Wie is Thomas Edison?

Wie is Thomas Edison
Wie is Thomas Edison

Thomas Alva Edison (geboren 11 februari 1847 - overlijdensdatum 18 oktober 1931) is een Amerikaanse uitvinder en zakenman die met zijn uitvindingen het leven van de 20e eeuw sterk heeft beïnvloed. Edison wordt beschreven als een van de belangrijkste en meest productieve uitvinders in de geschiedenis, met het Amerikaanse patent naar hem vernoemd. De meeste van zijn patenten zijn goedgekeurd door Duitsland, Frankrijk, Engeland en Amerika. Ook is zijn bijnaam The Wizard of Menlo Park.


Thomas Alva Edison werd geboren in Milaan, Ohio. Hij is de jongste van zeven broers en zussen. Zijn vader Samuel "The Iron Shovel" Edison, Jr. (1804–1896) (Canada), en zijn moeder is Nancy Matthews Elliott (1810–1871). Men denkt dat hij een Nederlander is. Toen hij 7 jaar oud was, vestigden hij en zijn gezin zich in Port Huron, Michigan, waar hij zijn basisonderwijs begon; maar hij werd ongeveer 4 maanden nadat hij was begonnen van school geschorst vanwege zijn trage waarneming. Ondertussen zette hij een chemielaboratorium op in hun thuiskelder. Hij was vooral geïnteresseerd in scheikundige experimenten en onderzoek naar het verkrijgen van elektrische stroom uit Volta-schepen. Na een tijdje bouwde hij zelf een telegraafapparaat en leerde hij morsecode. Als gevolg van een ernstige ziekte die hij in die dagen had, begonnen zijn oren hard te horen. Op 12-jarige leeftijd verkocht hij tijdschriften en fruit in een trein, terwijl hij een weekblad drukte met een kleine drukpers waar hij de goederenwagen van de trein plaatste. Maar op een dag, toen een van de dingen met chemicaliën kapot ging en er brand uitbrak in de wagon, verloor Edison allebei zijn baan in de trein en raakte hij zodanig gewond dat hij een leven lang zwaar gehoor veroorzaakte. Edison, die later besloot telegrafie te leren, werkte tussen 1863-1868 in verschillende telegraafhuizen in de VS en Canada. Hij richtte in 1868 een werkplaats op, maar kon het patent voor zijn elektrische opnameapparaat niet verkopen, en een jaar later ging hij vrij en met schulden van Boston naar New York.

In de jaren 1880 kocht Fort Myers een stuk grond in Florida en bouwde later voor zichzelf een klein huis om daar in de winter te blijven. Henry Ford, de grote man van de auto-industrie, is onlangs een paar honderd meter van het huis van Edison verhuisd. Dus Edison en Ford bleven vrienden tot aan zijn dood. 24 februari 1886 Edison sloot zijn tweede huwelijk met de 20-jarige Mina Miller. Hij had ook drie kinderen uit dit huwelijk:

  • Madeleine Edison, John Eyre Sloane
  • Charles Edison (werd manager van New Jersey nadat zijn vader stierf)
  • Theodore Edison.

Uitvindingen

In 1879 vond Edison een elektrische gloeilamp uit. Na te hebben geëxperimenteerd met vlammen gemaakt van verkoold garen, koos hij voor verkoold papierfilament. In 1880 begon hij gloeilampen te produceren die veilig thuis konden worden gebruikt en verkocht ze voor 2,5 dollar per stuk. In 1878 vond Joseph Wilson Swan, een Engelse wetenschapper, echter ook een elektrische gloeilamp uit. De lamp was van glas en bevatte een verkoolde gloeidraad binnenin. Swan blies de lucht uit de bol; omdat het filament niet is opgebrand in de benauwde omgeving. Deze twee wetenschappers besloten hun krachten te bundelen en richtten Edison en Swan Electric Lighting Company op.

In 1883 maakte hij wat het Edison-effect werd genoemd, de grootste uitvinding van zijn leven; dat wil zeggen, vond de elektronenemissie van een verwarmd filament in de moleculaire ruimte. Deze gebeurtenis, die hij in 1883 ontdekte, vormde de basis voor hete kathodebuizen. Later slaagde hij erin om de productie van de gloeilamp te verbeteren. Hierdoor kon de gloeilamp wijdverspreid worden onder het publiek.

Edison en Nikola Tesla

Toen hij Thomas Edison tegenkwam, die druk op zoek was naar een markt voor een gloeilamp in zijn eerste laboratorium aan Pearl Street in New York, legde Nikola Tesla met de opwinding van de jeugd uit wat het wisselstroomsysteem was dat hij had gevonden. 'Je verspilt je tijd aan theorie,' zei Edison.

Tesla vertelt Edison over zijn werk en het wisselstroomschema. Edison is niet zo geïnteresseerd in wisselstroom en geeft Tesla een taak.

Hoewel Tesla de taak die Edison hem gaf niet leuk vond, voltooide hij de taak binnen een paar maanden toen hij hoorde dat Edison hem $ 50.000 zou geven. Het loste de problemen op in de gelijkstroominstallatie. Als hij de vergoeding eist die Edison hem beloofde, zegt Edison verward dat "wanneer hij begint te denken als een Amerikaan, hij Amerikaanse grappen kan begrijpen" en geen vergoeding betaalt. Tesla neemt per direct ontslag. De korte duur van de samenwerking wordt gevolgd door een langdurige competitie.

Menlo Park

Edisons belangrijkste ontdekking was Menlo Park, het eerste industriële onderzoekslaboratorium in New Jersey. Het was de eerste instelling die werd opgericht met het specifieke doel om continue technologische ontdekkingen en verbeteringen te doen. Edison produceerde officieel veel van zijn uitvindingen in dit laboratorium, en veel van zijn werknemers namen deel aan het onderzoek en de ontwikkeling van deze uitvindingen in overeenstemming met zijn richtlijnen.

Elektrotechnisch ingenieur William Joseph Hammer begon zijn taak als laboratoriumassistent van Edison in december 1879. Hij leverde grote bijdragen aan telefoon, grammofoon, elektrische trein, ijzeren metaalscheider, elektrische verlichting en vele andere uitvindingen. Wat de Hammer speciaal maakt, is zijn werk bij de uitvinding van de elektrische gloeilamp en tijdens het ontwikkelen en testen van deze tool. Hammer werd de hoofdingenieur van de lampenfabriek van Edison in 1880, en in zijn eerste jaar in deze functie produceerde de fabriek waar Francis Robbins Upton de algemeen directeur was, 50.000 lampen. Volgens Edison is de Hammer een voorloper van de gloeilamp. Het heeft bijna 1000 patenten.

Dood

Thomas Edison stierf aan diabetescomplicaties in zijn huis in Glenmont, West Orange, Llewellyn Park, New Jersey, op 18 oktober 1931 om 03:21 uur. Edison is begraven achter zijn huis. In de stad waar hij woonde ter nagedachtenis aan zijn dood, gingen de lichten 1 minuut uit.


sohbet

Feza.Net

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties