Waar is de Mount Everest en hoe is hij ontstaan? Hoe hoog is het? Wie heeft als eerste de berg beklommen?

Waar is de Mount Everest en hoe is hij ontstaan? Hoogte en andere kenmerken
Waar is de Mount Everest en hoe is hij ontstaan? Hoogte en andere kenmerken

Mount Everest is de hoogste berg ter wereld. Het is gelegen in de Himalaya, ongeveer 28 graden noorderbreedte en 87 graden oosterlengte, aan de grens tussen China en Nepal. De kale zuidoost-, noordoost- en westruggen bereiken hun hoogste punten op de Everest (8.848 m) en de zuidpiek (8.748 m). Mount Everest is volledig zichtbaar vanaf het Tibetaanse plateau (ongeveer 5.000 m) in het noordoosten. Het is een van de meest interessante plekken ter wereld, met toppen als Çangtse, Khumbutse, Nuptse en Lhotse die uit hun rokken opstijgen, zodat ze niet gezien kunnen worden vanuit Nepal.


Andrew Waugh, die George Everest opvolgde, de kadastrale directeur van het Britse koloniale bestuur in India, diende een voorstel in bij de Royal Geographical Society of London, waarin hij de naam van zijn voorganger, Everest, voorstelde als de naam van de berg. Het bod is geaccepteerd. In 1865 werd Everest ondanks eerdere bezwaren uitgeroepen tot de hoogste berg ter wereld. Met de culturele invloed van het sterkste rijk van die tijd, werd de naam Everest wijdverspreid voor deze berg over de hele wereld.

Voordat de berg in het Turks Everest heette, werd de Tibetaanse lokale naam van de berg gebruikt in de aangepaste Ottomaanse Turkse versie van Çomolüman.

formatie

De vorming van de Grote Himalaya begon met compressie in geologische sedimentaire bekkens, veroorzaakt door de convergentie van het Indiase subcontinent en het Tibetaanse plateau in de Miocene Divisie (ongeveer 26-27 miljoen jaar geleden). In de volgende fasen werden de luiers van Kathmandu en Khumbu (gebroken en gekantelde plooien op de helling) omhoog geperst en over elkaar gevouwen en vormden ze een primitieve bergketen. De totale toename van de landmassa in het noorden vergrootte de hoogte van het gebied. Met het opnieuw vouwen van de luiers werd het hele gebied bedekt met een nieuwe laag, en de Mount Everest verscheen in de Mahabarat-fase van de Pleistocene Divisie (ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden). Kalksteenlagen gescheiden door andere semi-kristallijne sedimenten uit het einde van het Carboon (ongeveer 345-280 miljoen jaar geleden) en het begin van het Perm (280-225 miljoen jaar geleden) werden gevormd door synclinale stratificatie. De voortdurende toename veroorzaakt door deze formatie, die vandaag voortduurt, wordt in evenwicht gehouden met erosie.

Het zou met 25 inch (2015 cm) zijn gekrompen na de aardbeving in Nepal op 1 april 2,5. In de onderzoeken die begin mei zijn gedaan, werd aangekondigd dat er een hoogteverlies was tussen de 0,7 en 1,5 over de bergketen. De China Mapping Department beweerde dat de noordoostelijke piek van de Everest was verschoven na de aardbeving van 2015. Door te beweren dat de Everest in de afgelopen 10 jaar vóór de aardbeving in totaal 40 cm was gekanteld, kondigde het Chinese Map Directorate aan dat deze slip met de aardbeving was omgekeerd en de berg 3 cm langer werd.

Klimaat

Mount Everest doorkruist tweederde van de troposfeer naar de bovenste lagen waar zuurstof minder is. Door zuurstofgebrek, harde wind tot 100 km per uur en extreme kou van tijd tot tijd tot -70 graden, kan geen enkel dier of plant op de bovenste hellingen leven. Tijdens de zomermoesson wordt de sneeuw afgebrokkeld en opgestapeld door de wind. Omdat deze sneeuwbanken zich boven de verdampingslijn bevinden, vormen zich meestal geen grote ijsbergbekkens die de gletsjers voeden. Om deze reden worden de gletsjers van de Everest alleen gevoed door frequente lawines. Hoewel de ijslagen op de berghellingen gescheiden door de hoofdruggen de hele helling bedekken tot aan de rand van de berg, worden ze langzaam getrokken door de verandering van het klimaat in de loop van de tijd. Tijdens de wintermaanden blaast harde wind uit het noordwesten de sneeuw, waardoor de top er kaler uitziet.

Gletsjers

De belangrijkste gletsjers op de Mount Everest zijn de Kangşang-gletsjer (oost), de oost- en west-Rongbuk-gletsjers (noord en noordwest), de Pumori-gletsjer (noordwesten), de Khumbu-gletsjer (west en zuid) en de Western Ice-vallei, een gesloten ijsvallei tussen Everest en de Lhotse-Nuptse-bergkam.

Streams

Wateren van de berg stromen in zuidwest-, noord- en oostrichting met divergerende takken. De Khumbu-gletsjer smelt en komt samen met de Lobucya Khola-rivier in Nepal. Deze rivier, die de naam Imca Khola draagt, stroomt naar het zuiden en komt samen met de Dudh Kosi-rivier. De Rong Zhu-rivier in de Volksrepubliek China ontspringt uit de Pumori- en Rongbuk-gletsjers op de hellingen van de Everest, de Karma Qu-rivier en de Kangsang-gletsjers.

Geschiedenis van klimpogingen

Eerste pogingen
De geschiedenis van pogingen om de Everest te veroveren gaat terug tot 1904. Als eerste proefdatum kan het echter worden beschouwd als het jaar 1921, hoewel het niet de bedoeling is om de top te bereiken, het is alleen gebaseerd op geologische metingen en bepaling van het mogelijke pad naar de top. George Mallory en Lhakpa La, die destijds in opdracht van het Koninkrijk Engeland waren aangesteld, voerden geologische en topografische analyses uit van een gebied van ongeveer 31 duizend vierkante kilometer en bepaalden de noordelijke hellingroute voor mogelijke topklimmen. Tijdens deze processen stierf George Mallory dichtbij de top. Zijn lichaam werd pas in 1999 gevonden. Hoewel er tussen 1922 en 1924 veel pogingen waren om de top te beklimmen, mislukten ze allemaal. Tussen 1930 en 1950 waren er geen significante pogingen om de top te beklimmen. De belangrijkste reden hier kan worden genoemd als de Tweede Wereldoorlog en de politieke structurering van de regio.

Eerste succes
In 1953 werden twee teams gevormd onder leiding van John Hunt met de steun van de British Royal Geographical Society. Het eerste team bestond uit Tom Bourdillon en Charles Evans. Hoewel dit team, gebruikmakend van het gesloten zuurstofsysteem, de zuidelijke top bereikte op 26 mei, moesten ze terugkeren voordat ze de laatste etappe van de klim konden voltooien vanwege de bevriezing van het gesloten zuurstofsysteem ontwikkeld door de vader van Bourdillon. Het tweede team bestond uit Edmund Hillary, Tenzing Norgay en Ang Nyima. Edmund Hillary en Tenzing Norgay van dit team met behulp van een open zuurstofsysteem bereikten de Everest-top op 29 mei om 11 uur. (Ang Nyima stopte met klimmen op 30 meter en begon weer te dalen.) Een van de moeilijkste etappes van de Everest-klim staat tegenwoordig bekend als de Hillary Step ter nagedachtenis aan Edmund Hillary.


sohbet

Feza.Net

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties