Wie is Henry Ford?

Wie is Henry Ford?
Wie is Henry Ford?

Henry Martin Ford (geboren 30 juli 1863 - overleden 7 april 1947), oprichter van de autofabrikant Ford Motor Company.


Ford perfectioneerde consequent de bewegende transporttechniek die Ransom Eli Olds in 1902 in zijn eigen autobedrijf genaamd Oldsmobile ontwikkelde in een eenvoudige stijl. Het ontwerp van Ford voor de autoproductie had niet alleen invloed op de industriële productie, maar ook op de cultuur (Fordisme).

Nadat hij zijn huis had verlaten in 1879, verhuisde Ford naar het nabijgelegen Detroit om mechanica te leren.Na zijn opleiding vond hij een baan bij de Westinghouse Company en werkte hij aan benzinemotoren. Na haar huwelijk met Clara Bryant verbeterde ze haar financiële situatie met haar eigen zagerij. Hij begon met engineering in 1881 bij de Edison Illuminating Company, opgericht door Thomas Alva Edison. De wereldberoemde uitvinder Edison en Ford werden in de jaren daarna bevriend. Na zijn promotie tot hoofdingenieur voltooide Ford, die voldoende tijd en geld kon besteden aan zijn persoonlijk onderzoek naar brandstofmotoren, de ontwikkeling van zijn vierwieler-voertuig in 1896. Na dit succes verliet Edison Illuminating en richtte samen met andere investeerders in 1899 de Detroit Automobile Company op. Het racete zijn voertuigen met succes tegen voertuigen van andere fabrikanten om de superioriteit van zijn modellen aan te tonen. In 1901 ging de Detroit Automobile Company echter failliet.

Ford Motor
In 1903 richtte Henry Ford met 11 investeerders de Ford Motor Company op met een kapitaal van $ 28.000. De Modell T werd in 1908 door het bedrijf gelanceerd en verwierf bekendheid tot 1913 en was overal in de VS gebruikelijk. In hetzelfde jaar verhoogde Ford de productie van bewegende transportbanden in zijn fabrieken de productiviteit in hoge mate. De helft van de auto's die in 1918 in de VS werden gebruikt, waren Modell T. Tot 1927 werden 15 miljoen voertuigen van hetzelfde model verkocht, waarmee een record werd verbroken dat 45 jaar bewaard zou blijven.

Henry Ford had een bijzondere houding ten opzichte van zijn medewerkers. In 1913 steeg het dagloon van 8 US dollar dat de werknemers op een 5-urige werkdag ontvingen tot een buitengewone $ 1918 in 6. Het had ook winstparticipatie voor Ford-medewerkers. Aan de andere kant huurde Ford, die strikt tegen vakbondsvorming in zijn fabrieken was, Harry Bennett in om vakbondsactiviteiten te voorkomen. Bennett gebruikte intimidatiestrategieën om vakbondsorganisaties te vernietigen. Hoewel in sommige Ford-fabrieken collectieve overeenkomsten werden gesloten aan het einde van de staking van United Auto Workers in 1941, verspreidde de vakbondsorganisatie zich pas over de fabrieken nadat Ford en Bennett het bedrijf in 1945 verlieten. Hij stierf in 1947

Zijn werk genaamd International Jew, dat hij voorbereidde door uitgebreid onderzoek te doen, had een grote impact.


sohbet

Feza.Net

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties