Wie is Hezarfen Ahmet Çelebi?

Wie is Hezarfen Ahmet Çelebi?
Wie is Hezarfen Ahmet Çelebi?

Hezârfen Ahmed Çelebi (1609 - 1640), de legendarische islamitische Turkse geleerde die is opgenomen in de Seyahatnaam van Evliya Çelebi, zou in de 17e eeuw in het Ottomaanse rijk hebben geleefd. Het is bekend dat Çelebi zichzelf in 1632 de leegte binnenliet met een voertuig vergelijkbaar met vogelvleugels van de Galata-toren in een zuidwestelijke lucht en afdaalde naar het Doğancılar-plein in Üsküdar door 3358 meter in de Bosporus te glijden. Desondanks beweren moderne Ottomaanse historici en ingenieurs dat het verhaal een legende is door te laten zien waarom het wetenschappelijk inconsistent is en niet in een andere historische bron voorkomt.


Hezar is van Perzische afkomst sözcük betekent 1000. Hezarfen daarentegen heeft de betekenis van "duizend fenli" (wetenschappen), dat wil zeggen "wie weet veel". Çelebi, aan de andere kant, is een titel van Syrische oorsprong die in bijna alle perioden van het Ottomaanse rijk wordt gebruikt, wat betekent opperste persoon, meester, rabbijn.

Ogier Ghislain de Busbecq, die tussen 1554 en 1562 de ambassadeur van Kostantiniyye namens Oostenrijk was, verklaarde dat "een Turk een vluchtexperiment had gemaakt", maar zelfs als deze bewering waar is, dateert ze ongeveer 100 jaar vóór Evliya Çelebi en heeft het geen verband met Hezarfen Ahmed Çelebi. De enige bron die Ahmed Çelebi noemt, is de verklaring van drie regels in Evliya Çelebi's 10-delen Seyahatnaam. Evliya Çelebi schrijft het volgende in zijn werk:

“İptida heeft, net als de preekstoel van Okmeydan, de windkracht met adelaarsvleugels acht of negen keer in de lucht geboord door te kneden. Terwijl Badehu Sultan Murad Han marcheerde vanuit het Sinan Pasha Mansion in Sarayburnu, vloog hij vanaf de top van de Galata-toren met de wind van het zuiden en daalde af naar het Doğancılar-plein in Üsküdar. Deze gebeurtenis had grote gevolgen in het Ottomaanse rijk en Europa, en de sultan van de periode IV. Hij was ook geliefd bij Murad. Toen gaf Murad Khan hem een ​​zak met goud en zei: “Deze man is een man om bang voor te zijn. Wat hij ook wil, hij kan het. Het is niet toegestaan ​​dat zulke mensen overleven, ”zei hij tegen Gâzir (Algerije). Hij is daar overleden. »

Representatieve vliegroute

In de archieven met de fiscale administratie van het Ottomaanse Rijk IV. Er is geen informatie dat in de tijd van Murad een zak met gouden munten als geschenk werd gegeven. Tegelijkertijd staat de enige vermelding van deze relatief belangrijke gebeurtenis in de Seyahatnaam, die wordt gedefinieerd als "vol overdrijvingen om kleur aan het werk te geven". Om deze redenen staan ​​veel Ottomaanse historici sceptisch tegenover dit verhaal.

İlber Ortaylı heeft Hezarfen's vlucht vaak omschreven als "Evliya Çelebi's verhaal", "verzinsel", "legende" of "verhaal". Halil İnalcık steunde deze bewering ook: “Ik ben het volledig eens met İlber Hoca's gedachten en analyses. Wat er mis is, is dat deze legendes in de vorm van romans zijn opgenomen in de geschiedenisboeken en jarenlang worden onderwezen. We moeten deze repareren. " hij zei. In een werk dat samen is voorbereid door Ottomaanse historici zoals Halil İnalcık, Ekmeleddin İhsanoğlu en İlber Ortaylı, werd het bestaan ​​van Çelebi genoemd met de volgende zinnen:

"Hezarfen Ahmet Çelebi, van wie wordt beweerd dat hij met zijn vleugels van de Galatatoren naar Üsküdar vliegt, wordt alleen genoemd in de Seyahatnaam van Evliya Çelebi en kan door geen enkele andere bron worden bevestigd, dus het betekent niets meer dan een legende."

Wetenschappelijk advies

In termen van aerodynamica wordt gedacht dat een dergelijke vlucht niet kan plaatsvinden. Het hoogteverschil tussen de toren en het plein is ongeveer 62 meter en de afstand tussen de twee punten is 3358 meter. Volgens deze gegevens moet Çelebi 55 meter horizontaal reizen en maximaal 1 meter verticaal dalen, dat wil zeggen om te reizen met een glijhoek van 55: 1. Tegenwoordig is het echter onmogelijk om deze verhouding te bereiken, zelfs niet met vluchtapparaten die deltavleugels worden genoemd en die zijn gemaakt van de lichtste materialen. De gemiddelde glijhoek van moderne deltavleugels is 15: 1. Er zijn ook geen thermische luchtstromen om objecten op te tillen die over zeeën en grote plassen vliegen. Ook wordt verwacht dat de zuidwestenwind een nadelig effect heeft op de vlucht.

Andere overtuigingen

Hoewel de enige bron over vluchten een paragraaf is in de Seyahatnaam van Evliya Çelebi, zijn er veel verschillende overtuigingen over Hezarfen Çelebi ontstaan. Er wordt gezegd dat hij de eerste man was die achter de kappersfysicus Abbas Kasım Ibn Firnas aan vloog met zijn eigen valse vleugels, dat hij het vluchtplan realiseerde en door de mensen Hezarfen werd genoemd vanwege zijn uitgebreide kennis.

In zijn vroege vliegexperimenten zou Leonardo Da Vinci geïnspireerd zijn door İsmail Cevheri, een 10e-eeuwse Turkse moslimgeleerde die lang voor hem met dit onderwerp experimenteerde. Aangenomen wordt dat Çelebi, die de bevindingen van Cevheri grondig bestudeerde en leerde, de vlucht van vogels bestudeerde en experimenten deed in Okmeydanı om het uithoudingsvermogen te meten van de vleugels die hij voorbereidde voor zijn historische vlucht.

Populaire cultuur 

Hezarfen Ahmed Chalabi, Turkije wordt gezien als een van de meest opmerkelijke personen in de luchtvaartgeschiedenis en heeft een belangrijke plaats verworven in Turkije vanuit cultureel oogpunt.

  • Het representatieve schilderij van de Zeytuni groen-blauwe 17 kurush, een van de drie herdenkingszegels die door de PTT-administratie zijn uitgegeven voor het Internationale Burgerluchtvaartcongres op 1950 oktober 20, toont de vlucht van Hezarfen van de Galatatoren naar Üsküdar.
  • Een tijdje werd een tekenfilm met de naam Küçük Hezarfen, die vertelt over het leven van Hezarfen Ahmet Çelebi en zijn passie voor vluchten, uitgezonden op TRT Children's.
  • Eind 2010 was het onderwerp van een korte driedimensionale animatie. 
  • In het Hezârfen Ney Concerto, gecomponeerd door Fazıl Say in 2012, werd het buitengewone verhaal van Hezârfen Ahmed Çelebi verteld. Hezarfen Ney Concerto; Lente van Istanbul 1632Galata-torenvlucht ve Algerijnse ballingschap Het bestaat uit vier met elkaar verbonden delen. 
  • De Turkse film Istanbul Under My Wings uit 1996, geregisseerd door Mustafa Altıoklar, heeft het vluchtverhaal van Hezarfen Ahmed Çelebi verwerkt en werd gespeeld door Ege Aydan.
  • Hij werd gespeeld door Ushan Çakır in de serie Magnificent Century Kösem uit 2015.

sohbet

Feza.Net

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties