Haydarpaşa Station en historische sabotage

Haydarpaşa Station en historische sabotage
Haydarpaşa Station en historische sabotage

Haydarpaşa treinstation, aan de Anatolische kant van Istanbul, Kadıköy Het is het oude centraal station van TCDD in de wijk. Het werd in 1908 in gebruik genomen als het startstation van de Bagdadspoorlijn. Vandaag herbergt TCDD het eerste regionale directoraat. Het station was op 1 juni 19 gesloten voor treindiensten. Het was het startpunt van de spoorweg Istanbul-Haydarpaşa-Ankara toen deze in gebruik was.

Haydarpaşa treinstation geschiedenis


Ottomaanse sultan uit de periode II. De bouw begon op 30 mei 1906 tijdens het bewind van Abdülhamid en werd op 19 augustus 1908 in gebruik genomen. Volgens een gerucht, III. Het is vernoemd naar Haydar Pasha, een van Selim's pasja's. De constructie van het gebouw werd uitgevoerd door een Duits bedrijf genaamd Anadolu Bagdad. Bovendien werd voor het station op initiatief van een Duitser een golfbreker gebouwd en werden voorzieningen gebouwd voor het laden en lossen van de handelsgoederen van de wagons die van of naar Anatolië kwamen.

Het project, voorbereid door twee Duitse architecten Otto Ritter en Helmuth Cuno, trad in werking en Duitse meesters en Italiaanse steenmeesters werkten samen bij de bouw van het station.

Sabotage van het Haydarpaşa-station

Misschien wel een van de meest opvallende maar helaas slechte herinneringen in de geschiedenis van het treinstation van Haydarpaşa is de sabotage die op 6 september 1917 tijdens de Eerste Wereldoorlog door een Britse spion werd georganiseerd. Als gevolg van de sabotage van de Britse spion terwijl de munitie met kranen werd geladen naar de wagons die wachtten op de Garda De munitie van de treinen die in het gebouw waren opgeslagen, wachtend op het station en op het punt stonden het station binnen te gaan, explodeerde en een brand van ongekende omvang begon. Honderden soldaten in de treinen leden zwaar onder deze explosie en de brand die uitbrak. Een groot deel van het treinstation van Haydarpaşa werd beschadigd door de brand die uitbrak. Het gereconstrueerde gebouw kreeg zijn huidige vorm. Deze explosie, die 103 jaar geleden plaatsvond, had een directe invloed op de verdediging van Jeruzalem met de explosie en vernietiging van de pakhuizen vol wapens, munitie en militair materieel die uit Duitsland kwamen om naar het Palestijnse front te worden gestuurd tijdens de meest kritieke dagen van de Eerste Wereldoorlog.

In 1979 werd het loden glas in lood van het gebouw, gemaakt door een meester genaamd O Linneman, beschadigd als gevolg van de explosie en hitte die plaatsvond als gevolg van de aanvaring van een tanker genaamd Independenta met een schip voor de kust van Haydarpaşa. Het werd in 1976 uitgebreid in zijn oorspronkelijke vorm hersteld en eind 1983 werden de restauratie van vier buitengevels en twee torens voltooid.

Het dak stortte in vanwege het zware vuur op het dak op november 28 en 2010. vast is onbruikbaar geworden.

Als onderdeel van het hogesnelheidstreinproject Ankara-Istanbul werden de treindiensten per 1 februari 2012 opgeschort vanwege de spoorwegwerkzaamheden in het gedeelte Istanbul-Eskişehir. Het station was op 19 juni 2013 volledig gesloten voor treindiensten.

Onder het station zijn historische overblijfselen gevonden die behoren tot de oude stad Khalkedon.

Dakklok op het treinstation van Haydarpaşa

De klok op het dak van het station werd in 1908 met het gebouw zelf voltooid, in tegenstelling tot veel vergelijkbare dak- en gevelklokken in Anatolië. De klok op het barokke versierde fronton bestaat uit een ronde wijzerplaat. Terwijl het originele uurwerk van het horloge bewaard is gebleven, zijn de Oost-Arabische cijfers op de wijzerplaat vervangen door Arabische cijfers met de Letter Revolution.


sohbet

Feza.Net

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties