Investeringen in Volkswagen-fabriek kunnen na pandemie opnieuw op de agenda staan

Investeringen in Volkswagen-fabriek kunnen na pandemie opnieuw op de agenda staan
Investeringen in Volkswagen-fabriek kunnen na pandemie opnieuw op de agenda staan

Over Volkswagen's investering in Manisa zei Automotive Industry Association Yenigün: "VW-investeringen komen mogelijk terug op de agenda na de pandemie".


Haydar Yenigün, voorzitter van de Automotive Industry Association (OSD), deed opmerkelijke uitspraken over wat er in de auto-industrie en de toekomst van de industrie is gebeurd. Hoewel pandemieën aangeven dat de terugkeer van het wiel in de industrie Nieuwe dag, nieuwe investeringen in Turkije meldden dat een van de belangrijkste doelstellingen van de retraite.

Over de investering in Manisa die de Duitse autofabrikant Volkswagen (VW) opgaf, zei Yenigün: “Volkswagen had een aankomstverhaal, maar helaas, hoewel het een zeer goede volwassenheid bereikte, kon het de problemen die gepaard gingen met de pandemie niet tolereren en veranderde het zijn beslissing. Ik denk dat deze kwestie in de jaren na de pandemie weer naar voren zal komen ”.

Haydar Yenigün, met de status van de binnenlandse industrie in de wereld, zei: “We staan ​​op de 4e positie in Europa op het gebied van autoproductie. We zijn 7 in auto's, maar we hebben een grote superioriteit in commerciële voertuigen. We staan ​​op de 3e positie in Europa in de productie van bedrijfsvoertuigen en de 11e plaats in de wereld en de 3e plaats in Europa kunnen de komende tijd nog verder stijgen met nieuwe investeringen. De auto-industrie van Turkije in de glorie van eer, de reputatie is zeer hoog. In dit opzicht kunnen we dit vooral doen met een flexibele, efficiënte en kwalitatieve productie ”.

'De lokalisatiesnelheid in productie is in gevaar'

OSD-voorzitter Yenigün onderstreepte dat de lokalisatiegraad in de auto-industrie een zeer belangrijke waarde is en waarschuwde voor de toekomst.

Yenigün zei: “We moeten niet zelfgenoegzaam zijn voor de toekomst. Met de ontwikkelingen op het gebied van elektrificatie, autonomie en software, en de vraag van klanten, dreigen deze tarieven te dalen. We werken aan deze kwesties als zowel de toeleverende industrie als de belangrijkste industrie. Disruptieve technologieën zijn onze agendapunten voor 2021. Deze nieuwe technologie van ons bedrijf, vooral in de toeleveringsindustrie, moet er zojuist aan worden aangepast dat we niet altijd buiten haar slaapzaal in de voertuigtechnologie zullen worden geplaatst, zoals de belangrijkste industriebedrijven van een van onze fabrikanten in Turkije, onze leveranciers verzekeren, "zei hij.

Yenigün zei dat de totale productiecapaciteit in de Turkse auto-industrie 2 miljoen eenheden bedraagt: “Onze bedrijven blijven ondanks de pandemie investeren. We hopen daarom dat dit aantal de komende tijd zal toenemen ”.

'We hebben duurdere voertuigen geëxporteerd'

Volgens gegevens van OSD daalde de export in de periode januari-september met 33 procent in termen van hoeveelheid en kwam uit op 616 duizend 120 eenheden. In deze periode daalde de totale auto-export met 24 procent in dollars en met 24 procent in euro's.

Haydar Yenigün benadrukte dat we niet pessimistisch moeten zijn door te kijken naar de exportresultaten in de eerste 9 maanden van het jaar, en zei: “In maart, april en mei leden Italië en Spanje nul in de automobiel- en lichte commerciële verkoop, en hoe moeilijk Frankrijk en Engeland waren. En laten we niet vergeten hoe laat de Britse markt opengaat. Ondanks die tijden zijn de behaalde resultaten in 9 maanden niet slecht. Ondanks een afname van 33 procent in hoeveelheid van de export, hebben we een vertraging van 24 procent in termen van geld. Dit toont aan dat we vanwege de Europese markt in eenheden zijn gedaald, maar elk voertuig dat we exporteren is waardevoller en duurder.

Yenigün zei dat het nieuws uit Europa positief is en dat de verkoop begon te stijgen, “We zullen hier positief door worden beïnvloed. In feite begonnen veel van onze fabrieken met de productie met maximale exportgerichte capaciteit ”, zei hij.

Yenigün, die ook informatie deelde over het inkomen per kilogram aan export, herinnerde eraan dat de exportwaarde van de belangrijkste industrie 2019 dollar per kilogram bedroeg in 9.37, en benadrukte dat dit cijfer dit jaar meer dan 10 dollar bedroeg.

'Laten we 24 uur na de EU een deal maken met het VK'

OSD-president Haydar Yenigün sprak ook over de marktvoorspelling voor het einde van het jaar. Yenigün zei dat ze verwachten dat de binnenlandse markt tegen het einde van 2020 zal sluiten met 750 duizend eenheden. “Onze voorbereidingen zijn dienovereenkomstig. Dit betekent een forse stijging ten opzichte van onze prognose voor juli 2020. Het is natuurlijk een zeer ernstige stijging in vergelijking met de markt van 490 duizend eenheden vorig jaar. Daarom zitten we als sector niet in een slechte situatie. Maar vanaf nu moeten we blijven groeien na 2021, ”zei hij.

Yenigün onderstreepte dat Groot-Brittannië, bekend als Brexit in termen van de toekomst van de industrie, het exitproces uit de Europese Unie (EU) nauw volgt, zei Yenigün: `` Het punt dat we bereikten als resultaat van ons overleg met het ministerie als OSD is 24 uur nadat de Europese Unie en het VK een overeenkomst hebben ondertekend. Turkije zorgt er ook voor dat er een overeenkomst wordt gesloten met het VK. Dit is momenteel ons grootste doel. Ter herinnering, Turkije vereist door de regels van de Europese Unie, de Europese Unie kan geen opdracht geven tot een vrijhandelsovereenkomst met het VK om een ​​deal te sluiten, "zei hij.


sohbet

Feza.Net

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen

Gerelateerde artikelen en advertenties