Wie is Ibn-i Sina?

Wie is Ibn-i Sina
Wie is Ibn-i Sina

Ibn Sînâ (980 - juni 1037) is de vader van de vroege geneeskunde van Perzische polymaten en polymeren, beschouwd als een van de belangrijkste artsen, astronomen, denkers en schrijvers van de Gouden Eeuw van de islam.


Hij werd geboren in 980 in het dorp Efşene (Oezbekistan) nabij Bukhara en stierf in 1037 in de stad Hamedan (Iran). Hij heeft 200 boeken geschreven op verschillende gebieden waar hij zich richtte op geneeskunde en filosofie. Hij staat bij de westerlingen bekend als de grondlegger van de moderne middeleeuwse wetenschap, de leider van artsen, en staat bekend als de "grootmeester". Hij werd beroemd met zijn boek genaamd El-Kanun fi't-Tıb (Geneeskundewet), dat al zeven eeuwen het belangrijkste bronnenwerk op het gebied van geneeskunde is, en dit boek werd tot het midden van de 17e eeuw op Europese universiteiten onderwezen als een basiswerk in de medische wetenschap.

Ibn-i Sina kreeg medische opleiding naast een arts genaamd Kuşyar. Hij schreef ongeveer 240 artikelen over verschillende onderwerpen, waarvan er 450 bewaard zijn gebleven. 150 van de artikelen die we hebben gaan over filosofie en 40 daarvan gaan over geneeskunde. De bekendste van zijn werken zijn Kitabü'ş-Şifa (The Book of Healing) en El-Kanun fi't-Tıb (Law of Medicine), een zeer uitgebreide studie over filosofie en wetenschap. Deze twee werken werden onderwezen aan de universiteiten van de Middeleeuwen. In feite was dit werk tot 1650 een leerboek in Montpellier en Leuven.

Ibn-i Sînâ (bekend als Avicenna in het Westen), zoon van Abdullah Bin Sina, een van de Samanoğulları paleisschrijvers, nam lessen van zijn vader, de beroemde Bilgin Natili en İsmâil Zâhid. Hij werkte aan meetkunde (vooral Euclidische meetkunde), logica, fiqh, sarf, nahiv, geneeskunde en natuurwetenschappen. Nadat hij Aristoteles 'filosofie en metafysica had leren kennen via Farabi's al-Ibane en de zieke Prins van Bukhara (997) had genezen, kreeg hij de gelegenheid om te profiteren van de paleisbibliotheek. Toen zijn vader stierf, kreeg hij steun van Ebu Muhammed uit Şiraz in Gürgan (hij schreef de medische wet in Cürcan). Hij bestudeerde de werken van alle Griekse filosofen en Anatolische natuuronderzoekers die in zijn tijd bekend waren.

Periode geleefd

Ibn-i Sînâ voerde belangrijke werken en werken uit in de periode die bekend staat als de Gouden Eeuw van de islam, toen vertalingen van werken uit het Grieks, Perzisch en Hindi werden gemaakt en intensief bestudeerd. De Samani-dynastie in Khorasan en Centraal-Azië en de Buwayhis in West-Iran en Irak hadden een zeer geschikte omgeving voorbereid voor wetenschappelijke en culturele vooruitgang. In deze omgeving zijn de studies van de koran en hadith veel gevorderd. De studies van filosofie, fiqh en kalam waren sterk ontwikkeld door Ibn-i Sina en zijn tijdgenoten. Razi en Al-Farabi zorgden voor innovaties op het gebied van geneeskunde en filosofie. Ibn Sina; Hij kreeg de kans om te profiteren van de prachtige bibliotheken in Balk, Hamedan, Horasan, Rey en Isfahan.

Levensverhaal

Ibn-i Sina werd geboren in 980 in Efşene, nabij Bukhara, in het huidige Oezbekistan. (Volgens het boek geschreven door zijn student al-Juzjanî, kan de geboortedatum 979 zijn.) Zijn vader, Abdullah, was een gerespecteerde geleerde uit Balkh, de belangrijke stad van het Samani-rijk, en kwam uit de sjiitische Ismaili-sekte. Zijn vader had voortdurend contact met de Ismaili-genieën, en om deze reden was zijn huis veranderd in een plek waar onderwerpen als meetkunde, filosofie en Indiase wiskunde werden besproken. Ibn Sînâ begon op te groeien in deze omgeving en leerde de Koran voor het eerst uit zijn hoofd op de leeftijd van 10 en studeerde daarna literatuur, taal, fiqh en religieus geloof. Hij las Indiase rekenkunde uit Mahmud al-Messâh, fiqh uit Hanafi Fiqh geleerde Abu Muhammad İsmâil al-Zâhidden, uit Abu Abdullah an-Nâtilî, Isagucî door Porphyrius, Euclid's Book of Elements en Ptolemaeus 'Almagestin.

Volwassenheid

Ibn Sînâ begon voor het eerst samen te werken met Emir, die hij in 997 herstelde van een gevaarlijke ziekte. De belangrijkste onderscheiding die hij voor deze dienst ontving, was zoveel hij wilde profiteren van de officiële bibliotheek van de Samaniden. Zijn vijanden beschuldigden hem van opzettelijke brandstichting bij de brand die kort daarna in de bibliotheek uitbrak.

Hij verloor zijn vader op 22-jarige leeftijd. In december 1004 kwam er een einde aan de Samani-dynastie. Ibn Sînâ wees het aanbod van Gazneli Mahmud af en ging naar het westen, naar Ürgenç. De vizier hier was een wetenschapper en betaalde hem een ​​klein salaris. Op zoek naar een gebruiksgebied voor zijn capaciteiten, reisde Ibn Sînâ stap voor stap door het gebied van Merv naar Nishapur en naar de grenzen van Khorasan. De heerser Qaboos, die ook dichter en wetenschapper was en onderdak bood aan Ibn Sînâ, stierf tijdens de opstand die in die tijd uitbrak. Ibn Sînâ had zelf een ernstige ziekte. Eindelijk ontmoette hij een oude vriend in Gurgan aan de Kaspische Zee. Hij vestigde zich naast hem en begon in deze stad logica en astronomie te doceren. Het begin van het wetboek valt samen met deze periode.

Later werkte hij bij Rey en Kazvin. Hij bleef ook nieuwe werken schrijven. Hij rekende af met de gouverneur van Isfahan. Hamadan, die dit te weten kwam, ving Ibn Sînâ op en zette hem gevangen. Na het einde van de oorlog werkte hij samen met de emir van Hamadan. Na een korte tijd, Ibn-i Sînâ; ze vluchtte vermomd de stad uit met haar broer, een goede student en twee slaven, en bereikte Isfahan, waar ze zeer goed werden ontvangen na een beangstigende reis.

De latere jaren en de dood

De resterende 10-12 jaar van Ibn Sînâ gingen voorbij in dienst van Abu Jafar. Hier werkte hij als arts, wetenschappelijk adviseur en nam zelfs deel aan veldslagen. Gedurende deze jaren begon hij literatuur en filologie te studeren. Hij leed aan een ernstige colitisaanval tijdens een Hamedan-expeditie. Hij stond amper. Toen hij in Hamedan aankwam, paste hij de aanbevolen behandelingen niet toe en gaf hij zichzelf aan het lot. Hij schonk zijn bezit aan de armen op zijn sterfbed, bevrijdde zijn slaven en las de Koran elke drie dagen tot zijn laatste dag. [Nodig citaat] Hij stierf op 1037-56-jarige leeftijd in juni 57. Zijn graf is in Hamedan.

Metafysica

Volgens Ibn Sînâ is het hoofdonderwerp van metafysica God, wiens lichaam absoluut is, en allerhoogste wezens. Het (bestaande) lichaam is verdeeld in drie: het mogelijke wezen of het wezen dat opkomt en dan verdwijnt; mogelijk en noodzakelijk bestaan ​​(universum van universalia en wetten, zijn dat spontaan kan bestaan ​​en vereist is door een externe oorzaak); wezenlijk noodzakelijk zijn (Allah). Ibn Sina; Hij drukt God uit als het 'Wajib-ul-lichaam' - dat wil zeggen, het bestaan ​​daarvan is noodzakelijk, en dit idee is uniek voor hem.

Psychologie

Ibn-i Sînâ voerde aan dat psychologie een kennisgebied is dat een verband legt tussen metafysica en fysica en gebruik maakt van deze twee wetenschappen, en verdeelde de psychologie in drie hoofddelen: Mentale psychologie; experimentele psychologie; mystieke of mystieke psychologie. Hij suggereerde dat de zielen van mensen kunnen worden genezen met muziek en ontwikkelde deze methode.

Geest

Volgens Ibn-i Sînâ, wiens opvattingen over dit onderwerp verschillen van Aristoteles en Fârâbî, zijn er 5 soorten geest; connotatie (of 'mogelijke reden' kan het voor de hand liggende en noodzakelijke kennen); he-yulâni reden (verschaft te weten en te begrijpen); heilige geest (het is het hoogste stadium van de geest en wordt niet bij alle mensen aangetroffen); volgzame geest (neemt waar wat in hem is, de beelden van het 'redelijke' dat hem wordt gegeven); de facto reden (begrijpt "redelijke" s, dwz verkregen gegevens.). Ibn Sînâ probeerde Plato's idealisme te verzoenen met het empirisme van Aristoteles en een verenigende kijk op de rede naar voren te brengen.

Classificatie van wetenschappen

Volgens Ibn S inâ zijn wetenschappen verdeeld in drie in termen van materie en vormrelatie: El-ilm ul-esfel (natuurwetenschappen of lagere wetenschappen) is de wetenschap van vormen die niet gescheiden zijn van de substantie [nodig citaat]; mabad-üt-tabia (metafysica) zijn de wetenschappen van vormen die verschillen van de materie van al-ilm'l-âli (logica of hogere wetenschappen); al-ilm ul-evsat (wiskunde of secundaire wetenschappen) is de wetenschap van vormen die alleen kan worden gescheiden van materie in de menselijke geest, soms met materie, soms gescheiden.

Ibn Sînâ, die na hem de meeste oosterse en westerse filosofen beïnvloedde, was ook geïnteresseerd in muziek. Healing and the Law, het belangrijkste werk van meer dan 250 werken, wordt op veel universiteiten jarenlang onderwezen als het belangrijkste werk van de filosofie.

artefacten 

  • El-Kanun fi't-Tıb, (d.s), 1593, "Law in Medicine" (Het bevat informatie over de tijd van de geneeskunde. Het werd in de Middeleeuwen gedurende vierhonderd jaar in het Westen als leerboek onderwezen. Tien vertalingen werden in het Latijn gemaakt.)
  • Kitabü'l-Necat, (d.s), 1593, ("The Book of Salvation" is een samenvattend werk geschreven over metafysische onderwerpen.)
  • Risale fi-İlmi'l-Ahlak, (overleden), 1880, ("Booklet on Morality")
  • İşarat ve'l-Tembihat, (overleden), 1892, ("Het omvat de secties Logica, Fysica en Metafysica. Het bestaat uit 20 hoofdstukken.)
  • Kitabü'ş-Şifâ, (d.s), 1927, ("Het is een elfdelig werk geschreven over logica, wiskunde, natuurkunde en metafysica. Het is vele malen in het Latijn vertaald en als leerboek gelezen."). De sectie Logica bestaat uit inleiding, categorieën, over interpretatie, eerste analyse, tweede analyse, onderwerpen, verfijnd bewijs, retoriek en poëtica. De afdeling Natuurwetenschappen bestaat uit Fysica, Lucht en Wereld, Voorkomen en Afbraak, Effecten en Passies, Minerologie en Meteorologie, Psychologie, Plantkunde en Biologie. Het Departement Wiskundige Wetenschappen bestaat uit boeken over meetkunde, rekenen, muziek en astronomie. Het tweeëntwintigste en laatste boek is Metaphysics. 

sohbet

Feza.Net

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties