maken van reserveringen aan de grens, Airport Operation en de aanbesteding voor de overdracht van eigen ervaring op het gebied van luchtvaart, Turkije heeft deelgenomen aan de grootste bedrijven.

De bedrijven in kwestie,

 1. TAV HAVALİMLARI HOLDİNG A.Ş.
 2. IC İÇTAŞ İNŞAAT VE TİCARET A.Ş.,
 3. YDA İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş.,
 4. FAVORİ İŞLETMECİLİK A.Ş. / YAKO TEKSTİL SANAYİ VE DIŞ TİCARET A.Ş. JOINT VENTURE,
 5. EMT İNŞAAT TURİZM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / ZİVER İNŞAAT TAAH. MAD.TUR. ZON. ZINGEN. TIC. NET ZO. JOINT VENTURE,
 6. RC RÖNESANS İNŞAAT TAAHHÜT A.Ş.

Van deze bedrijven;

 1. EMT İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. / Ziver İnşaat Taah. Mad.Tur. Paz. Zingen. Tic. NET ZO. Het definitieve bod van de joint venture bedroeg 222.222.000 euro + btw en werd in de 27e ronde uit de aanbesteding gehaald.
 2. Het laatste bod van IC İçtaş İnşaat ve Ticaret A.Ş. bedroeg 226.100.000 euro + btw en werd in de 28e ronde uit de aanbesteding teruggetrokken.
 3. Het definitieve bod van YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. bedroeg 227.100.000 euro + btw en werd in de 29e ronde uit de aanbesteding ingetrokken.
 4. RC Rönesans Het definitieve bod van İnşaat Taahhüt A.Ş. bedroeg 278.000.000 euro + btw en het werd in de 83e ronde uit de aanbesteding teruggetrokken.
 5. Het uiteindelijke bod van TAV Havalimanları Holding A.Ş. was 297.000.000 euro + btw en het werd in de 147e ronde uit de aanbesteding teruggetrokken.

Als resultaat van onderhandelingen met de bedrijven heeft de joint venture van FAVORİ İŞLETMECİLİK A.Ş. / YAKO TEKSTİL SANAYİ VE DIŞ TİCARET A.Ş het hoogste bod (huurprijs) uitgebracht in ruil voor de toezegging om 147 euro + btw aan de administratie te geven in de 297.100.000e ronde.

Bouw van Çukurova Airport binnen het Framework of Build-Operate-Transfer Model ”2012 € in de aanbesteding in 357.071.685 is het investeringsbedrag dat door de verantwoordelijke onderneming is toegezegd in het kader van de genoemde werken.

Aan de andere kant is de prijs van 20.11.2020 € + BTW die in de aanbesteding op 297.100.000 wordt aangeboden, het huurbedrag dat het verantwoordelijke bedrijf zich heeft verbonden om aan onze organisatie te betalen tijdens het operatieproces.

Wat het aantal gegarandeerde passagiers betreft, is een passagiersgarantie verstrekt, op voorwaarde dat deze beperkt is tot de eerste 12 jaar van de exploitatieperiode, en het aantal van 2 miljoen 353 duizend 787 binnenlandse vertrekken en 347 duizend 374 internationale vertrekken zijn gegarandeerd. De bewering dat ze gegarandeerd 12 miljoen passagiers hebben, is volledig onjuist.

Adana Airport, met een huidige capaciteit van 3 miljoen passagiers, bediende eind 2019 ongeveer 5 miljoen 60 duizend passagiers. Dat de regio een grotere luchthaven nodig heeft, is duidelijk.

Bovendien is het project gepland in 3 fasen. De geplande investeringsperiode voor de voltooiing van de investeringen in de eerste fase en de ingebruikname van de luchthaven is 1 jaar en de exploitatieperiode is 2,5 jaar. Als het jaarlijkse aantal passagiers 25 miljoen bereikt, werkt fase 8; Als het aantal passagiers 2 miljoen bereikt, zullen de werken in de 9e fase worden uitgevoerd.

Het bedrijf dat de bovengenoemde aanbesteding heeft gewonnen, investeert 1 miljoen euro in de eerste fase, 103,7 miljoen euro in de 2e fase en ongeveer 23,5 miljoen euro in de 3e fase, in totaal 30 miljoen euro.


sohbet

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties