Wie is Erol Taş?

Wie is erol tas
Wie is erol tas

Erol Taş (28 februari 1928-8 november 1998; Istanbul), Turkse actrice, voormalig bokser.

leven


Toen hij twee jaar oud was, verhuisde hij na de dood van zijn vader Hamza Bey met zijn moeder Nefise Hanım naar Istanbul. Hij verliet de school om zijn gezin te helpen en werkte in verschillende banen. Onder deze kunnen draagbaarheid, winkelbediende worden gerekend. Op dat moment ook bezig met boksen in Stone won de tweede plaats in 1947 in Istanbul en Turkije. Hij ging dat jaar opnieuw naar het leger en diende drie jaar. Toen hij terugkeerde van het leger, begon hij te werken in een spinnerij in Cankurtaran.

Inleiding tot de bioscoop

Erol Taş's toegang tot de bioscoop was in die tijd. De kunstenaar vertelt over zijn incidentele toegang tot de bioscoop als volgt: “Lütfi Akad maakte in die regio een film. We verloren werk en keken naar de beelden met vrienden. In een van de dagenlange shots achtervolgden een paar zwervers in de buurt de filmploeg en begonnen ze lastig te vallen. Om de filmploeg te beschermen, hebben we ruzie gehad met een paar van mijn vrienden, en we hebben lekker met ze geslagen naast Lütfi Bey. Bedelaars zijn stof. Lütfi Akad stuurde me later nieuws: 'Er is een vechtscène, laat maar spelen'. Dus mijn bioscoopleven begon. Andere regisseurs hielden van mijn rol in de film en er kwamen aanbiedingen na elkaar. ”

Waarnemend jaar

In 1957 kwam hij voor het eerst in de bioscoop met de film "Bitter Days", geregisseerd door Mümtaz Alpaslan. Hij was oorspronkelijk te zien in films met extra's en kleine rollen, maar zijn ster schitterde in korte tijd. Een jaar later speelde "Dokuz Dağın Efesi" (1958 - Metin Erksan) een herder in de film. In de jaren die volgden op deze film, "Thorny Roads" (1958 - Nişan Hançer), "Peçeli Efe" (1959 - Faruk Kenç), "Driver Nebahat" (1960 - Metin Erksan), "A Girl in the Village" (1960 - Türker Inanoglu) speelde verschillende personages in veel films zoals "Fang Wolf" (1960 - Ömer Lütfi Akad) en "Beyond the Nights" (1960 - Metin Erksan).

Om enkele voorbeelden te geven van de rollen in de films van Taş: A father zeiden we in de "Fight of Life" (1964 - Tunç Başaran), een slechte broer in de "Fight of the Giants" (1965 - Kemal Kan), in "Yegit Sev Yiğit Sev" (1965 - Hüsnü Cantürk) de eigenaar van de boerderij, een echtgenoot die in het "Mes in mijn rug" (1965 - Natuk Baytan) door zijn vrouw en minnaar werd gedood, een commissaris in "Last Blow" (1965 - Hijri Akbaşlı) en "Cevriyem" (1978 - Memduh Ün), A Return to the Lions 'en' Lion of the Seven Mountains '(1966 - Yılmaz Atadeniz), een krijger,' İnce Cumali '(1967 - Yılmaz Duru),' Passion '(1974 - Hüsnü Cantürk),' The Sweat of the Land '(1981 - Natuk Baytan) en een Mexicaan in "Bad Revolt" (1979 - Orhan Aksoy), "Bad Masked" en "Return of the Masked Five" (1968 - Yılmaz Atadeniz), en een voormalige Russische generaal in "Aslan Bey" (1968 - Yavuz Yalınkılıç), Oba Bey in "Bride Girl" (1970 - Orhan Elmas), executiemoordenaar in "I Want Blood in My Blood" (1970 - Çetin İnanç), bedelaar in Öksüzler (1973 - Ertem GÖRIC), "Belalılar" (1974 - Melih Gülgen) ) Çetebaşı verscheen als een rijke stad in "Sweet Nigâr" (1978 - Orhan Aksoy), als een rijk netwerk in "Çayda Çıra" (1982 - Yücel Uçanoğlu), en als een oude loge in de "alfabetten" (1986 - Orhan Elmas). . Taş speelde van tijd tot tijd verschillende rollen in deze en soortgelijke films, die we matig kunnen noemen, zowel wat betreft techniek als onderwerp en filmtaal. De films die in de bioscoop vaak over zijn naam spraken, waren 'Thirsty Summer', 'Beyond the Walls' en 'Beyond the Nights'.

We zien Erol Taş regelmatig in Çetin İnanç vanaf 1969 en in avonturenfilms van Yılmaz Atadeniz na 1971. In de film "The Indomitable Devil" (1968 - Yılmaz Atadeniz) Hij speelt de duivel. Dr. Satan (Erol Taş) heeft een robot uitgevonden met behulp van de 'tanyan-mijn'. Het doel is om de wereld over te nemen met de robots die het produceert. Aan het einde van de film wordt hij echter vermoord door zijn kortsluitrobot. Het onderwerp "Çeko" (1970 - Çetin İnanç) vindt plaats in 1875 in Mexico. De bandiet genaamd Ramon (Erol Taş) maakt martelingen van de dorpelingen en pleegt moorden. In een andere film van Yilmaz Atadeniz, "Masked Five" en "Return of Masked Five" (1968) (Erol Taş), is hij opnieuw een Mexicaanse generaal met de naam Ramon. In de "Red Mask" (1968 - Tolgay Ziyal) speelt de museumdirecteur de "Housekeeper Little Cowboy" (1973 - Guido Zurli) als huishoudster van de boerderij en in de "War of the Hakan" (1968 - Mehmet Arslan) speelt hij de rol van Kubilay Han.

Het onderwerp van de "Wet van de grenzen", opgesteld door Ömer Lütfi Akad in 1966, speelt zich af in een grensstad in het zuidoosten. Bodem is niet productief en smokkel is het enige bestaansmiddel. In tegenstelling tot Yilmaz Güney, die zich verzette om geen smokkelaar te zijn, heeft Erol Taş of "Ali Cello" al een oplossing gevonden in dit bedrijf. Hij rent een voortvluchtige over de grens, maar valt uiteindelijk in een spel dat hij is begonnen en sterft in een gevecht. Zelfs het kwaad van Ali Cello kon de harde en meedogenloze wet van de grenzen niet weerstaan. In deze film speelt Taş een van de rollen van de meeste schurken in een traditionele speelstijl.

Het "Dertli Pınar" -schot van Nuri Ergün in 1968 kan worden getoond als een voorbeeld voor Taş's netwerktypering. Mahmutoğlu Hilmi Ağa (Erol Taş) neemt het land van de dorpeling uit verschillende trucs en zelfs met de kracht van wapens en regeert iedereen om hem heen. De passie om meer land te hebben is obsessief geworden. Hier kan hij niets voor doen. Maar niet alles verloopt zoals gepland, ondanks al zijn inspanningen vindt hij uiteindelijk dat hij verslagen is en bekent zijn schuld. In deze film, waar het niveau van spelen matig is, toont Taş een ongecontroleerd en oncontroleerbaar spel.

Belangrijke rollen

De "Beyond the Nights" uit 1960 was een belangrijke kans voor zijn acteercarrière. Taş, die net is begonnen met opwarmen in de bioscoop, kreeg de kans om weer met Metin Erksan samen te werken. Ekrem (Erol Taş) is een van de zes helden in deze film, die uit dezelfde omgeving komen en verschillende zorgen en passies combineren in een gemeenschappelijke actie. Hij werkte vele jaren als arbeider in een textielfabriek en toen hij terugkijkde, zag hij dat hij niet ver kon komen. Haar depressie en rebellie uit dit verliezersleven bracht haar met vijf andere vrienden op het idee van een overval. Het laatste systeem dat door het systeem is voorbereid, verandert echter niet in deze film.

Een andere belangrijke productie met Erol Taş was "Susuz Yaz", die in 1963 werd gefilmd door Metin Erksan uit de roman van Necati Cumalı. In deze film speelde Taş, die een trilogie tekende met Hülya Koçyiğit en Ulvi Doğan, het personage van Osman.

Erol Taş speelde een andere belangrijke rol in de film "Beyond the Walls", geregisseerd door Orhan Elmas in 1964.

Goede manrollen

De kunstenaar, die bekend staat om zijn rollen in de bioscoop, bewees dat hij in de films waar hij uit gaat allerlei soorten personages comfortabel kan spelen. Af en toe verraste hij het publiek met de goede types die hij speelde. In een andere Akad-film, 'Ana', rent Taş deze keer weg van het kwaad. De hoofdfilm, die werd opgenomen in 1967 en speelde met Türkân Şoray, is een interessant voorbeeld voor zijn zeldzame goede man-types.

Een ander voorbeeld is de film "Sürgün", geregisseerd door Mehmet Tanrısever, opgenomen in 1992. Erol Taş speelt een oude sergeant die de bevrijdingsoorlog heeft gezien in deze nieuwste film, waarin hij een rol speelt in de bioscoop. Süleyman Çavuş, die zijn uniform nooit uitdeed, is ook erg trots op zijn onafhankelijkheidsmedaille op zijn borst. Hij verwelkomt de innovaties van de leraar (Bulut Aras) die naar het dorp Çatak komt en hem helpt. Hij verdedigt hem zelfs tegen de dorpshoofd. Hoewel de leraar met de dorpsbewoners naar de districtsbestuurder ging om de verbanning uit het dorp te voorkomen, zou dit niet werken. Hierop pakt de sergeant de onafhankelijkheidsmedaille die hij trots draagt ​​en geeft deze aan de leraar die het dorp verlaat.

Films met in de hoofdrol

Erol Taş, die verschillende rollen heeft in verschillende films in ongeveer 600 films, verschijnt als hoofdrolspeler in zes van de films die hij speelt: "Mapushane Fountain" (1964-Suphi Kaner), "Kanlı Kale" (1965- Yavuz Yalınkılıç), "Revenge of the Efene" (1967- Yavuz Yalınkılıç), "Bandit Blood / Hakimo" (1968-Yavuz Figenli), "Talking Eyes" (1965-Hijri Akbaşlı), "Katırcı So Efenin Treasure" (1967-Yavuz Yalınkılıç).

Awards

  • 1965 Antalya Orange Orange Film Festival, prijs voor beste mannelijke bijrol, Beyond the Walls
  • 1968 Antalya Orange Orange Film Festival, prijs voor beste mannelijke bijrol, Ince Cumali
  • 1975 Antalya Orange Orange Film Festival, prijs voor beste mannelijke bijrol, dieet
  • Izmir Film Festival, prijs voor beste mannelijke bijrol, Lijk op het strand
  • Ministerie van Toerisme, prijs voor beste mannelijke bijrol, Zomer zonder water
  • Acapulco Film Festival, Best Supporting Actor Award, Zomer zonder water

familie

Erol Taş, die een tweeling heeft genaamd Metin Tanju en Güler en Gönül van zijn eerste vrouw Hafize Taş, trouwt met de dochter van Süleyman Erşan, een van Konya's beroemde wolhandelaren, en ook het kind van zijn tante, na de dood van zijn vrouw in 1965. Erol Taş, die in 1968 een dochter uit dit huwelijk had genaamd Müjgan, stierf op 8 november 1998 als gevolg van een hartaanval.babbelen

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen