Wanneer werd Göbeklitepe gevonden? Waarom is Göbeklitepe zo belangrijk? Geschiedenis van Göbeklitepe

wanneer werd gevonden gobeklitepe waarom is gobeklitepe zo belangrijk gobeklitepe geschiedenis
Foto: Wikipedia

Göbeklitepe of Göbekli Tepe is 's werelds oudst bekende cult-bouwgemeenschap in de buurt van Örencik Village, ongeveer 22 km ten noordoosten van het stadscentrum van Şanlıurfa. Het gemeenschappelijke kenmerk van deze structuren is dat 10-12 obelisken in de vorm van T in een rond plan zijn bekleed en de muren zijn opgetrokken met stenen muren. In het midden van dit gebouw zijn twee hogere obelisken geplaatst. Op de meeste van deze obelisken, mens, hand en arm, worden verschillende dieren en abstracte symbolen afgebeeld door embossing of gravure. De motieven in kwestie werden veelvuldig gebruikt om op sommige plaatsen een ornament te zijn. Deze compositie zou een verhaal, een verhaal of een boodschap betekenen.


Stier, everzwijn, vos, slang, wilde eenden en gier zijn de meest voorkomende motieven in diermotieven. Het wordt gedefinieerd als een cultcentrum, niet als een nederzetting. Het is duidelijk dat de cultusgebouwen hier zijn gebouwd door de laatste groepen jagers die dicht bij de landbouw en veeteelt stonden. Met andere woorden, Göbekli Tepe is een belangrijk cultuscentrum voor jager-verzamelaarsgroepen met een sterk ontwikkeld en verdiept geloofssysteem in de omgeving. In dit geval wordt gesuggereerd dat het vroegste gebruik van de regio teruggaat tot fase A van het aardewerk Neolithicum (PPN, Pre-Pottery Neolithic) (9.600-7.300 voor Christus), minstens 11.600 jaar geleden. Het is echter vooralsnog niet mogelijk om de oudste activiteiten in Göbekli Tepe te dateren, maar als we naar deze monumentale bouwwerken kijken, wordt aangenomen dat het een geschiedenis heeft die teruggaat tot het paleolithicum, dat een paar millennia teruggaat tot epipaleolithicum. Het is wel te verstaan ​​dat het gebruik van Göbekli Tepe als cultuscentrum doorging tot ongeveer 8 duizend v.Chr. En na deze data werd verlaten, niet gebruikt voor andere of soortgelijke doeleinden.

Al deze en de monumentale architectuur die tijdens opgravingen is opgegraven, maken Göbekli Tepe uniek en speciaal. In dit verband is het in 2011 door UNESCO op de tijdelijke lijst van werelderfgoed geplaatst en in 2018 op de permanente lijst geplaatst.

Deze obelisken worden geïnterpreteerd als gestileerde menselijke sculpturen. Vooral de menselijke hand- en armmotieven in het lichaam van de obelisken met D-structuur elimineren elke twijfel over dit probleem. Daarom wordt het concept van "obelisk" gebruikt als een hulpconcept dat geen functie specificeert. Deze 'obelisken' zijn in wezen gestileerde sculpturen die het menselijk lichaam in drie dimensies weergeven.

Sommige sculpturen en stenen die tijdens de opgravingen hier zijn opgegraven, worden tentoongesteld in het Sanliurfa-museum.

Locatie en omgeving

De hoogte, plaatselijk bekend als '' Göbekli Tepe Visit '', is een 1 meter hoge heuvel op een ongeveer 300 km lang kalksteenplateau met een oppervlakte van 300 × 15 meter. Naast de cultusstructuren heeft het plateau steengroeven en workshops.

Het gebied waar de vondsten werden blootgelegd, is een groep rode bodemverhogingen met een steil aflopende vloedbedding naar het westen, die zich uitstrekt in de noordwest-zuidoostelijke richting, met lichte instortingen ertussen, met een diameter van 150 meter. De graven in de twee hoogste heuvels zijn opgegraven.

Kijkend naar het noorden en oosten over de heuvel, het Taurusgebergte en de Karaca-bergrokken, als je naar het westen kijkt, de bergketen die het Şanlıurfa-plateau en de Eufraat-vlakte scheidt, en naar het zuiden, de Harran-vlakte tot aan de Syrische grens. Met deze locatie kan Göbekli Tepe een zeer groot gebied zien en het kan vanuit een zeer breed gebied worden gezien. Deze functie heeft waarschijnlijk een effect op het kiezen van deze plek om cultstructuren te bouwen. Aan de andere kant is het duidelijk dat voor dergelijke monumentale gebouwen een hoogwaardige steenbron nodig is. Kalksteen gebruikt in Göbekli Tepe is een vrij harde steen die nergens voorkomt. Zelfs vandaag de dag wordt het beschouwd als kalksteen van de hoogste kwaliteit in de regio. Daarom moet dit een van de redenen zijn om voor het Göbekli Tepe-plateau te kiezen.

Er wordt gesuggereerd dat T-vormige kolommen op het oppervlak worden gevonden in de centra zoals Yeni Mahalle, Karahan, Sefer Tepe en Hamzan Tepe in de regio Urfa, en soortgelijke architectonische elementen zijn opgegraven bij de opgravingen in Nevali Çori, dus Göbekli Tepe kan met deze centra worden geassocieerd. Er wordt ook opgemerkt dat de in deze centra geïdentificeerde kolommen kleiner zijn (1,5-2 meter) dan die welke zijn opgegraven in Göbekli Tepe. Als gevolg hiervan wordt gesuggereerd dat Göbekli Tepe misschien niet het enige geloofscentrum in de regio Urfa is en dat er verschillende andere geloofscentra zijn. Maar het belangrijke punt op dit punt is dat de kleinere obelisken in andere nederzettingen vergelijkbaar zijn met de latere laag van Göbekli Tepe.

Onderzoek en opgravingen

Göbekli Tepe werd ontdekt tijdens het "Southeastern Anatolia Prehistoric Research Project" (Prehistoric Research in Southeastern Anatolia) onderzoek uitgevoerd door Istanbul University en Chicago University in 1963. Enkele ongebruikelijke en onzichtbare heuvels waren bedekt met duizenden gebroken vuurstenen die door mensenhanden waren gemaakt. [17] Op basis van de bevindingen die tijdens de uitgevoerde enquêtes van het oppervlak van de heuvel zijn verzameld, werd geconcludeerd dat deze plaats mogelijk een van de belangrijke nederzettingen van de regio is, zoals Biris Cemetery (Epipaleolithic) en Söğüt Field 1 (Paleolithic and Epipaleolithic) en Willow Field 2 (Non-pottery Neolithic). Het werd voor het eerst genoemd in de regio in het artikel "Survey Work in Southeastern Anatolia" van Peter Benedict, gepubliceerd in 1980. Er is echter nog niet de nadruk op gelegd. Vervolgens werd in 1994 in de regio nog een onderzoek uitgevoerd door Klaus Schmidt van de Universiteit van Heidelberg. Het monumentale kenmerk van de site en de archeologische waarde trokken toen pas de aandacht.

De opgravingen zijn in 1995 begonnen na de enquête die werd uitgevoerd onder voorzitterschap van het Sanliurfa-museum en onder wetenschappelijk advies van Harald Hauptmann van het Istanbul German Archaeology Institute (DAI). De opgravingen werden onmiddellijk daarna gestart, onder voorzitterschap van het Şanlıurfa-museum en onder wetenschappelijk advies van Klaus Schmidt. Sinds 2007 worden de graafwerkzaamheden uitgevoerd met de stabiele opgravingsstatus van de Ministerraad en opnieuw van het Duitse Archeologisch Instituut. Dr. Het werd voortgezet onder leiding van Klaus Schmidt. Het Duitse Prehistorische Instituut van de Universiteit van Heidelberg nam ook deel aan het project. Gedetailleerde opgravingen door de jaren heen hebben betrouwbare wetenschappelijke resultaten opgeleverd waarmee de neolithische revolutie en de herschrijfplaats kunnen worden voorbereid.

stratigrafie

Bij graafwerkzaamheden worden in Göbekli Tepe vier lagen aangebracht. De bovenste laag I is oppervlaktevulling. De andere drie lagen

  • II. Laag A .: Vierkant gebouw met Obelisk (8 duizend - 9 duizend voor Christus)
Laag, Pottenbakkerijje bent gedateerd in de Neolithische Tijdperk B-fase. Obelisk en rechthoekige geplande constructies werden opgegraven. Er werd geconcludeerd dat de structuren in kwestie op dezelfde manier cultusstructuren waren vanwege hun overeenkomsten met de tempel in Nevali Çori, die eigentijds is. In "Aslanlı Yapı", dat wordt geaccepteerd als de typische structuur van deze laag, is een leeuwreliëf te zien op twee van de vier obelisken.
  • II. Laag B .: Rond - Ovale structuren (geëvalueerd als tussenlaag)
De structuren van deze laag, die gedateerd is als de overgangsfase van het Aardewerk Neolithicum naar de EU, zijn gebouwd in een rond of ovaal plan.
  • III. Laag: Circulaire structuren met Obelisk (9 duizend - 10 duizend voor Christus)
Deze laag op het laagste niveau uit het Neolithicum A-fase zonder aardewerk wordt beschouwd als de belangrijkste laag van Göbekli Tepe.

Klaus Schmidt, die vanaf het begin de opgravingen leidde, schetste de oppervlaktelaag II. en III. Het praat over de laag. Volgens Schmidt, III. De laag is de oudere laag die wordt weergegeven door T-vormige obelisken en ronde muren die ze bevatten, en twee obelisken die hoger en in het midden ervan zijn geplaatst. II. De laag wordt weergegeven door kleinere structuren met een rechthoekig plan, met een of twee kleinere obelisken, sommige zonder obelisken. III: The Stratification as Pottery Neolithic A, II. Het plaatsen van het stratum in de vroege en middenfase van aardewerk Neolithicum B. Schmidt, III. Er staat dat de laag moet worden gedateerd op het 10e millennium voor Christus en de nieuwere laag op het 12e millennium voor Christus. III. De radiokoolstofdatering van het materiaal uit de structuren die in de laag zijn blootgelegd, laat zien dat deze structuren niet bepaald hedendaags met elkaar zijn. De vroegste datum komt uit structuur D. Volgens deze gegevens werd structuur D gebouwd in het midden van het 10e millennium voor Christus en werd aan het einde van hetzelfde millennium verlaten. De buitenmuur van Structuur C lijkt later te zijn gebouwd dan Structuur D, en Structuur A lijkt na beide te zijn gebouwd. Er wordt echter ook erkend dat er meer gegevens nodig zijn om deze beoordeling volledig te bevestigen.

architectuur

Tijdens de opgravingen in Göbekli Tepe konden eventuele architectonische resten die hadden kunnen worden bewoond, niet worden bereikt. In plaats daarvan zijn veel monumentale cultusstructuren opgegraven. Er wordt gesuggereerd dat de obelisken die in de gebouwen werden gebruikt, werden gesneden en verwerkt van de rotsplateaus in de omgeving en naar Göbekli Tepe werden gebracht. Sommigen van hen zijn tot 7 meter hoog. Geofysisch onderzoek toont aan dat er bijna 300 obelisken zijn gebruikt in de gebouwen in Göbekli Tepe, inclusief de gebouwen die tot nu toe zijn opgegraven. Er zijn gesneden maar onbewerkte obelisken in het gebied en er zijn een aantal holtes en schaafwonden in de omliggende rotsplateaus waarvoor het doel niet wordt begrepen. Aan de andere kant wordt aangenomen dat ronde en ovale putten, waarvan de meeste in het westelijke deel van het plateau worden verzameld, een soort reservoir zijn dat is gemaakt voor het opvangen van regenwater. Terwijl de ronde van deze putten een diepte vertonen tussen 1,20-3,00 meter, is de diepte van het ovale plan 0,50 meter.

De obelisken zijn meestal gebouwd als muren met gebeeldhouwde stenen. Er zit een volledige set stenen aan de binnenkant van de muur. Bij de constructie van de muur werden fragmenten van gebroken obelisken of stenen uit de omgeving verzameld en verwerkt. Tussen de stenen werd 2 cm dikke slijmmortel gebruikt. Aangezien de obelisken gestileerde menselijke sculpturen zijn, kan worden gezegd dat deze muren mensen bij elkaar brengen. Deze vergoeding veroorzaakte echter ernstige problemen. Allereerst is de slijtage door regenwater en wind beschadigd. Aan de andere kant heeft het een gemakkelijk te openen gebied gecreëerd voor verschillende insecten.

III. Laag

Het geven van de belangrijkste vondsten III. In de laag zijn in het eerste jaar van opgravingen vier constructies opgegraven, genaamd A, B, C en D. Bij de latere opgravingen werden nog drie andere structuren ontdekt, genaamd E, F en G. Geomagnetische metingen laten zien dat er op deze manier minstens twintig monumentale constructies zijn. [19] In deze cultusstructuren werden gemeenschappelijke architectonische kenmerken geïdentificeerd. Het hoofdgedeelte van de structuren is gemaakt door 10-12 grote obelisken te plaatsen met een cirkelvormig plan. De obelisken worden gecombineerd met een muur en een bankje van bewerkte stenen. Op deze manier zijn twee muren met elkaar verweven en wordt er een gang tussen gevormd. In het midden van de binnenste cirkel zijn twee obelisken groter dan elkaar. Op deze manier, terwijl de opgerichte stenen in het midden vrij zijn, worden de omliggende stenen gedeeltelijk begraven in de rij muren en banken.

Diameters van structuren C en D zijn 30 meter en structuur B is 15 meter. Structuur A heeft een ovaal plan en de diameters zijn ongeveer 15 en 10 meter. In het midden van deze vier constructies staan ​​twee obelisken van kalksteen, met reliëfs van 4-5 meter hoog (de centrale obelisken van Structuur D zijn ongeveer 5,5 meter hoog). Evenzo zijn de obelisken aan de binnen- en buitenmuren met reliëfs aan de andere kant, maar kleiner van formaat, ongeveer 3-4 meter hoog. De twee obelisken in de centra bevinden zich in de zuidoostelijke richting in de andere structuren dan de F-structuur en in de F-structuur is de richting zuidwesten.

Deze hele groep structuren werd in het Neolithicum opzettelijk en snel bedekt met een massa. Deze stapel is kalksteenfragmenten, meestal kleiner dan punch. Maar er zijn ook gefragmenteerde objecten, zoals stenen werktuigen gemaakt van lichtere stenen, slijpstenen, die duidelijk uit handen zijn van mensen. Aan de andere kant werden bij dit proces veel gebroken hoorns en botten van dieren gebruikt. De meeste botten worden gedefinieerd als gazellen en wild vee. Andere botten van dieren zijn edelherten, onager, wilde zwijnen. Het interessante is dat in deze vulling zowel menselijke botten als dierlijke botten worden aangetroffen. Deze zitten in kleine stukjes, net als botten van dieren. Hoewel het eerste dat in je opkomt kannibalisme is, lijkt het eerder een begrafenispraktijk te zijn. Het is een gebruik dat in het Nabije Oosten van het Neolithicum van het Aardewerk vele malen is vastgesteld dat het menselijk lichaam na de dood een speciale behandeling ondergaat.

Het is nog steeds niet bekend met welk doel en waarvan men dacht dat de structuren bedekt waren. Aan de andere kant hebben de gebouwen hier kunnen overleven zonder beschadigd te zijn door deze metselvulling. In dit opzicht heeft de archeologie van vandaag veel te danken aan deze metselwerkvulling. Dezelfde vulling levert echter twee belangrijke problemen op in termen van archeologie. Allereerst zorgde het losse materiaal van de metselvulling voor extra moeilijkheden tijdens graafwerkzaamheden. De grootste uitdaging is de bezorgdheid dat de resultaten van koolstofdatering kunnen misleidend zijn. Want terwijl deze vulling wordt gegooid, lijkt het mogelijk dat nieuwere delen lager zullen zijn en oudere delen hoger.

Een put met een diameter van ongeveer 10 meter in C-structuur is bekend sinds het begin van de opgravingen. Bij de opgravingen in deze constructie werd ontdekt dat de put was "gebouwd om te openen rond de centrale obelisken en vervolgens om deze obelisken te demonteren, en dit doel is bereikt voor zover het niet volledig is gedemonteerd". Zozeer zelfs dat met de krachtige slagen die werden gedaan om de put te openen, het bovenste deel van de oostelijke obelisk in stukken werd gebroken en rond werd verdeeld. De stam bleef echter op zijn plaats. Desalniettemin wordt opgemerkt dat de reliëfstier in het lichaam dichte breuken heeft als gevolg van een groot brandend vuur. Er wordt gesuggereerd dat deze put werd geopend in een periode tussen de bronstijd en de ijzertijd door te kijken naar de scherven in het gebied.

De bases van de andere dan de C-, D- en E-structuren van deze door opgravingen blootgestelde cultusstructuren werden niet gebouwd met de terrazzotechniek in de regio Zuidoost-Anatolië, zoals te zien is in de cultusstructuren uit het Neolithicum. Hun basis wordt verkregen door een soepele en soepele verwerking van het gesteente. In andere constructies is de basis gemaakt van gebluste kalk met betonnen hardheid, gepolijst met terrazzo-techniek. De centrale obelisken in de C-structuur werden in plintholten van 50 cm geplaatst die in het gesteente waren geboord door ze met kleine stenen en slijm rond te drukken. In structuur D zijn de plinten van de centrale obelisken 15 cm.

Structuur C heeft een andere structuur dan andere. In het op het zuiden gelegen entreegedeelte bevindt zich een entreegedeelte dat zich naar buiten uitstrekt. Het ziet eruit als een dromos, die wordt gedefinieerd als een rechthoekig gepland entreegedeelte in ronde geplande gebouwen.

Het is duidelijk dat vier van deze niet-opgegraven tempels (A, B, C en D) de oudste zijn en ongeveer 12 duizend jaar geleden werden gebouwd, ongeveer in dezelfde periode. Er wordt beweerd dat soortgelijke cultusstructuren werden gebouwd in Çayönü, Hallan Çemi en Nevali Çori duizend jaar na deze data. Daarom kijkt Göbekli Tepe voor deze nederzettingen.

In sommige obelisken worden humanoïde arm- en handreliëfs, vooral op de D-structuur obelisken, geïnterpreteerd als representaties van het menselijk lichaam. Horizontale stukkop; het verticale deel vertegenwoordigt het lichaam. Deze 'obelisken' zijn in wezen gestileerde sculpturen die het menselijk lichaam in drie dimensies weergeven. Beide brede oppervlakken worden als zijkanten genomen en smalle oppervlakken als voor- en achterkant. Er is ander bewijs in de D-obelisk van Gebouw D (Dikilitaş 18 en Dikilitaş 31) dat de mens symboliseert. Beide obelisken hebben open reliëfs met bogen onder de armen. Gordelsluitingen zijn ook machinaal bewerkt. Ook worden op deze riemen borduurmotieven weergegeven die een "lendendoek" vertegenwoordigen van de vossenbont naar beneden. In alle obelisken is er echter geen enkel element dat geslacht aanduidt in de stijl van het stylen van mensen. Het is duidelijk dat het laagste niveau voldoende was om te symboliseren. Structuur D De obelisken in het midden zien er vrij gedetailleerd uit, maar de hier genoemde lendendoek heeft betrekking op het geslacht. Op basis van het feit dat de gewelfde kleifiguren die zijn gevonden in de opgravingen van Nevali Çori, ongeveer 48 km ten noordwesten van de vogelvlucht, altijd mannelijk zijn, wordt ook gesuggereerd dat deze afbeeldingen mannelijk zijn.

Vaak zijn er twee reliëfbanden op de voorkant van het lichaam van de obelisk en reliëfs die lijken op een lang kledingstuk. Er wordt aangenomen dat deze reliëfs een speciaal kledingstuk vertegenwoordigen en een belangrijk onderdeel zijn van rituelen die door bepaalde personen worden gedragen. In deze context wordt gesuggereerd dat de mensen die worden vertegenwoordigd door de middelste kolommen een belangrijke rol in deze rituelen hadden moeten spelen. Volgens opgravingshoofd Klaus Schmidt is het mogelijk dat de twee obelisken in het midden een tweeling of op zijn minst broers of zussen zijn, omdat dit een veel voorkomend thema is in de mythologie.

De meest voorkomende motieven zijn echter niet menselijke, maar wilde dierenmotieven. De wilde dieren die in de motieven worden gebruikt, lopen sterk uiteen en overlappen de fauna van de regio. Sommigen zijn katachtigen, stieren, zwijnen, vossen, kraanvogels, eenden, gieren, hyena's, gazellen, wilde ezels, slangen, spinnen en schorpioenen. Slang komt vooral voor in reliëfs op obelisken in structuur A. Het wordt het meest gebruikt onder de 17 diersoorten in de beschrijvingen in deze structuur. Vaak worden slangen met elkaar verweven zoals netten gezien. In gebouw B zijn de reliëfs van de vos, vooral de twee vossen op de voorkant van de twee obelisken in het midden, opmerkelijk. Structuur C daarentegen is de structuur die zich richt op wilde zwijnen. Deze situatie bestaat niet alleen in reliëfs in obelisken, maar ook in sculpturen van steen. De meeste opgegraven beelden van wilde zwijnen zijn uit deze structuur verwijderd. In de obelisken van dit gebouw werd echter geen slangenmotief gebruikt. Slechts één slangreliëf bevindt zich op een van de horizontale stenen platen in het zuidelijke deel. In Structure D is er een grote verscheidenheid aan figuren zoals wilde zwijnen, wilde ossen, gazellen, wilde ezels, kraanvogels, ooievaars, ibis, eend en een kat, maar slangen en vossen zijn dominant.

Het hoofd van de opgraving, Klaus Schmidt, stelt dat deze dieren, die we als reliëfs of sculpturen tegenkomen, geen belangrijke rol hoeven te spelen in het dagelijks leven van mensen, en dat hun doel berust op een mythologische uitdrukking. Anderzijds valt op dat alle zoogdieren in al deze diermotieven als mannetjes worden afgebeeld. In menselijke en dierlijke motieven worden vrouwen bijna nooit gezien. De motieven die tot nu toe zijn ontstaan, hebben slechts één uitzondering. Een naakte vrouw wordt afgebeeld op een stenen plaat tussen de obelisken die worden gedefinieerd als een leeuwenkolom.

Een heel interessant voorbeeld van reliëfs op obelisken is de compositie op obelisk XXV. Een van de reliëfs is een gestileerd menselijk reliëf dat van voren is afgebeeld. Het hoofdgedeelte van de figuur, waarvan wordt gezegd dat het een versteend beeld geeft, wordt verwerkt als een gezichtsuitdrukking die lijkt op de schedel. Wanneer de stukjes van de obelisk in elkaar worden gezet, bevindt zich een klein dierfiguur van 25 cm op een afstand van 10 cm van het menselijke motief. De vier poten van het dier, waarvan wordt aangenomen dat het een hoektand is, hebben hun staart omhoog en naar de romp gekruld.

II. Laag

II. Er zijn geen ronde gebouwen in de laag, in plaats van de rechthoekige gebouwen. III. Het gebruik van T-vormige obelisken, een van de belangrijkste architectonische elementen van de cultusstructuren in het Stratum, werd voortgezet. De structuren op dit niveau zijn meestal cultstructuren. Het is echter te zien dat obelisken in aantal afnemen en in omvang afnemen naarmate de structuren kleiner worden. III. Terwijl de gemiddelde hoogte van de obelisken 3,5 meter is in niveau II. Het is 1,5 meter laag.

Kleine vondsten

Een groot deel van de kleine vondsten anders dan architectuur, opgegraven tijdens opgravingen, zijn stenen werktuigen die hier door de arbeiders worden gebruikt. Dit zijn bijna allemaal gereedschappen van vuursteen. Obsidiaan stenen werktuigen zijn de uitzondering. De bron van de obsidiaan die in deze instrumenten wordt gebruikt, wordt meestal gezien als Bingöl A, B en Göllüdağ (Cappadocië). Het feit dat de stenen die in deze gereedschappen worden gebruikt, op 500 km afstand van Cappadocië, 250 km afstand van het Van-meer en 500 km afstand van Noordoost-Anatolië liggen. Naast stenen werktuigen werden ook materialen uit kalksteen en basalt gesneden. Dit zijn meestal stenen vaten, kralen van steen, kleine beeldjes, slijpstenen en stampers. Platte bijlen van andere kleine vondsten waren gemaakt van nefritis en amfioliet en sieraden gemaakt van serpentijn.

Behalve stenen werktuigen zijn veel sculpturen verwijderd. Sommigen van hen zijn gewone menselijke hoofden gemaakt van kalksteen. Breuken suggereren dat ze los staan ​​van de belangrijkste sculpturen. Afgezien van de sculpturen is een opmerkelijke vondst een "totem" -achtig werk dat is opgegraven tijdens de opgravingen in 2011. Het is 1,87 meter lang en 38 cm breed. Er zijn composiet composities en figuren op de totem uit kalksteen gehouwen.

Andere vondsten

In de studie van de gewonnen grond zijn wilde tarwekorrels van het type Einkorn gevonden. Er is nog geen bewijs gevonden van gedomesticeerde graansoorten. Andere ontdekte plantenresten zijn alleen wilde amandel- en pindasoorten. Vondsten die tot botten van dieren behoren, behoren tot veel verschillende diersoorten. De meest voorkomende daarvan is de fauna van het Tigris-bekken, zoals gazelle, wild vee en speelgoedvogel. Ondanks deze diversiteit is er geen bewijs voor gedomesticeerde soorten.

Menselijke schedelbeenvondsten

Menselijke botten bleken gefragmenteerd te zijn. Studies in 2017 hebben aangetoond dat de meeste van deze botten tot schedelonderdelen behoren. Morfologische onderzoeken naar botfragmenten van de menselijke schedel waren in staat botten van drie verschillende individuen in deze botfragmenten te scheiden. Een van deze drie verschillende individuen is waarschijnlijk een vrouw. Het geslacht van de andere twee schedels is niet geïdentificeerd. De schedels zijn van individuen van 20-50 jaar. Tafonomische studies lieten daarentegen zien dat er vier verschillende processen werden uitgevoerd op deze schedelbeenderen: strippen, snijden, boren en verven. Wanneer deze botstukken behorende bij de menselijke schedel worden geassembleerd volgens het schedelmodel, is gebleken dat ze kunnen worden opgespoord door van bovenaf te hangen.

Regulering en bescherming

Göbekli Tepe valt onder de bescherming van wet nr. 2863 inzake de bescherming van het culturele en natuurlijke erfgoed. Het werd geregistreerd als de eerstegraads archeologische site met het besluit van het directoraat Regionale Raad van Diyarbakır Cultural Heritage Preservation van 27.09.2005 en genummerd 422.

In de laatste paar jaar van de opgravingswerken die in Göbekli Tepe zijn uitgevoerd, werden werken ontwikkeld om de structuren en de regio zoals ze werden onthuld te behouden en tentoon te stellen. De muren en obelisken zijn beschermd met stof, afgeschermde grond, houten constructie en gaaslijnen. De dreiging van plundering en externe omgevingsomstandigheden op lange termijn vereist echter nog steeds een speciaal behoud van de structuren en archeologische artefacten daar. Als antwoord op deze vereiste heeft het Global Heritage Fund aangekondigd dat in 2010 een meerjarig werkprogramma zal worden georganiseerd om Göbekli Tepe te beschermen. Dit aspect van het werk in het Ministerie van Cultuur en Toerisme van de Republiek Turkije, de gemeente Şanlıurfa, het Duitse Archeologische Instituut en het Duitse Onderzoeksfonds zal naar verwachting in samenwerking worden uitgevoerd. Het doel van dit initiatief is het ondersteunen van de totstandkoming van een adequate regeling voor het beheer van de constructies en omgeving, het bepalen van een passend toekomstig beschermingsplan, het maken van een beschermhoes om de te exposeren werken te beschermen tegen weersinvloeden en het nemen van de nodige initiatieven. In dit kader is het de bedoeling om de faciliteiten, transportlijnen en parkeerterreinen, bezoekersruimten die nodig zijn voor het projectteam te ontwikkelen en de toeristische infrastructuur in brede zin te ontwikkelen, al naar gelang de situatie.


Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen