Karaismailoğlu: 'Nu zullen investeringen in snelwegen en spoorwegen naar de top komen'

Karaismailoğlu: 'Nu zullen investeringen in snelwegen en spoorwegen naar de top komen'
Karaismailoğlu: 'Nu zullen investeringen in snelwegen en spoorwegen naar de top komen'

Minister van Transport en Infrastructuur Adil Karaismailoğlu beantwoordde de vragen van journalist Hakan Çelik tijdens de slotbijeenkomst van de Turkse Spoorwegtop, waar de afgelegde weg, investeringen en projecten van het verleden tot heden, georganiseerd door het ministerie van Transport en Infrastructuur, werden besproken.


Minister van Transport en Infrastructuur Adil Karaismailoğlu, die de slotbijeenkomst van de Turkse spoorwegtop bijwoonde op het Sirkeci-station in Istanbul, bezocht de Orange Table-tribune die voor de top was opgezet voordat de sessie begon en ontving informatie van TCDD Transportation General Manager Kamuran Yazıcı.

In zijn toespraak legde minister Karaismailoğlu de investeringen in de transportsector uit en het belang dat in deze toespraak aan de spoorwegen wordt gehecht: “We hebben in 18 jaar revolutionaire investeringen in transportinfrastructuur gedaan. Hier hebben we ongeveer 907 miljard TL geïnvesteerd in transportinfrastructuur. 18 procent hiervan is de spoorlijn, ”zei hij.

Karaismailoğlu benadrukte het belang van het treinstation van Sirkeci en zei: “Station Sirkeci is een van de belangrijke gebouwen. Zowel qua transport als qua historie. We begonnen met de eerste spoorwegactiviteiten in de jaren 1860. We bevinden ons op een zeer belangrijke plaats in historische zin. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan Istanbul. Deze lijn in de voorsteden deed 55 jaar dienst. Toen werd Marmaray in gebruik genomen. Eerst Kazlıçeşme - dan als Ayrılıkçeşme Halkalı - Het diende als Gebze. ' Hij sprak in de vorm.

"Aanzienlijke investeringen gedaan in spoorwegen in 2002, maar niet genoeg"

Adil Karaismailoğlu, minister van Transport en Infrastructuur, zei: “De spoorwegen, die tot 2002 werden verwaarloosd, hebben in 2002 een aanzienlijke investering gedaan, maar ze zijn niet voldoende. Vanaf nu zullen we hier veel meer aan toevoegen en revolutionaire innovaties in het spoor doorvoeren met nieuwe technologieën, hogesnelheidstreinen en elektrische signaallijnen. We doen zijn werk. Met dat doel werd de vierdaagse top van deze week gehouden. Hopelijk zullen waardevolle ideeën, bijdragen, bijdragen van vertegenwoordigers van de particuliere sector en universiteiten licht werpen op ons pad. We waarderen ze erg. We nemen al onze aantekeningen. Ik hoop dat we samen de doorbraak in deze spoorweg zullen maken, ”zei hij.

"Nu zullen investeringen in snelwegen en spoorwegen naar de top komen"

Adil Karaismailoğlu, de minister van Transport en Infrastructuur, verklaarde dat ze het nulfoutprincipe bij investeringen hebben overgenomen en zei: “We hebben hier ongeveer 907,2 miljard TL geïnvesteerd in transportinfrastructuur. 18 procent hiervan is spoor. De andere kant hiervan zijn natuurlijk voornamelijk snelwegen. Hopelijk zullen investeringen in snelwegen en spoorwegen vanaf september 2020 tegen elkaar oplopen. Met andere woorden, 65 procent tot 18 procent bereikten elkaar. Ons doel is om de snelwegen wat verder te verlagen en de spoorwegen wat hoger. Spoorwegen is voor ons een van onze zeer belangrijke doelen om zeggenschap in de wereld te hebben en een leider te zijn in de regio. Ons land heeft na 2002 net hogesnelheidstreinen ontmoet. "We hebben onze gesignaleerde hoogspanningslijnen 3-4 keer vergroot in onze bestaande lijnen."

Karaismailoğlu op snelwegen met een doet denken aan oturmuşluk ervoor zorgen dat investeringen in de weg al vele jaren in Turkije, zei hij: "Nu kan iedereen vliegen. Luchtvaartmaatschappij werd de weg van de mensen. In het spoor hebben we normaal gesproken 12 duizend 800 kilometer spoorlijn. Duizend 200 kilometer hiervan is een hogesnelheidstreinlijn. Ons doel is om dit in 2023 te verhogen tot 3 in hogesnelheidstreinen. Om te verhogen tot 18 duizend met normale conventionele lijnen. Aan de ene kant hogesnelheidstreinen en aan de andere kant is er een hele studie van goederentreinen in alle uithoeken van ons land "

“We hebben doelen voor 2023, maar we hebben ook doelen na 2023. Ik hoop dat we de urgente gebieden zo snel mogelijk zullen afronden en in ons systeem zullen opnemen. Marmaray is nu al de hoeksteen van dit bedrijf. Een transportas van Peking naar Londen is nu begonnen te werken op de hele middencorridor. Het gaat snel verder. We zitten in de middenpositie als logistieke basis in de wereld. "

“Binnenlands en nationaal signaal is erg belangrijk. Als we dat niet doen.

Karaismailoğlu verklaarde dat ze werken voor lokale signalisatie in de spoorwegen en zei: “We hebben altijd gewerkt met afhankelijke bedrijven over de hele wereld op het gebied van seingeving. We zijn daar nu weer bij het lokale sein. Ik hoop dat we een gezamenlijk werk hebben met Asalsan op de Gayrettepe Airport-lijn. Het is voor het eerst dat daar momenteel het huiselijke signaal wordt geproduceerd. Daarna hoop ik dit over te brengen op hogesnelheidstreinen en onze conventionele lijnen hierop en het binnenlandse en nationale signaal van het bidet is erg belangrijk. Het is onze onmisbaar. Als we dat bereiken, zal niemand meer voor ons kunnen staan ​​”.

"De wereld bestrijdt de pandemie, maar we maken openingen, we leggen fundamenten"

Minister Karaismailoğlu verklaarde dat het werk met volle snelheid en toewijding wordt voortgezet tijdens het pandemieproces en zei: “We hebben voorzorgsmaatregelen genomen in ons land en hebben aandacht besteed aan de regels voor het schoonmaken van maskers op afstand. We hebben een bepaalde tijd met weinig schade overleefd. We hebben de pandemie nooit gestopt. We volgden ons werk. We zetten onze processen voort. De wereld vecht tegen de epidemie, maar we maken openingen en leggen de basis. We werken onvermoeibaar aan de toekomst van ons land. Er zijn korte storingen geweest, maar die zullen we zo snel mogelijk inhalen. We zijn een team met honderdduizenden vrienden. Er is een grote toewijding ”, zei hij.

Aan het einde van de sessie praatte Karaismailoğlu, die ook de stoomtrein tentoonstelde voor de top, met de machinist van de stoomtrein en liet in de trein een souvenirfoto maken met journalist Hakan Çelik.


sohbet

Feza.Net

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties