Airbus kondigt nieuwe conceptvliegtuigen aan met nulemissie

Airbus kondigt nieuwe conceptvliegtuigen aan met nulemissie
Airbus kondigt nieuwe conceptvliegtuigen aan met nulemissie

Airbus heeft drie concepten ontwikkeld voor 's werelds eerste emissievrije commerciële vliegtuigen, die naar verwachting in 2035 in gebruik zullen worden genomen. Elk van deze concepten vertegenwoordigt een andere benadering voor het bereiken van een emissievrije vlucht door verschillende technologische routes en aerodynamische configuraties te verkennen ter ondersteuning van de inspanningen van het bedrijf om de koolstofarme wereld van de hele luchtvaartindustrie te leiden.


Al deze concepten verwijzen naar waterstof als de primaire energiebron. Dit is een optie die volgens Airbus een schone vliegtuigbrandstof is en een oplossing die voldoet aan de klimaatneutrale doelstellingen van veel andere industrieën.

"Dit is een historisch moment voor de commerciële luchtvaartindustrie en we zijn van plan een leidende rol te spelen in de belangrijkste transitie die deze industrie ooit heeft doorgemaakt", aldus Guillaume Faury, CEO van Airbus. De concepten die we vandaag hebben onthuld, bieden een glimp van onze inspanningen om de wereld een gedurfde visie te bieden voor de toekomst van emissievrije vluchten. "Ik geloof dat het gebruik van waterstof als primaire energiebron voor zowel synthetische brandstoffen als commerciële vliegtuigen het potentieel heeft om de klimaatimpact van de luchtvaart aanzienlijk te verminderen."

Drie concepten voor het eerste klimaatneutrale, emissievrije commerciële vliegtuig genaamd "ZEROe" zijn:

Turbofan-ontwerp (120-200 passagiers) Met een bereik van meer dan 2000 knopen, dat intercontinentaal kan opereren en kan worden aangedreven door een gemodificeerde gasturbinemotor die wordt aangedreven door waterstof in plaats van vliegtuigbrandstof door verbranding. Vloeibare waterstof wordt opgeslagen en gedistribueerd door tanks achter het achterste drukcompartiment. .

Een turboprop-ontwerp (tot 100 passagiers) gebruikt een turboprop-motor in plaats van de turbofan, en wint tegelijkertijd aan vermogen door waterstofverbranding in gemodificeerde gasturbinemotoren die langer kunnen reizen dan 1000 knopen, waardoor het een ideale optie is voor korte afstanden.

Ontwerpconcept met samengestelde vleugels (tot 200 passagiers)

Ontwerp waarbij de vleugels worden gecombineerd met het hoofdgedeelte van het vliegtuig, dat een vergelijkbaar bereik heeft als het turbofan-concept De wide body biedt meerdere mogelijkheden voor waterstofopslag, distributie en kastindeling.

"Deze concepten zullen ons helpen bij het verkennen en ontwikkelen van het ontwerp en de lay-out van 's werelds eerste klimaatneutrale, emissievrije commerciële vliegtuigen die we tegen 2035 in dienst willen nemen", aldus Guillaume Faury. “De transitie naar waterstof als primaire krachtbron voor dit conceptvliegtuig vereist doortastend optreden van het hele luchtvaartecosysteem. Samen met de steun van overheid en industriële partners gaan we deze uitdaging aan door meer hernieuwbare energie en waterstof te gebruiken voor de duurzame toekomst van de luchtvaartindustrie. ” zei.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, hebben luchthavens een aanzienlijke infrastructuur voor waterstoftransport en -tank nodig om aan de dagelijkse behoeften te voldoen. Overheidssteun zal leiden tot de vernieuwing van vliegtuigvloten om oudere, minder milieuvriendelijke vliegtuigen eerder met pensioen te laten gaan, samen met onderzoek en technologie, digitalisering en mechanismen die het gebruik van duurzame brandstoffen bevorderen om deze ambitieuze doelen te bereiken.babbelen

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen