Binnenlandse en nationale vliegende auto Tusi begonnen met testritten

Binnenlandse en nationale vliegende auto Tusi begonnen met testritten
Binnenlandse en nationale vliegende auto Tusi begonnen met testritten

De binnenlandse vliegende auto "Tusi", genoemd naar Nasirüddin Tusi, een van de belangrijke islamitische wetenschappers uit de 13e eeuw en ontwikkeld door de afdeling Mechatronica van de Istanbul Gelişim Universiteit, begon met testritten.


Met de zich ontwikkelende technologie zijn er veel ontwikkelingen dat auto's in de toekomst zowel over land als in de lucht zullen reizen. In die zin blijven veel instellingen en organisaties werken met technologische infrastructuur en laten ze voorbeelden zien. De afdeling Mechatronica-ontwikkeling van de Universiteit van Istanbul om gelijke tred te houden met de wereldwijde ontwikkelingen en ook ter ondersteuning van de nationale technologie voor vliegende auto's, werkt nog vele jaren in Turkije. De vliegende auto Tusi, die in 2019 voor het eerst technologieliefhebbers ontmoette op TEKNOFEST en zeer gewaardeerd werd, startte dit jaar ook met testritten. Het voertuig, dat met succes de testritten binnenshuis voltooide, maakte een testrit in de open ruimte in het Başakşehir Şehit Erdem Özçelik-stadion. Door te zeggen dat ze alle noodzakelijke studies voor het voertuig zullen voortzetten na de testritten, zei de instructeur van de afdeling mechatronica Umut Us: "We zullen na onze tests beginnen met ambitieuzere vliegproeven."

"WE KRIJGEN DE RESULTATEN DIE WE WILLEN"

Umut Us gaf gedetailleerde informatie over Tusi en ook een R & D-ingenieur bij het Technology Transfer Office van de universiteit, en zei: “Het voertuig is momenteel gebouwd op een hexacopter-infrastructuur met 6 motoren en het huidige gewicht is 100 kilogram en kan een persoon van 80 kilogram vervoeren. Qua vliegbereik heeft het een bereik van 30 kilometer in de lucht en 160 kilometer aan land. Hij wordt aangedreven door elektriciteit en kan 2-2.30 minuten vliegen met een stuwkrachtwaarde van ongeveer 180 pond na een lading van 8-9 uur. Onze testvluchten zijn momenteel ongeveer 10 meter. Als we een bepaalde limiet overschrijden, wordt de windweerstand in de lucht geactiveerd. Aangezien het het eerste prototype is, kan ik genoeg voor ons zeggen. Als we deze als basis nemen, bereiken we de resultaten die we willen, ”zei hij.

"WE ZULLEN MEER GERUBRICEERDE VLUCHTTESTS UITVOEREN"

We zeiden ook dat ze erg blij zijn met de steun van de universiteit en zeiden: “Dankzij de innovatieve aanpak van onze universiteit werken we aan veel projecten met onze teamgenoten en zijn we zo ver gekomen. In feite begon het ontwerpproces van ons vliegende autoproject in 2018. Na het verlaten van verschillende productiefasen, kwam het tot de testfasen. We hebben zelfs onze indoor testvluchten uitgevoerd. We hebben ook verschillende onderzoeken uitgevoerd op onze testvluchten in de open lucht. Vanaf vandaag kan ik zeggen dat we een veel assertievere vliegtest gaan doen ”.

"EEN PROJECT VOOR DE TOEKOMST"

Ten slotte zeiden wij: “We doen het vliegende autoproject niet alleen om te zeggen dat we het hebben gedaan, het is een project dat we doen voor de toekomst. We zijn van plan dit realiseerbaar te maken met verschillende investeringen in de toekomst en we willen van onze vliegende auto een reisbare structuur maken door een persoon naar binnen te halen. Zoals u nu weet, is het vervoeren van mensen een moeilijk en lastig proces in overeenstemming met de Civil Aviation Rules. Daarom doen we onze tests door ze in een gewicht van 80 kilogram te plaatsen, ”zei hij.

De universiteit stelt dat de uitgevoerde tests tevreden zijn met autorijden terwijl Trustees-voorzitter Abdulkadir ijverig is, "als Turkije in de technologie van vliegende auto's in een land blijft dat de macht in handen heeft", zei hij.


sohbet

Feza.Net

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen