Doruk ontving een 4-sterrencertificaat van competentie in uitmuntendheid en ontwikkelt zich tot een wereldmerk

Het is op weg om het wereldtopmerk te worden dat het stercompetentiecertificaat in excellentie heeft ontvangen.
Het is op weg om het wereldtopmerk te worden dat het stercompetentiecertificaat in excellentie heeft ontvangen.

Aylin Tülay Özden, bestuurslid van Doruk, die de digitale transformatie van meer dan 300 fabrieken over de hele wereld uitvoerde, woonde het 17e kwaliteitscongres bij dat op 18-29 november werd gehouden met als thema "New Directions-New Horizons". Özden, die deelnam aan het panel met de titel "Toepassing van het EFQM-model", gemodereerd door KalDer-secretaris-generaal Sabri Bülbül op 18 november, sprak over de voordelen van het model, dat een geweldige plaats inneemt in de institutionalisering van Doruk, en maakte een wereld met het 4 Stars Competency Certificate in EFQM Excellence Model. vertelde dat ze hun inspanningen om een ​​merk te worden zullen versnellen.


Turkey Quality Association (Kal hun) tegen 17-18 november "New Direction-New Horizons" trad digitaal op met als hoofdthema 29 die deelnamen aan het Quality Congress Peak en lift Bestuurslid Aylin Tulay Ozden, het congres omvatte gemodereerd KalDer secretaris-generaal Sabri Mockingbird ' Het vond plaats in het panel met de titel "Implementatie van het EFQM-model" door Sprekend over de effecten van het model in de institutionaliseringsinspanningen die ze de afgelopen jaren hebben versneld, benadrukte Özden dat met het 4 Stars in Excellence-certificaat dat ze dit jaar hebben ontvangen in het EFQM Excellence Model, hun inspanningen om een ​​wereldmerk te worden, zullen versnellen.

"We institutionaliseren volgens internationale normen met het EFQM Excellence Model"

Aylin Tülay Özden, die sprak over de institutionalisering van Doruk, die 22 jaar geleden een van de eerste IoT-gebaseerde apparaten ter wereld ontwikkelde als een technologiebedrijf en de digitale transformatie van meer dan 300 fabrieken wereldwijd realiseerde, en vertelde over het succes dat ze hebben behaald met EFQM, Hij vertelde: “Een van de belangrijkste strategische onderwerpen voor de toekomst in ons bedrijf is institutionalisering. Vandaag zetten we onze institutionaliseringsinspanningen voort die we begonnen als een familiebedrijf met stevige en zelfverzekerde stappen met EFQM. Het EFQM-model dat we in 2011 hebben ontmoet, heeft ons laten zien hoe belangrijk het is om te institutionaliseren naar internationale normen. Als bedrijf met 90 procent ingenieurs; We voeren softwareontwikkeling, systeeminstallatie en projectmanagement uit in fabrieken en aangezien we een op R&D gericht bedrijf zijn, gaan we verder in een proces dat gebaseerd is op innovatie. Voordat het EFQM-model werd geïmplementeerd, werkten onze business units onafhankelijk van elkaar. Met het werk dat we met KalDer hebben gedaan, hebben we al onze afdelingen van begin tot eind geïntegreerd. Zo konden we op een geïntegreerde manier plannen en veranderingen gemakkelijker managen. Tegelijkertijd zijn de tevredenheid van onze medewerkers, klanten, stakeholders en bedrijfsefficiëntie aanzienlijk toegenomen dankzij onze veerkracht van het bedrijf. We hebben de communicatie met onze leveranciers vergroot. Terwijl we onze inspanningen op het gebied van institutionalisering systematisch voortzetten, krijgen we regelmatig advies van KalDer. Met al deze praktijken boeken we vooruitgang door solide structuren op te zetten die onze duurzaamheid in onze systemen garanderen. "

"We gaan met vertrouwen vooruit om wereldwijde merken uit Turkije op het gebied van technologie te brengen"

Sprekend over de effecten van het EFQM-model op de doelstellingen van het bedrijf, voltooide Aylin Tülay Özden haar woorden als volgt: “Om groei en ontwikkeling op een regelmatige en systematische manier uit te voeren, blijven we de benaderingen met betrekking tot bedrijfsontwikkelingsmodellen onderzoeken en deze implementeren in overeenstemming met onze bedrijfscultuur. We verbeteren onze instelling door ons niveau te verhogen als resultaat van de evaluaties die we elk jaar vrijwillig invoeren. De punten die we van EFQM krijgen, zijn omgezet in de doelstellingen van ons bedrijf. Deze doelen zijn door iedereen in ons bedrijf geïnternaliseerd en zijn vandaag onze bedrijfscultuur geworden. Dit jaar zijn we verheugd om het "4 Stars Competency Certificate in Excellence" te ontvangen. Internationale kwaliteitsnormen we nemen ons gepaste werk op het gebied van technologie als resultaat van dit document uit Turkije. Ons doel is om het wereldwijde merk te vergroten, we zullen met vertrouwen de leiding blijven nemen. "


sohbet

Feza.Net

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties