De resultaten van de kwetsbaarheidskaart van Istanbul in het kader van de bestrijding van Covid-19 zijn gepubliceerd

In het kader van de strijd met Covid werden de resultaten van de Istanbul Kirilganlik-kaart gepubliceerd
In het kader van de strijd met Covid werden de resultaten van de Istanbul Kirilganlik-kaart gepubliceerd

De resultaten van het "Istanbul Vulnerability Map" -project uitgevoerd door Bimtaş, een van de İBB-filialen, in het kader van "Combating Covid-19", zijn gepubliceerd. De sociaaleconomische kwetsbaarheid bleek hoger te zijn in plattelandswijken dan in stedelijke buurten. Volgens de resultaten van de transportgerelateerde fragiliteitsindex was het risico groter in de belangrijkste transportassen van Istanbul, zoals E-5 en E-80 en in de buurten waar metrolijnen passeren. De buurt met het grootste risico vanwege de stedelijke dichtheid is Başakşehir Ziya Gökalp; De buurt met de grootste kwetsbaarheid vanwege het risico op ruimtelijke verspreiding was Zeytinburnu Beştelsiz.


Ondersteund door het Istanbul Development Agency en uitgevoerd door BİMTAŞ, een van de İBB-filialen. "Istanbul Kwetsbaarheidskaart in het kader van de bestrijding van COVID-19" project afgerond. Binnen de reikwijdte van het project heeft het IMM Istanbul Statistics Office de gegevens verzameld van 961 buurten en de kenmerken van de buurten onderzocht, van sociaaleconomische status tot transportverbindingen, van stedelijke dichtheid tot demografische structuur. Er zijn kaarten gemaakt onder vier hoofdrubrieken en tweeëntwintig ondertitels. De ondertitels die werden gebruikt voor het maken van de kaarten, werden berekend met een gelijk gewogen indexmodel en droegen bij aan het creëren van hoofdtitels. Daarnaast zijn de indexscores van de ondertitels berekend en onderling in kaart gebracht.

Met deze kaarten was het doel om risicovolle, kwetsbare gebieden en gebieden te identificeren die dringend moeten worden ingegrepen, om middelen rationeel en optimaal te gebruiken bij het bestrijden van de epidemie, om prioriteit te geven aan besluitvormende belanghebbenden in noodhulpgebieden en om bij te dragen aan het reactiebeleid.

De resultaten van de fragiliteitskaart, de sociaaleconomische fragiliteitskaart, de transportgerelateerde fragiliteitskaart en de stadsdichtheidsgerelateerde fragiliteitskaart die in het kader van het project zijn gemaakt, zijn als volgt:

Sociaaleconomisch risico hoger in landelijke buurten

Bij het opstellen van de sociaaleconomische kwetsbaarheidsindex werden indicatoren gebruikt van de grootte van het huishouden, het aantal huishoudens dat IMM-bijstand aanvraagt, het aantal bankfilialen, het prijsniveau van huurwoningen, het inkomensniveau en het percentage universitair afgestudeerden tijdens het Covid-19-epidemieproces. Wanneer de resultaten van de sociaaleconomische fragiliteitsindex worden onderzocht, blijkt dat het risico van de regio's gedefinieerd als landelijke wijken groter is dan de wijken in het stadscentrum. Çatalca, Silivri, Arnavutköy aan de Europese zijde; Er werd vastgesteld dat het sociaaleconomische risico hoog is in de wijken Beykoz, Pendik en Şile aan de Anatolische zijde. Kadıköy, Ataşehir, Beşiktaş, Bakırköy en Şişli districten hebben lage sociaaleconomische kwetsbaarheidswaarden. Fatih (Arnavutköy), Yunus Emre (Arnavutköy), Atatürk (Arnavutköy), Pirinççi (Eyüpsultan), Şahintepe (Başakşehir), Oklalı (Çatalca), Yavuz Selim (Arnavutköy) (Arnavutköy) (Arnavutköy) (Arnavutköy) (Arnavutköy), Arnavutköy ) buurten werden bepaald als de buurten met het hoogste sociaaleconomische risico.

Transportgerelateerde risico's zijn hoger op de hoofdtransportassen

Bij het opstellen van de transportgerelateerde kwetsbaarheidsindex werden de indicatoren gebruikt van het aantal verplaatsingen dat het kwetsbaarheids- en epidemierisico beïnvloedt, het aandeel van reizen met het openbaar vervoer in voertuigritten, de passagiersdichtheid van bushaltes, het aantal gehandicapte passagiers en het aantal passagiers ouder dan 65 jaar. Volgens de resultaten van de transportgerelateerde fragiliteitsindex werd vastgesteld dat het risico van de wijken op de belangrijkste transportassen van Istanbul hoog is. Vooral in de wijken waar de Europese snelweg (E-5), de Trans-Europese Noord-Zuid-snelweg (E-80) en metrolijnen passeren, bleken de kwetsbaarheidswaarden hoog te zijn. Hoewel de buurten aan de Europese kant riskanter zijn dan die aan de Anatolische kant, bleken de indexwaarden hoger te zijn in de districten Bakırköy, Bahçelievler, Zeytinburnu, Bayrampaşa en Şişli. De buurten met de hoogste transportgerelateerde kwetsbaarheid zijn respectievelijk; Mimar Sinan (Üsküdar), Aksaray (Fatih), Esentepe (Şişli), Centrum (Şişli), Caferağa (Kadıköy), Osmaniye (Bakırköy), Acıbadem (Kadıköy), İçerenköy (Ataşehir), Ünalan (Üsküdar), Topçular (Eyüpsultan).

Het geringe aantal open en groene zones vergroot het risico

De indicatoren van de stedelijke bevolkingsdichtheid, het aantal winkelcentra, het aantal toeristische gebieden, het aantal openbare vestigingen, het aantal studenten per klaslokaal, het aantal dagen vastgesteld op zondag en het commerciële gebied werden gebruikt bij het opstellen van de stedelijke dichtheidsindex. Volgens de resultaten van de stadsdichtheidsgerelateerde fragiliteitsindex werd vastgesteld dat de risicocijfers van de wijken in het stadscentrum en subcentra van Istanbul in het algemeen hoog zijn. Opgemerkt werd dat de wijken Bahçelievler, Bağcılar, Esenler, Güngören, Başakşehir, Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa en Sultangazi districten waar de bevolking geconcentreerd is, de stedelijke dynamiek hoog is of er een grote handelsstroom is. Aan de Europese zijde, waar de dienstensector en zakenwijken geconcentreerd zijn in Istanbul, was het risico vanwege de stedelijke dichtheid veel hoger dan dat van de Anatolische zijde. Dit resultaat werd ook beïnvloed door het onvoldoende aantal open en groene zones in sommige wijken aan de Europese zijde naar gelang van de wijkbevolking en de grootte van de wijk, en de dichtheid van woon- en winkelgebieden. De buurten waar de kwetsbaarheid door stedelijke dichtheid het hoogst is, zijn; Ziya Gökalp (Basakşehir), Karadeniz (Gaziosmanpaşa), İçerenköy (Ataşehir), Şenlikköy (Bakırköy), Hürriyet (Bahçelievler), Şirinevler (Bahçelievler), Soğanlı (Bahçelievler), Soğanlı (Bahçelievler), Şirinevler (Bahçelievler), Soğanlı (Bahçelievler) Cevizli(Maltepe).

In de wijk Zeytinburnu Beştelsiz met het hoogste risico op ruimtelijke verspreiding

De risiconiveaus van de bewoners van de "Life Fit Home" -toepassing met de index gekoppeld aan het ruimtelijke spreidingsrisico werden bepaald volgens de legendaniveaus op de kaart. De index met betrekking tot het ruimtelijke verspreidingsrisico werd gecreëerd door de hoogte of de lage mate van verspreiding van de epidemie in verschillende regio's te berekenen, waarbij werd voorspeld dat de bevolkingsdichtheid in risicovolle gebieden hoog zou zijn. Bij het vormen van de index op basis van ruimtelijk spreidingsrisico zijn 15 subindicatoren gebruikt. Deze indicatoren zijn de risico-intensiteit van de “Hayat Home Fit” -praktijk, het aantal gezinsgezondheidscentra, het aantal winkelcentra, het aantal apotheken, het aantal gebedshuizen, het aantal servicegebieden zoals cafés, het aantal markten, het aantal bibliotheken, het aantal parken en groene zones, het aantal toeristische gebieden, het aantal kleuterscholen en basisscholen, het aantal haltes van het openbaar vervoer en het aantal commerciële gebieden. Er werd opgemerkt dat buurten met een hoge mobiliteit en dichtheid van de bevolking een hoge kwetsbaarheid hadden. Er werd vastgesteld dat de buurten aan de Europese zijde risicovoller zijn dan de Anatolische zijde, en de aanwezigheid van gezondheidsinstellingen en organisaties aan de Europese zijde heeft een effect op deze situatie. De buurten met de hoogste kwetsbaarheid als gevolg van ruimtelijke spreidingsrisico's zijn respectievelijk; Beştelsiz (Zeytinburnu), Kemalpaşa (Fatih), Kalenderhane (Fatih), Gökalp (Zeytinburnu), İskenderpaşa (Fatih), İsmetpaşa (Sultangazi), Mesihpaşa (Fatih), Barbarşa Hayrettios (Sultangazi), Barbarşa Hayrettios (Fatih), Barbarşa Hayrettios (Bahia) Bahçelievler).


sohbet

Feza.Net

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties