Overgangsprojecten Turkije Niet gegarandeerd Aannemers Uçurdu

turkiyede einde van de transitie waren de projectaannemers van niet gegarandeerd
turkiyede einde van de transitie waren de projectaannemers van niet gegarandeerd

Naarmate de dollar stijgt, stijgen ook de kosten van publiek-private samenwerkingsprojecten. Volgens financieel expert Kerim Rota kost zelfs een dollarstijging miljarden lira aan de schatkist.


De dollar / TL-wisselkoers, die de vorige dag het historische record brak, begon de dag gisteren met een stijging. Het tarief, dat een nieuw record brak door overdag het niveau van 7,37 TL te zien, zakte vervolgens naar 7,15. De hoge prijsvolatiliteit van 2 procent is nog niet voorbij.

Volgens het nieuws in BirgünAan de andere kant stellen experts dat de richting van de dollarkoers omhoog is. Hoewel de ongerustheid van het publiek door deze situatie toeneemt, krabben de kapitaalcirkels rond de regering hun prooi. Omdat in de afgelopen jaren vrijwel alle garantieprijzen van de projecten die onder de naam Publiek-Private Samenwerking (PPS) worden uitgevoerd volgens de build-oper-state-methode zijn geïndexeerd in dollars. Bovendien financierde de Schatkist het recordtekort op de begroting, dat het begon op te geven met de epidemie, met binnenlandse schulden in vreemde valuta en goud. Met andere woorden, de schuldenlast van de schatkist, gefinancierd door het geld van het volk, stijgt elke keer dat dollar, euro, goud met 1 cent stijgt, de aannemers van de gegarandeerde projecten en de kapitaalcirkels die aan de schatkist lenen rijk worden. Bij projecten met dollargarantie trekken vooral Osmangazi en Yavuz Sultan Selim (3e brug) de aandacht.

VERHOOGDE 51 LIRA BETAALD DOOR NIET-DUUR

Gepromoot als de langste brug ter wereld, wordt de Osmangazi-brug beheerd door Otoyol AŞ, waarvan Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel en Göçay Group partners zijn. De brug zal 22 jaar lang door dit bedrijf worden geëxploiteerd volgens een build-oper-transfer-methode. In ruil daarvoor heeft het bedrijf een jaarlijkse pasgarantie van 35 miljoen 14 duizend voertuigen voor 600 dollar plus btw per voertuig. Aan de andere kant bedragen de kosten voor het oversteken van de brug voor auto's 117,9 TL, wat onder de garantieprijs ligt.

1,5 keer de geschiedenis van de Republiek

We vroegen de financiële expert Kerim Rota, die bekend staat om zijn studies over dit onderwerp, in hoeverre de garantiebedragen worden beïnvloed door de wisselkoersstijging. Volgens Rota heeft de Schatkist in de afgelopen jaren 75 miljard dollar toegezegd vanwege het build-oper-transfer-model. De uitdrukkingen van Rota zijn als volgt; "COD-projecten, alle buitenlandse overheidsschulden van de Republiek Turkije die in de loop van de geschiedenis van de zaak zijn gevormd, zijn 1,5 keer hoger valutacontracten afgesloten. De meeste van deze toezeggingen zijn gerealiseerd tussen 2010 en 2013. Als de wisselkoers met 5 procent stijgt, ontstaan ​​er extra kosten van ongeveer 35 miljard lira. De meeste van deze contracten zijn jaren geleden gesloten en de garantieprijzen zijn sindsdien in lira vermenigvuldigd. Turkije met een nationaal inkomen per hoofd van de bevolking van 12 terwijl duizend dollar, en het project werd aanbesteed met projecties om verder te stijgen tot 25 duizend dollar, per persoon op het punt dat we vandaag hebben bereikt, legt een zware last op een economie met 8 duizend dollar aan nationaal inkomen. "

DORP PROJECTEN 75 MILJARD DOLLARS

Er is een toezegging gedaan van $ 75 miljard met publiek-private samenwerkingsprojecten. Het leeuwendeel van deze projecten behoort tot Highway-projecten. Volgens de gegevens van het Directoraat Strategie en Begroting van het Voorzitterschap bedraagt ​​de investeringswaarde van de via PPP-projecten aangelegde snelwegen 23,58 miljard dollar. Dit wordt gevolgd door luchthavens met $ 19,08 miljard, energie met $ 18,23 miljard en gezondheidszorg met $ 11,59 miljard. Samen met andere projecten bedraagt ​​de totale investering 75 miljard dollar. Dus naarmate de dollarkoers stijgt, stijgt het bedrag dat aan werkmaatschappijen wordt betaald met miljarden lira. Deze verhoging wordt gefinancierd uit de portemonnee van de mensen.babbelen

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen