Wie is Benjamin Franklin?

Wie is Benjamin Franklin?
Wie is Benjamin Franklin?

Benjamin Franklin (17 januari 1706, Boston - 17 april 1790, Philadelphia) is een Amerikaanse uitgever, auteur, uitvinder, filosoof, wetenschapper, politicus en diplomaat.


Hij werd geboren als tiende zoon van een zeep- en kaarsenmaker met zeventien kinderen. Hij verliet de school op tienjarige leeftijd. Toen hij 12 was, ging hij in de leer bij zijn oudere broer James, die de drukkerij leidde en een liberale krant publiceerde. Hij leerde het beroep van drukkerij en begon zijn literaire studies. Hij richtte in 1730 een drukkerij en krant op in Philadelphia. Poor begon met het publiceren van Richard's Almanac (The Almanac of Poor Richard). Hij schreef artikelen onder de handtekening van Richard Sounders in Almanac, die hij regisseerde tussen 1732-1757. Een club genaamd Junto waar onderwerpen als politiek, filosofie, wetenschap en zakelijke relaties worden besproken; een bibliotheek, ziekenhuis en verzekeringsmaatschappij opgericht tegen brand. Het vermenigvuldigde drukkerijen.

Franklin richtte in 1736 Amerika's eerste vrijwillige brandweerbedrijven op. In hetzelfde jaar werd hij de parlementaire secretaris van Philadelphia. Franklin begon zich steeds meer zorgen te maken over openbare aangelegenheden. Hij opende de 1743e Academie in 4 en werd op 13 november 1749 benoemd tot president van de academie. Hij werd in 1750 in het parlement van Pennsylvania verkozen en worstelde met grote gezinnen tegen de grondbelasting. Hij werd algemeen directeur van British American Mail. Bij de post maakte hij diverse afspraken. Franklin, die met name onderzoek deed naar elektrische verschijnselen, ontdekte de positieve en negatieve uiteinden van elektrische ladingen en introduceerde het principe van behoud van elektrische lading. Aan het einde van zijn experiment door te vliegeren bij stormachtig weer, ontdekte hij dat bliksem een ​​elektrisch fenomeen was. Hij ontdekte de bliksemafleider op basis van dit experiment waarbij twee van zijn assistenten stierven hoewel hij het overleefde doordat hij werd beïnvloed door elektriciteit, en startte de kloktoepassing om meer te profiteren van zonlicht.

Bij het begin van de Noord-Amerikaanse koloniale opstand in 1757 stuurden de inwoners van de koloniën Franklin met hun klachten naar Londen; In 1765 gaf de postzegel hem de opdracht om bezwaren tegen de officiële wet aan William Grenville te melden. In 1772 nam hij de brieven van de gouverneur van Massachusetts Hutchinson in beslag en publiceerde ze vol beledigingen tegen het koloniale volk. Zijn reputatie bij het koloniale volk groeide. Hij werd gekozen in het Amerikaanse congres. In 1776 stelde hij samen met Thomas Jefferson en John Adams de onafhankelijkheidsverklaring op. In september 1776 stuurde het congres een commissie van drie, waaronder Franklin, naar Frankrijk om economische en militaire hulp te zoeken. Franklin was zeer succesvol in een ontmoeting met de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Charles Gravier. Aan het einde van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog van 1775-1783 ging hij naar Engeland als een van de diplomaten die waren uitgekozen om de vredesonderhandelingen met Engeland voort te zetten. Hij keerde in 1785 terug naar Amerika na de ondertekening van het vredesverdrag met Engeland. In 1787 nam hij deel aan het werk van de Constitutionele Vergadering van Philadelphia. Hij stierf na een tijdje. Als Amerika's meest invloedrijke Founding Fathers zag Franklin geld en eer voor zijn kleurrijke leven, wetenschappelijke en politieke prestaties; oorlogsschepen; Veel steden, districten, onderwijsinstellingen, namen een naam en bedrijven, en tot twee eeuwen na zijn dood werden talloze culturele verwijzingen naar hem vernoemd.

Vrijmetselaar jaar
Benjamin Franklin werd geboren in St. Johns Lodge, en werd in juni 1730 tot grootmeester van de Pennsylvania County Grand Lodge gekozen, twee jaar nadat hij in 1732 de Second Grand Lodge van de Pennsylvania Colony Grand Lodge werd. Tussen 1734 en 1735 was hij de Loge-secretaris.

De Philadelphia Presidency and Freedom Hall, gebouwd in 1734 en 1735, valt samen met de grootmeesterperiode van Benjamin Franklin. Benjamin Franklin begon met de bouw van de Philadelphia Grand Lodge in 1752 en drie jaar later, met de voltooiing van het gebouw, organiseerde hij in 1755 de toewijzingsceremonie van de Grand Lodge van Philadelphia, die wordt beschouwd als het eerste vrijmetselaarsgebouw in Amerika. Een tijdlang diende de zoon van Benjamin Franklin ook als Grand Secretary. Franklin stond bekend als een van de eersten die een openbare bibliotheek in de VS organiseerde, en was ook de persoon die het eerste vrijmetselaarsboek in de VS publiceerde.

Muziek inspanningen
Franklin was iemand die viool en gitaar kon spelen. Hij speelde de door hem uitgevonden glasharmonica en vele verbeterde versies ervan.

schaakspel
Franklin had een grote interesse in schaken. Hij was een zeer goede schaker. Toen hij schaak speelde, schreef het American Colombian Magazine dat Franklin de tweede persoon was die schaken kende in de Verenigde Staten. In 2 werd onthuld dat Franklin een populaire schaker was in de VS.

Zijn uitvindingen en wetenschappelijke studies
Franklin had veel uitvindingen. Deze; Het was een bliksemafleider, glazen harmonica, Franklin fornuis, bifocale glazen. Als plaatsvervangend postmeester raakte Franklin geïnteresseerd in de Noord-Atlantische Oceaan. Franklin nam in 1768 een gemiddeld koopvaardijschip voor de post, en de pakketten hadden enkele weken om van het lange Engeland naar New York te komen. Hij was in staat om Newport, Rhode Island, te bereiken. Met andere woorden, hij was in staat om de pakketten af ​​te leveren.

In 1743 richtte Franklin de American Philosophical Society op om wetenschappers te helpen met hun ontdekkingen, theorieën en kennis. Hij begreep dat de rest van zijn leven, samen met zijn elektrisch onderzoek en ander wetenschappelijk onderzoek, politiek en geld verdienen hem zou bezighouden. Franklin realiseerde zich dat de energieën verdeeld waren in positief en negatief. Hij ontdekte ook dat bliksem uit elektriciteit bestaat. Franklin vond een bliksemschicht vanwege zijn experimenten met elektriciteit.

Oceanografie bevindingen
In 1786 verzamelde de ouder wordende Franklin al zijn oceanografische bevindingen in Maritime Observations, gepubliceerd in het tijdschrift Transactions of the Philosophy Society. De uitzending bevatte zeeankers, catamaranrompen, waterdichte compartimenten, bliksemafleiders op het scheepsdek en soepkomontwerpen die bij stormachtig weer stabiel zouden staan.

Een brief van Franklin in zijn eigen alfabet
In 1768, terwijl hij in Londen was, vond hij een nieuw alfabet uit om het onderscheid tussen spelling en uitspraak van het Engels te beëindigen. Franklin heeft zes letters (c, j, q, w, x en y) verwijderd uit het Engelse alfabet en zes nieuwe letters aan het alfabet toegevoegd. Hij ontwikkelde spellingsregels die geschikt zijn voor de fonetiek van het Engels. Het gebruik van het Franklin-alfabet was nooit officieel.

Dood
Franklin stierf op 17 april 1790 op 84-jarige leeftijd. Er wordt gezegd dat ongeveer 20.000 mensen zijn begrafenis bijwoonden. Dr. Verklaard door John Jones:

“Telkens wanneer pijn en kortademigheid begonnen en een bedrog in zijn longen, verloor hij plotseling alle hoop en trots. Toch had hij nogal wat macht; maar zijn ademhalingsorganen waren niet bestand tegen de druk waarmee hij langzaam te maken kreeg. Langzaam kwam er op een nacht op 17 april 1790 een einde aan Franklins leven van vierentachtig jaar en drie maanden. "

Franklin erfde duizenden ponden in de steden Boston en Philadelphia. Hij bepaalde echter dat dit geld op geen enkele manier mocht worden aangeraakt en gedurende 200 jaar na zijn dood in rente mocht worden gehouden. In de jaren negentig bedroeg het geld dat overbleef voor Boston en Philadelphia miljoenen dollars.

Tentoonstellingen
De tentoonstelling "De prinses en de patriot: Ekaterina Dashkova, Benjamin Franklin en het tijdperk van de verlichting" begon in februari 2006 en eindigde in december 2006. Benjamin Franklin en Yekaterina Vorontsova-Dashkova ontmoetten elkaar slechts één keer, in Parijs in 1781. Franklin was 75 jaar oud en Daskova was 37. Franklin en de enige vrouw nodigden Daskova uit om de eerste vrouw te worden die lid werd van de American Philosophical Society. Vervolgens maakte hij Daşkova het eerste lid van de Russische Academie van Wetenschappen.babbelen


Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen