Geschiedenis en ontwikkeling van hogesnelheidstreinen in de wereld

Geschiedenis en ontwikkeling van hogesnelheidstreinen in de wereld
Geschiedenis en ontwikkeling van hogesnelheidstreinen in de wereld

Hogesnelheidstrein is een spoorvoertuig dat de mogelijkheid biedt om sneller te reizen dan normale treinen. In de wereld is de reissnelheid 200 km / u (sommige Europese landen accepteren het als 190 km / u) op oude rails en meer, treinen van 250 km / u en hoger zijn gedefinieerd in nieuw geïnstalleerde lijnen. Deze treinen kunnen doorgaans rijden met een snelheid van minder dan 200 km / u op conventionele (oude systeem) rails en meer dan 200 km / u op hogesnelheidstreinrails.

Geschiedenis en ontwikkeling van hogesnelheidstreinen


Tot de uitvinding van motorvoertuigen in het begin van de 20e eeuw waren treinen het enige vervoer over land ter wereld en hadden ze bijgevolg een serieus monopolie. Europa en de Verenigde Staten gebruikten sinds 1933 stoomtreinen voor hogesnelheidstreinen. De gemiddelde snelheid van deze treinen was 130 km / u en ze konden maximaal 160 km / u rijden.

In 1957 lanceerde de Odakyu Electric Railway van Tokyo 3000 SSE, de eigen hogesnelheidstrein van Japan. Deze trein reed 145 km per uur en brak daarmee het wereldsnelheidsrecord. Deze ontwikkeling heeft Japanse ontwerpers een groot zelfvertrouwen gegeven dat ze sneller treinen kunnen bouwen dan dit. Vooral de dichtheid van het aantal passagiers tussen Tokio en Osaka speelde een belangrijke rol in de baanbrekende ontwikkeling van de Japanse sneltreinen.

'S Werelds eerste hogesnelheidstrein met hoge capaciteit (met 12 rijtuigen) was de Japanse Tōkaidō Shinkansen-lijn, die in oktober 1964 in dienst kwam. De 0-serie Shinkansen, ontwikkeld door Kawasaki Heavy Industries, brak in 1963 een nieuw wereldrecord "passagiers" door 210 km / u te rijden op de lijn Tokyo - Nagoya - Kyoto - Osaka. Zonder passagier kon hij 256 km per uur halen.

Het Europese publiek ontmoette de hogesnelheidstrein op de Internationale Transportbeurs in München in augustus 1965. De DB Class 103-trein maakte in totaal 200 ritten tussen München en Augsburg met een snelheid van 347 km / u. De eerste lijndienst die met deze snelheid werd uitgevoerd, was de TEE "Le Capitole" -lijn tussen Parijs en Toulouse.

Records voor hogesnelheidstreinen

Het snelheidsrecord op de spoorlijn die openstaat voor normaal treinverkeer was 18 km / u op 1990 mei 515,3, behorend bij de Franse TGV Atlantique 325-trein. Dit record werd op 150 april 150 verbroken met de Franse V150 (Vitesse 04 - zo genoemd omdat het de bedoeling was om minstens 2007 meter per seconde af te leggen) met 574,79 km / u.

De langste hogesnelheidsspoorlijn verbindt de Chinese hoofdstad Peking met Guangzhou in het zuiden van het land, met een lengte van 2298 km. Deze lijn is op 26 december 2012 in gebruik genomen. Op deze weg, waar een gemiddelde snelheid van 300 km / u wordt gereden, is de reis afgenomen van 22 uur naar 8 uur.

Het record voor het land met de meeste hogesnelheidslijnen ter wereld behoort tot China met eind 2012 ongeveer 8400 km.

Definitie van hogesnelheidstreinen

UIC (International Union of Railways, International Railways Association) heeft de 'hogesnelheidstrein' gedefinieerd als de treinen die op nieuwe lijnen minimaal 250 km per uur en op bestaande lijnen minimaal 200 km per uur kunnen rijden. De meeste hogesnelheidstreinsystemen hebben een aantal kenmerken gemeen. De meesten van hen werken met elektriciteit van de lijnen in de trein. Dit geldt echter niet voor alle hogesnelheidstreinen, aangezien sommige hogesnelheidstreinen op diesel rijden. Een meer precieze definitie betreft de aard van de rails. Hogesnelheidsspoorlijnen bestaan ​​uit langs de lijn gelaste rails om trillingen te verminderen en openingen tussen spoorsegmenten te voorkomen. Op deze manier kunnen treinen soepel passeren met een snelheid van 200 km per uur. Het belangrijkste obstakel voor de snelheid van treinen is hun hellingsradius. Hoewel het kan variëren naargelang het ontwerp van de lijnen, vinden de hellingen van hogesnelheidstreinen meestal plaats binnen een straal van 5 kilometer. Hoewel er enkele uitzonderingen zijn, is het een wereldwijd aanvaarde norm dat er geen kruisingen op hogesnelheidstreinen zijn.

Snelle trein ter wereld

TGV in Frankrijk, ICE in Duitsland en Magnetische treinstellen (Maglev) in ontwikkeling zijn voorbeelden van dit type trein. Momenteel in Duitsland, België, China, Finland, Frankrijk, Zuid-Korea, Nederland, Engeland, Spanje, Zweden, Italië, Japan, Noorwegen, Portugal, Rusland, Taiwan, Turkije met de trend in de tijd van minstens 200 mph realiseert dit transport.

Snelle trein in Turkije

TCDD startte in 2003 met de aanleg van de hogesnelheidstreinlijn Ankara - Istanbul, die de provincies tussen Ankara en Istanbul bestrijkt. Nadat de studies waren uitgevoerd, werd in 2004 de eerste concrete stap gezet en werden de werken voor de hogesnelheidstreinlijn gestart. De reizen werden enige tijd stopgezet na het ongeval van 22 juli 2004, waarbij 41 mensen om het leven kwamen. Op 23 april 2007 begon de eerste etappe van de lijn, de Eskişehir-etappe, met proefvluchten, en de eerste passagiersvlucht werd gemaakt op 13 maart 2009. De 245 km lange lijn Ankara-Eskişehir verkortte de reistijd tot 1 uur en 25 minuten. Het is de bedoeling dat het gedeelte Eskişehir-Istanbul van de lijn in 2018 zal worden voltooid. Wanneer de lijn in 2013 wordt aangesloten op Marmaray, zal het de eerste dagelijkse lijn ter wereld zijn tussen Europa en Azië. De TCDD HT65000-modellen die worden gebruikt in de Ankara - Eskişehir-lijn zijn geproduceerd door het Spaanse CAF-bedrijf en bestaan ​​standaard uit 6 wagons. Een trein met 12 wagons kan ook worden verkregen door de twee sets te combineren.

De fundering van de hogesnelheidstrein Ankara-Konya werd op 8 juli 2006 gelegd en in juli 2009 werd begonnen met het leggen van de rails. Proefritten begonnen op 17 december 2010. De eerste passagiersvlucht werd gemaakt op 24 augustus 2011. 306 km van de 94 km lange lijn tussen Ankara en Polatlı werd aangelegd in het kader van het project Ankara-Eskişehir. Er werd een lijn aangelegd die geschikt was voor een snelheid van 300 km / uur.


sohbet

Feza.Net

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties