Transformatieovereenkomst ondertekend tussen IETT en particuliere openbare bussen

Conversieovereenkomst getekend tussen iett en particuliere openbare bussen
Conversieovereenkomst getekend tussen iett en particuliere openbare bussen

Private openbare busmaatschappijen die diensten verlenen aan IETT en Istanbul hebben een "transformatie" -overeenkomst getekend met de getuige van IMM-president Ekrem İmamoğlu. Getuige van de revolutionaire overeenkomst voor transport in Istanbul, zei İmamoğlu: “Wij; Wij zijn mensen die opkomen voor gerechtigheid, service en gelijkheid. Wij zijn een overheid die haar bestaande rechten beschermt, maar ook de innovaties op tafel moet leggen en bespreken in termen van een betere dienstverlening aan 16 miljoen mensen onder de huidige omstandigheden. Dit is precies wat we hier hebben gedaan. Ik hoop dat deze samenwerking een voorbeeld zal zijn voor verschillende professionele organisaties, branches of verschillende transportmiddelen. Echt, het integreren van het systeem en het kunnen beheren van het proces als geheel zal een geweldige vaardigheid zijn voor Istanbul, ”zei hij.


IETT, aangesloten bij Istanbul Metropolitan Municipality (IMM), heeft een "transformatie" -overeenkomst getekend met Private Public Bus-bedrijven. Bij de ondertekeningsceremonie op de IPA Campus in Florya, waar de IMM-president Ekrem İmamoğlu getuige van was; IETT General Manager Alper Bilgili, Istanbul Ulasim A.Ş. General Manager Tarık Safi, Istanbul Private Public Bus Chamber of Tradesmen Göksel Ovacık, Mavi Marmara Ulasim A.Ş. President Ramazan Gürler, Öztaş A.Ş. President Mehmet Tekin en New Istanbul Public Buses Inc. Yalçın Beşir, voorzitter van de raad, was aanwezig.

İMAMOĞLU: “WIJ; WIJ ZIJN DE MENSEN DIE JUSTITIE, SERVICE EN GELIJKHEID VERDEDIGEN "

İmamoğlu sprak zijn dank uit aan degenen die deelnamen aan het team dat het project voor de transformatie van openbare bussen uitvoerde, “Ik zou graag een systeem willen uitleggen dat we vanaf het begin hebben verdedigd. Hij zei: onderhandelen, overleggen… Hoe je het ook noemt, het gewenste resultaat kan worden bereikt als er een gezonde tafel is opgesteld in termen van het aangaan van dialoog ”. Zeggen dat "we nooit kunnen handelen als het vernietigen of negeren van de rechten die een instelling of individu heeft verworven van het verleden tot het heden", zei Imamoglu:

"Wij; Wij zijn mensen die opkomen voor gerechtigheid, service en gelijkheid. We beschermen de bestaande rechten; We zijn echter ook een management dat de innovaties op tafel moet leggen en bespreken in termen van betere service voor 16 miljoen mensen onder de huidige omstandigheden. Dit is precies wat we hier hebben gedaan. Ervoor zorgen dat onze openbare bussen in één systeem komen en binnen het systeem diensten verlenen, zou eigenlijk moeten werken voor elke vriend die deze investering doet. Je bent een geldig, gecontroleerd en tegelijkertijd veilig onderdeel geworden van het transportsysteem van Istanbul. Dit is de eerste. Laatste; we nemen eigenlijk risico's als je het financieel bekijkt. Maar het belangrijkste is; we ondertekenen onder wat we verplicht zijn om ervoor te zorgen dat onze burgers de beste service krijgen. Een andere dimensie; We dragen ook bij aan de manier waarop bedrijven en particulieren die investeren in privé-openbare bussen een eerlijk systeem beheren. We hebben samen een zeer waardevolle klus geklaard. "

İMAMOĞLU: "IK GELOOF DAT HET HET JUISTE SYSTEEM WAS"

Erop wijzend dat het grootste probleem van Istanbul in het algemeen de aardbeving is en het eerste probleem dat hij elke dag voelt, het transport is, zei İmamoğlu: “We zijn verplicht om in samenwerking een oplossing voor dit proces te vinden. Dit omvat metroinvesteringen, zeevervoer; We hebben ook bussen, minibussen en taxi's. Als we dit organiseren volgens de regels van de leeftijd, de zich ontwikkelende bevolking, de behoeften en eisen van de nieuwe generatie, zullen de mensen die dit werk doen tevreden zijn met hun brood. De mensen die dit bedrijf leiden, zijn ook tevreden met hun werk, ”zei hij. Zeggende: "Toen mijn vrienden dit aanbod aan tafel brachten, geloofde ik absoluut dat dit het juiste systeem was", zei İmamoğlu, "Ik zei:" Laten we dit absoluut doen "door hem te steunen. Ik weet niet hoeveel tijd mijn vrienden van plan zijn, maar onze bedoeling is; "Om deze klus in het voorjaar af te maken", zei hij.

İMAMOĞLU: "INSCHAAL DEZE SAMENWERKING IS EEN VOORBEELD VOOR VERSCHILLENDE TRANSPORTVOERTUIGEN"

İmamoğlu zei dat de bussen van dezelfde kleur en dezelfde servicekwaliteit in Istanbul zullen circuleren nadat de transformatie volledig is gerealiseerd, “Ik geloof dat onze waardevolle managers zoals u, ieder van u, uw ogen en oren, het systeem zullen beheersen. Eigenlijk ieder van jullie; Je treedt op als onze waardevolle manager, inspecteur. Ik geloof hierin. Daarom willen we dat onze 16 miljoen mensen vreedzaam, veilig en in overeenstemming met alle morele regels in hun bus reizen. Laat ons hiervoor samen met u zorgen. Ik ben heel blij, ik wens je veel succes. Ik hoop dat deze samenwerking een voorbeeld zal zijn voor verschillende professionele organisaties, branches of verschillende transportmiddelen. Echt, het integreren van het systeem en het kunnen beheren van het proces als geheel zal een geweldige vaardigheid zijn voor Istanbul, ”zei hij.

OPGELICHT: "WIJ HEBBEN 1 JAAR GEWERKT"

Voorafgaand aan de ondertekeningsceremonie zei IETT General Manager Bilgili: “Vandaag hebben we een conclusie bereikt in ons project voor de transformatie van particuliere openbare bussen waar we ongeveer een jaar aan hebben gewerkt. In onderlinge overeenstemming met onze bedrijven zullen we vandaag een overeenkomst ondertekenen over het beheer van alle bussen die in Istanbul rijden onder het dak van IETT met een flexibele planning. Ik zou willen dat het zowel ons Istanbul als onze instelling, onze gemeente en onze bedrijven ten goede komt ”.

OVACIK: "KWALITEITSREIS WORDT GEMAAKT"

Na Bilgili zei voorzitter Ovacık, voorzitter van de kamer van kooplieden van Istanbul Private Public Buses, dat zij de 40-50-jarige traditie in privé openbaar busvervoer hebben veranderd, en zei: “In overeenstemming met de overeenkomst die we hebben gesloten met IMM en IETT, We maken er een vergoeding per hoofd van. Wat levert dit op? Het zal IMM en IETT flexibele planning bieden, het voor elk voertuig mogelijk maken om overal naartoe te gaan en het op elke manier te laten werken. En nog belangrijker, wat levert het de passagier op? Het zal de passagiers in staat stellen om kwalitatief hoogstaand openbaar vervoer te maken, betrouwbaarder openbaar vervoer, onze voertuigen hoeven niet te snel te gaan omdat we niet in onze eigen zak werken en we zullen niet teveel passagiers hoeven mee te nemen. Zoals onze president zei; "We zullen de passagiers tevreden stellen volgens de slogan" We werken voor 16 miljoen ".

"ONZE PERSOONLIJKE RECHTEN WORDEN BESCHERMD"

Ovacık zei: "Er is een kant van ons waar we als handelaars erg blij mee zijn". U wordt niet beïnvloed door gratis vervoer en vervoer met korting. ' Inderdaad, na dit uur, of het nu met korting of gratis is, ongeacht het type passagier, zullen we ons geld alleen meenemen voor zover we kilometers hebben gemaakt. We vervoeren de passagier op een gezondere manier. Dit is een primeur in Turkije. Alleen in Finland bestaat een dergelijk systeem. Dit bereiken was de rol van zowel onze president als ons. Er werden weer beloften gedaan, vooral tijdens de verkiezingsperiode; Hij zei: 'We zullen onze persoonlijke rechten beschermen, we zullen je geen slachtoffer maken'. Met dit project zijn nu ook onze persoonlijke rechten geregistreerd. Ons doel is om kwaliteit en betrouwbare service te bieden aan de inwoners van Istanbul. Hoe meer kwaliteitsvol vervoer we doen, hoe meer mensen niet op hun eigen auto stappen en het verkeer zal afnemen. Als we deze cyclus kunnen realiseren, maken we Istanbul leefbaar ”.

BESLUIT GENOMEN IN SEPTEMBER

IMM bracht de IETT-instelling en haar dochteronderneming, Transportation Inc., samen met de leidinggevenden van particuliere openbare busbedrijven in opdracht van president Ekrem İmamoğlu. Onder coördinatie van IETT; Er werden bijna 30 vergaderingen en workshops gehouden met vertegenwoordigers van handelaars, raadsleden en advocaten. Het werk dat ongeveer een jaar heeft geduurd, heeft zijn vruchten afgeworpen, en met het besluit dat afgelopen september tijdens de zitting van de IMM-vergadering werd genomen, werd het particuliere openbare bussysteem in Istanbul verwijderd. Met het systeem dat het openbaarvervoersysteem in Istanbul radicaal veranderde, werden particuliere openbare bussen en bussen van gelieerde bedrijven verenigd onder het dak van IETT. Met het besluit tot herstructurering van het bedrijfsmodel om de bestaande capaciteit van openbaarvervoerbussen op de meest efficiënte manier te gebruiken, zullen 1 duizend 3 particuliere openbare bussen en 41 Istanbul Transportation AŞ-bussen door IETT worden geëxploiteerd met het systeem voor het aanschaffen van diensten en autoverhuur.

LIVE AUDIT SYSTEEM ZAL WORDEN GECREËERD

In het nieuwe systeem worden alle voertuigen uitgerust met een computer en volgsysteem. IETT zal alle bussen live kunnen volgen. Met het softwaresysteem "Mobiett" en "Atayol" kunnen de burgers de voertuigbezetting van tevoren zien. Problemen in het voertuig worden onmiddellijk gemeld aan het IETT-vlootvolgsysteem en kunnen worden ingegrepen door live verbinding te maken met de bus. In de nieuwe generatie bussen kunnen alleen chauffeurs die de Istanbul Transportation Academy hebben voltooid, werken. Elke chauffeur krijgt een bepaald puntensysteem. Chauffeurs die hun score op het gebied van tevredenheid van de burger, veilig rijden en andere technische criteria verhogen, krijgen extra prijzen. Chauffeurs die zware klachten krijgen van burgers, de verkeersveiligheid schenden en passagiers in gevaar brengen, worden uit het systeem verwijderd als ze onder een bepaalde score komen.


sohbet

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties