Wat is het Verdrag van Istanbul?

Wat is een Istanbul-contract
Wat is een Istanbul-contract

Het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld, of bekend als het Verdrag van Istanbul, is een internationaal mensenrechtenverdrag dat de basisnormen vastlegt voor het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld en de verplichtingen van staten in dit verband.


Het verdrag wordt gesteund door de Raad van Europa en bindt de staten die partij zijn juridisch. De vier basisprincipes van het contract; Het is de uitvoering van beleid dat holistische, gecoördineerde en effectieve samenwerking omvat op het gebied van preventie van alle soorten geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld, bescherming van slachtoffers van geweld, vervolging van misdrijven, bestraffing van criminelen en bestrijding van geweld tegen vrouwen. Het is de eerste bindende internationale verordening die geweld tegen vrouwen definieert als een schending van de mensenrechten en een vorm van discriminatie. De verbintenissen van de partijen in het kader van het contract worden opgevolgd door GREVIO, de onafhankelijke deskundigengroep.

Reikwijdte en belang

Tijdens de contractonderhandelingen zijn veel internationale verdragen en aanbevelingen van de Verenigde Naties (VN) geëvalueerd en is het concept van het verdrag voorbereid. In het inleidende deel van het contract worden de negatieve situaties geëvalueerd die worden veroorzaakt door de oorzaken en gevolgen van geweld. Dienovereenkomstig wordt geweld tegen vrouwen gedefinieerd als een historisch fenomeen, en er wordt vermeld dat geweld voortkomt uit machtsverhoudingen die ontstaan ​​in de as van genderongelijkheid. Deze onbalans veroorzaakt een discriminerende behandeling van vrouwen. In de tekst, die gender definieert als een staat van gedrag en actie ontworpen door de samenleving, wordt geweld tegen vrouwen beschouwd als een schending van de mensenrechten en wordt gesteld dat situaties zoals geweld, seksueel misbruik, intimidatie, verkrachting, gedwongen en vroege huwelijken en eerwraak vrouwen 'de ander' maken in de samenleving. Hoewel de definitie van geweld in het verdrag vergelijkbaar is met de 19e aanbeveling van het Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen (CEDAW) en de definitie van de VN-verklaring over de uitbanning van alle vormen van geweld tegen vrouwen, zijn ook de uitingen van psychologisch geweld en economisch geweld toegevoegd. De aanbeveling van de Conventie over deze kwestie is dat het waarborgen van de gelijkheid van vrouwen en mannen geweld tegen vrouwen zal voorkomen. Volgens deze definitie legt het verdrag de staten die partij zijn een verplichting op om geweld te voorkomen. In de toelichtende tekst wordt benadrukt dat er geen discriminatie mag plaatsvinden in situaties als geslacht, seksuele geaardheid, seksuele identiteit, leeftijd, gezondheidstoestand en handicap, burgerlijke staat, immigratie en vluchtelingenstatus. Gezien het feit dat vrouwen in het gezin aan veel meer geweld in het gezin worden blootgesteld dan mannen, wordt in dit verband gesteld dat er ondersteunende diensten moeten komen voor vrouwelijke slachtoffers, speciale maatregelen moeten worden genomen en meer middelen moeten worden overgedragen, en er wordt op gewezen dat deze situatie geen discriminatie van mannen is.

Hoewel er in het internationaal recht veel internationale regels zijn die geweld of discriminatie van vrouwen verbieden, onderscheidt het Verdrag van Istanbul zich door de reikwijdte en het controlemechanisme dat het heeft ingesteld. Het verdrag bevat de meest uitgebreide definities van geweld tegen vrouwen en discriminatie op grond van geslacht die ooit zijn gemaakt.

inhoud

Het Verdrag van Istanbul legt de ondertekenende staten de verantwoordelijkheid op om beleid te produceren en uit te voeren dat inclusief is op de as van gendergelijkheid, om meer economische middelen te creëren om dit te bereiken, om statistische gegevens over de omvang van geweld tegen vrouwen te verzamelen en te delen, en om een ​​sociale mentaliteitsverandering te creëren die geweld zal voorkomen. De basis verwachting en voorwaarde bij deze verplichting is dat deze zonder enige discriminatie tot stand komt. In dit verband dienen staten die partij zijn het bewustzijn te vergroten en samen te werken met niet-gouvernementele organisaties en relevante instellingen om geweld te voorkomen. Daarnaast vallen opleiding, instelling van deskundig personeel, preventieve interventie- en behandelingsprocessen, betrokkenheid van de private sector en de media, het recht van slachtoffers op rechtsbijstand en het voorzien in monitoring board mechanismen onder de verantwoordelijkheid van de staten die partij zijn.

Hoewel het verdrag vooral gericht is op het voorkomen van geweld tegen vrouwen, heeft het betrekking op alle leden van het huishouden zoals vermeld in artikel 2. Dienovereenkomstig richt het verdrag zich niet alleen tegen vrouwen, maar ook tegen geweld tegen kinderen en kindermishandeling. Artikel 26 is binnen deze reikwijdte bepaald en volgens het artikel moeten de staten die partij zijn de rechten beschermen van kinderen die het slachtoffer zijn van geweld, wettelijke regelingen en psychosociale adviesdiensten verstrekken en preventieve en beschermende maatregelen nemen tegen negatieve situaties. Artikel 37 stelt de verplichting vast om juridische gronden vast te stellen voor het strafbaar stellen van gedwongen kindhuwelijken en gedwongen huwelijken.

De Conventie, bestaande uit 12 artikelen verdeeld in 80 secties, pleit in het algemeen voor de principes van preventie, bescherming, oordeel / vervolging en geïntegreerd beleid / ondersteuningsbeleid.

het voorkomen

De Conventie vestigt ook de aandacht op "vrouwen" van slachtoffers van geweld op basis van de huidige situatie op het gebied van gender, onevenwichtigheid tussen mannen en vrouwen en machtsverhoudingen, en omvat ook de bescherming van kinderen. De term vrouw in de conventie omvat niet alleen volwassenen, maar ook meisjes onder de 18 jaar en bepaalt het beleid dat in deze richting moet worden geïmplementeerd. Preventie van geweld is de primaire nadruk van het verdrag. In deze richting verwacht het van de staatspartijen dat ze een einde maken aan allerlei denkwijzen, culturen en politieke praktijken die vrouwen meer benadeeld maken in de sociale structuur. In deze context is het de plicht van de staat die partij is om te voorkomen dat denkpatronen, cultuur, gewoonten, religie, traditie of begrippen als "de zogenaamde eer" grond vormen voor algemeen geweld en om preventieve maatregelen te nemen. Er wordt gesteld dat deze preventieve maatregelen gebaseerd moeten zijn op fundamentele mensenrechten en vrijheden als referentiepunt.

In het verdrag verplichten de staten die partij zijn om campagnes en programma's te verspreiden en uit te voeren om het publiek bewust te maken van de effecten van geweld en geweld op vrouwen en kinderen in samenwerking met verschillende organisaties (zoals ngo's en vrouwenverenigingen). In deze richting, door het curriculum en de syllabussen te volgen die sociaal bewustzijn zullen creëren op alle niveaus van onderwijsinstellingen in het land, waardoor sociale bewustwording wordt geboden tegen geweld en in de geweldsprocessen; Er wordt gesteld dat er deskundig personeel moet worden gevormd op het gebied van preventie en detectie van geweld, gelijkheid van vrouwen en mannen, de behoeften en rechten van slachtoffers en het voorkomen van secundair slachtofferschap. De partijen hebben de verantwoordelijkheid om wettelijke maatregelen te nemen om herhaling van huiselijk geweld en seksuele misdrijven te voorkomen en te voorkomen, en tegelijkertijd zullen de privésector, de informatiesector en de media de ontwikkeling en uitvoering van beleid en het vaststellen van zelfregulerende normen aanmoedigen om geweld tegen vrouwen te voorkomen en het respect voor de waardigheid van vrouwen te vergroten.

Bescherming en ondersteuning

De sectie bescherming en ondersteuning van de conventie benadrukt de maatregelen die moeten worden genomen om herhaling van negatieve situaties die de slachtoffers ervaren te voorkomen en de noodzaak van ondersteunende diensten na het ervaren van slachtofferschap. De te nemen wettelijke maatregelen ter bescherming en ondersteuning van slachtoffers van geweld zijn opgenomen in het IV. Bepaald op de afdeling. De Staten die partij zijn, dienen slachtoffers en getuigen te beschermen en te ondersteunen tegen geweld zoals beschreven in het verdrag, terwijl effectieve en effectieve samenwerking tot stand moet worden gebracht met overheidsinstellingen zoals gerechtelijke eenheden, aanklagers, wetshandhavingsinstanties, lokale besturen (gouvernementen, enz.), NGO's en andere relevante organisaties. In de beschermings- en ondersteuningsfase moet de nadruk liggen op fundamentele mensenrechten en vrijheden en veiligheid voor slachtoffers. Dit deel van de conventie bevat ook een artikel over het ondersteunen van vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld en het streven naar hun economische onafhankelijkheid. De Staten die partij zijn, moeten slachtoffers informeren over hun wettelijke rechten en de ondersteunende diensten die ze kunnen ontvangen, hoewel dit "op tijd" moet gebeuren, maar er wordt ook verwacht dat het voldoende is in begrijpelijke taal. Het contract bevat ook voorbeelden van ondersteunende diensten die slachtoffers kunnen ontvangen. In dit kader wordt gesteld dat de slachtoffers juridische en psychologische begeleiding (deskundige ondersteuning), economische hulp, huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs, opleiding en werk moeten krijgen als dat nodig is. In artikel 23 wordt benadrukt dat opvangcentra voor vrouwen geschikt en opgevangen moeten zijn voor vrouwen en kinderen, en dat slachtoffers gemakkelijk van deze diensten kunnen profiteren. Het volgende item is het advies van telefonische hulplijnen waar slachtoffers van geweld ononderbroken ondersteuning kunnen krijgen.

De verplichting om bescherming en ondersteunende diensten te bieden aan slachtoffers van seksueel geweld moet worden nagekomen door de staten die partij zijn. Het verstrekken van medisch en forensisch medisch onderzoek aan slachtoffers van seksueel geweld, het bieden van ondersteuning en advies aan het ervaren trauma en het opzetten van gemakkelijk toegankelijke crisiscentra voor slachtoffers van verkrachting worden genoemd als wettelijke maatregelen die van de staten die partij zijn worden verwacht. Evenzo is het een van de wettelijke maatregelen die door de conventie vereist zijn om de overdracht van het geschetste geweld en mogelijke slachtofferschap (mogelijke slachtofferschap), ongeacht het type, aan de bevoegde instellingen aan te moedigen en om een ​​geschikte omgeving te bieden. Met andere woorden, slachtoffers van geweld en degenen die zich bedreigd voelen, worden aangemoedigd om hun situatie bij de autoriteiten te melden. Bovendien mag er geen belemmering zijn om de bevoegde hogere instellingen van de evaluaties op de hoogte te brengen dat "een dergelijke daad van geweld is gepleegd en de daaropvolgende ernstige gewelddaden", na de vorming van de deskundige kaders vermeld in de sectie "Preventie". Het belang van deze evaluaties voor het voorkomen van ervaren slachtofferschap en mogelijk slachtofferschap wordt ook genoemd in artikel 28. Wettelijke maatregelen die moeten worden genomen voor kindergetuigen van geweld en ondersteunende diensten die moeten worden uitgevoerd, worden ook behandeld in artikel 26.

Wettelijke maatregelen

Rechtsmiddelen en maatregelen met betrekking tot de principes uiteengezet in het contract worden gespecificeerd in hoofdstuk V. In deze context moeten de staten die partij zijn het slachtoffer alle vormen van juridische ondersteuning tegen de agressor laten krijgen. In dit programma moeten algemene beginselen van internationaal recht als referentie worden genomen. Partijen dienen juridische maatregelen te nemen om de dader van geweld te verwijderen om het slachtoffer of de persoon die gevaar loopt te beschermen in risicovolle situaties. Daarnaast zijn de partijen verplicht om juridische regelingen te treffen om ervoor te zorgen dat de gegevens over de seksuele geschiedenis en het seksuele gedrag van het slachtoffer niet worden meegenomen in het onderzoek, tenzij deze relevant zijn voor de zaak.

Het verdrag geeft slachtoffers van geweld het recht op schadevergoeding tegen daders, staten die partij zijn dienen wettelijke maatregelen te nemen voor dit recht. Als de dader of de volksgezondheids- en sociale verzekering (SSI, enz.) De schade veroorzaakt door geweld niet dekt, en in geval van ernstig lichamelijk letsel of psychische aandoeningen, moet het slachtoffer een passende schadeloosstelling van de staat krijgen. In dit kader is het ook mogelijk dat Partijen eisen dat de betreffende schadevergoeding wordt verminderd met het door de dader toegekende bedrag, mits de nodige aandacht wordt besteed aan de veiligheid van het slachtoffer. Als het slachtoffer van geweld een kind is, moeten wettelijke maatregelen worden genomen om de voogdij over het kind en het bezoekrecht te bepalen. In dit verband zijn de partijen verplicht om de veiligheid van de slachtoffers te waarborgen tijdens de hechtenis- en bezoekprocessen. De artikelen 32 en 37 leggen de nadruk op wettelijke maatregelen om kindhuwelijken en huwelijken op jonge leeftijd en gedwongen huwelijken nietig te verklaren en te beëindigen. Artikel 37 verplicht een misdrijf tegen het dwingen van een kind of een volwassene tot het huwelijk. Hoewel het dwingen en aanmoedigen van een vrouw om besnijdenis uit te voeren, behoren tot de voorbeelden van geweld die in de conventie worden beschreven; Een vrouw dwingen en blootstellen aan abortus zonder haar voorafgaande geïnformeerde toestemming te hebben verkregen, en het opzettelijk beëindigen van het natuurlijke voortplantingsvermogen van een vrouw in deze processen, worden ook gedefinieerd als handelingen waarvoor strafrechtelijke maatregelen vereist zijn. Staten die partij zijn, zijn verplicht maatregelen te nemen tegen deze situaties.

Maatregelen tegen seksueel geweld

De verantwoordelijkheid van de staten die partij zijn voor pesterijen, de verschillende soorten daarvan, en de criminele reactie op psychisch geweld, fysiek geweld en verkrachting zijn opgenomen in de artikelen 33 tot 36 en de artikelen 40 en 41 van het verdrag. Daarom moeten de partijen juridische maatregelen nemen tegen dwang en bedreigingen die de mentale toestand van individuen verstoren. De Staten die partij zijn bij het Verdrag dienen juridische maatregelen te nemen tegen alle vormen van intimidatie waardoor individuen zich onveilig voelen. Het is de plicht van de partijen om effectieve juridische maatregelen te nemen om de daders te straffen voor alle vormen van seksueel geweld, waaronder verkrachting. Artikel 36, dat handelt over deze verplichting, stelt dat "om een ​​seksuele, vaginale, anale of orale penetratie uit te voeren met een andere persoon, met gebruikmaking van een lichaamsdeel of voorwerp, zonder hun toestemming" en "om andere seksuele handelingen te verrichten met een persoon zonder hun toestemming". Het dwingen, aanmoedigen en pogen tot seksuele handelingen met een derde zonder hun toestemming worden beschouwd als handelingen die moeten worden bestraft.

De eer van het individu schenden en voor dit doel worden uitgevoerd; Situaties en omgevingen die vernederend, vijandig, beledigend, vernederend of beledigend zijn, evenals verbaal of non-verbaal of fysiek gedrag van seksuele aard, worden gedefinieerd als negatieve situaties waarin de partijen strafrechtelijke sancties moeten treffen en juridische maatregelen moeten nemen.

Holistisch beleid

Het Verdrag van Istanbul legt de verdragsluitende staten de verplichting op om juridische stappen te ondernemen tegen alle soorten geweld die het definieert en schetst. Er wordt een uitgebreider en gecoördineerd uitvoeringsprogramma van het staatsbeleid gedeeld voor een effectieve langetermijnoplossing voor geweld. Op dit punt moeten de te nemen "maatregelen" deel uitmaken van alomvattend en gecoördineerd beleid. Het programma legt de nadruk op de toewijzing van financiële en personele middelen en effectieve samenwerking met niet-gouvernementele organisaties die geweld tegen vrouwen bestrijden. De partijen dienen een "instelling" aan te wijzen of op te richten die verantwoordelijk is voor de coördinatie / uitvoering / monitoring en evaluatie van beleid en maatregelen ter voorkoming en bestrijding van geweld, waarvan de inhoud wordt bepaald door het verdrag.

Sancties en maatregelen

Over het algemeen wordt in elke hoofdtitel en elk artikel vermeld dat de staten die partij zijn preventieve / beschermende juridische maatregelen moeten nemen tegen het geweld dat in het verdrag wordt beschreven. Deze maatregelen moeten doeltreffend, evenredig en afschrikwekkend zijn tegen de vastgestelde misdrijven. Evenzo is de monitoring en controle van veroordeelde daders als voorbeeld getoond in het kader van andere maatregelen die staten die partij zijn kunnen nemen. Als het slachtoffer een kind is en de veiligheid van het kind niet wordt geboden, is er ook een aanbeveling om het gezagsrecht te nemen.

Er wordt ook verwezen naar de proportie en het gewicht van de wettelijke maatregelen die in het contract moeten worden genomen. Dienovereenkomstig, indien het misdrijf wordt gepleegd tegen de echtgenoot, ex-echtgenoot of samenwonende persoon, door een familielid, door iemand die bij het slachtoffer woont of iemand die zijn / haar gezag misbruikt, moet het strafgewicht worden verhoogd met de volgende factoren: herhaling van het misdrijf of de misdrijven, gepleegd tegen individuen die om redenen kwetsbaar zijn geworden, het misdrijf wordt gepleegd tegen of in aanwezigheid van het kind, het misdrijf wordt gepleegd tegen twee of meer daders op een georganiseerde manier, "in het geval van extreem geweld vóór of tijdens het plegen van het misdrijf", als het strafbare feit het slachtoffer ernstige lichamelijke en psychische schade heeft toegebracht, als de dader eerder is veroordeeld voor soortgelijke misdrijven.

Ondertekening en inwerkingtreding

De conventie is aangenomen tijdens de 121e bijeenkomst van het Comité van Ministers van de Raad van Europa in Istanbul [20]. Sinds het werd opengesteld voor ondertekening in Istanbul op 11 mei 2011, staat het bekend als de "Istanbul Conventie" en is het in werking getreden op 1 augustus 2014. Turkije ondertekende het eerste contract op 11 mei 2011 en was het eerste land dat het op 24 november 2011 in het parlement bekrachtigde. Het goedkeuringsdocument werd op 14 maart 2012 ingediend bij het secretariaat-generaal van de Raad van Europa. Ondertekend door 2020 landen en de Europese Unie vanaf juli 45, werd het geratificeerd in 34 van de ondertekenende landen.

Taraflar Handtekening Onay Van kracht worden
Arnavutluk 19 / 12 / 2011 04 / 02 / 2013 01 / 08 / 2014
Andorra 22 / 02 / 2013 22 / 04 / 2014 01 / 08 / 2014
Ermenistan 18 / 01 / 2018
Avusturya 11 / 05 / 2011 14 / 11 / 2013 01 / 08 / 2014
Belçika 11 / 09 / 2012 14 / 03 / 2016 01 / 07 / 2016
Bosnië en Herzegovina 08 / 03 / 2013 07 / 11 / 2013 01 / 08 / 2014
Bulgaristan 21 / 04 / 2016
Kroatië 22 / 01 / 2013 12 / 06 / 2018 01 / 10 / 2018
Kıbrıs 16 / 06 / 2015 10 / 11 / 2017 01 / 03 / 2018
Çek Cumhuriyeti 02 / 05 / 2016
Denemarken 11 / 10 / 2013 23 / 04 / 2014 01 / 08 / 2014
Estonya 02 / 12 / 2014 26 / 10 / 2017 01 / 02 / 2018
Avrupa Birliği 13 / 06 / 2017
Finlandiya 11 / 05 / 2011 17 / 04 / 2015 01 / 08 / 2015
Frankrijk 11 / 05 / 2011 04 / 07 / 2014 01 / 11 / 2014
Georgia 19 / 06 / 2014 19 / 05 / 2017 01 / 09 / 2017
Almanya 11 / 05 / 2011 12 / 10 / 2017 01 / 02 / 2018
Yunanistan 11 / 05 / 2011 18 / 06 / 2018 01 / 10 / 2018
Macaristan 14 / 03 / 2014
İzlanda 11 / 05 / 2011 26 / 04 / 2018 01 / 08 / 2018
Ierland 05 / 11 / 2015 08 / 03 / 2019 01 / 07 / 2019
Italya 27 / 09 / 2012 10 / 09 / 2013 01 / 08 / 2014
Letonya 18 / 05 / 2016
Liechtenstein 10 / 11 / 2016
Litvanya 07 / 06 / 2013
Luksemburg 11 / 05 / 2011 07 / 08 / 2018 01 / 12 / 2018
Malta 21 / 05 / 2012 29 / 07 / 2014 01 / 11 / 2014
Moldavië 06 / 02 / 2017
Monaco 20 / 09 / 2012 07 / 10 / 2014 01 / 02 / 2015
Montenegro 11 / 05 / 2011 22 / 04 / 2013 01 / 08 / 2014
Hollanda 14 / 11 / 2012 18 / 11 / 2015 01 / 03 / 2016
Noord-Macedonië 08 / 07 / 2011 23 / 03 / 2018 01 / 07 / 2018
Norveç 07 / 07 / 2011 05 / 07 / 2017 01 / 11 / 2017
Polonya 18 / 12 / 2012 27 / 04 / 2015 01 / 08 / 2015
Portekiz 11 / 05 / 2011 05 / 02 / 2013 01 / 08 / 2014
Romanya 27 / 06 / 2014 23 / 05 / 2016 01 / 09 / 2016
San Marino 30 / 04 / 2014 28 / 01 / 2016 01 / 05 / 2016
Sırbistan 04 / 04 / 2012 21 / 11 / 2013 01 / 08 / 2014
Slovakya 11 / 05 / 2011
Slovenya 08 / 09 / 2011 05 / 02 / 2015 01 / 06 / 2015
İspanya 11 / 05 / 2011 10 / 04 / 2014 01 / 08 / 2014
İsveç 11 / 05 / 2011 01 / 07 / 2014 01 / 11 / 2014
Suisse 11 / 09 / 2013 14 / 12 / 2017 01 / 04 / 2018
Türkiye 11 / 05 / 2011 14 / 03 / 2012 01 / 08 / 2014
Ukrayna 07 / 11 / 2011
Verenigd Koninkrijk 08 / 06 / 2012

Toezichtcomité

De toezeggingen die de verdragsluitende staten in het kader van de overeenkomst zijn aangegaan, worden gecontroleerd en gecontroleerd door de "Groep deskundigen inzake maatregelen tegen geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld", bekend als GREVIO, een onafhankelijke groep deskundigen. De bevoegdheid van GREVIO wordt bepaald door artikel 66 van het verdrag. De eerste bijeenkomst vond plaats in Straatsburg van 21-23 september 2015. De commissie heeft 10-15 leden, afhankelijk van het aantal staten dat partij is, en er wordt getracht het gender- en geografische evenwicht tussen de leden te observeren. De experts in de commissie zijn leden met interdisciplinaire expertise op het gebied van mensenrechten en gendergelijkheid. De top 10 GREVIO-leden werden op 4 mei 2015 gekozen voor een termijn van vijf jaar. Feride Acar was de voorzitter van de commissie voor twee termijnen tussen 2015-2019. Het aantal commissieleden is op 24 mei 2018 verhoogd naar vijftien. De commissie is in maart 2016 begonnen met haar eerste landenevaluaties. Het Comité heeft vandaag, Albanië, Oostenrijk, Finland, Malta, Polen, Frankrijk, rapporten gepubliceerd over de situatie in tal van landen, zoals Turkije en Italië. Marceline Naudi is de huidige voorzitter van de commissie en de ambtstermijn van de commissie in deze termijn is vastgesteld op 2 jaar.

discussies

De aanhangers van het verdrag beschuldigen de tegenstanders ervan de publieke opinie te misleiden door de artikelen van het verdrag te verdraaien. In een persbericht dat in november 2018 werd gepubliceerd, verklaarde de Raad van Europa dat ondanks het "duidelijk aangegeven doel van de conventie", extreem conservatieve en religieuze groeperingen vertekende verhalen uiten. In dit verband werd gesteld dat het verdrag alleen tot doel heeft geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te voorkomen, geen specifiek leven en acceptatie oplegt en niet ingrijpt in de privé-levensstijl. Bovendien werd erop gewezen dat de Conventie niet gaat over het beëindigen van seksuele verschillen tussen mannen en vrouwen, dat de tekst niet de "gelijkheid" van mannen en vrouwen impliceert, en dat er geen definitie van familie in het contract staat en dat er geen stimulans / begeleiding is voor deze kwestie. Tegen controversiële verstoringen in publiceerde de Raad ook een vraag-antwoordboekje over de conventie.

Onder de staten die het verdrag hebben ondertekend, maar het niet in werking hebben getreden, zijn Armenië, Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Moldavië, Slowakije, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk. Slowakije weigerde het contract op 26 februari 2020 te ratificeren en Hongarije op 5 mei 2020. In juli 2020 startte Polen de juridische procedure om zich terug te trekken uit het verdrag. Tienduizenden demonstranten demonstreerden en beweerden dat de beslissing de rechten van vrouwen zou verzwakken. Op Polen kwam een ​​reactie van de Raad van Europa en zijn parlementariërs.

Türkiye

De eerste ondertekenaar van de Turkije Istanbul Conventie van de Grote Nationale Vergadering van Turkije op 24 november 2011 en de regering accepteerde 247 van de 246 afgevaardigden, een plaatsvervanger met de uitgifte onthoudingen "onderschreven", zei in een verklaring dat het ministerie van het ondergaan van het eerste land olmuştur.dışiş van het parlement, de Europese Het voorzitterschap van de Raad heeft het contract ondertekend terwijl het in Turkije is, "zei het eerste internationale document tegen vrouwen op het gebied van geweld dat het land een leidende rol heeft gespeeld in het onderhandelingsproces volgens ons contract." verklaring was inbegrepen. Er werd gewezen op het wetsvoorstel, dat door minister Recep Tayyip Erdogan naar het Parlement werd gestuurd ter rechtvaardiging van de voorbereiding en afronding van het contract als "leidende rol". Onder de motivering dat "het partij zijn bij het verdrag geen extra last voor ons land zal zijn en een positieve bijdrage zal leveren aan de ontwikkeling van de internationale reputatie van ons land", werden ook de verplichtingen van het verdrag opgesomd. 1 Orange zegt een redactioneel commentaar van Erdogan ter gelegenheid van het tijdschrift Internationale Vrouwendag, Turkije's contract "zonder voorbehoud", ondertekening zette hij het, in veel landen, "economische crisis", zei de Due out de harmonisatiewetten die door 2015 zijn opgeheven, de genummerde beschermingswet in Turkije. Aan de andere kant verklaarde Fatma Şahin, minister van Familie en Sociaal Beleid, dat "het een belangrijke wil is, en het is onze plicht om te doen wat nodig is" om partij te zijn bij de Conventie. Hij verklaarde dat het actieplan is opgesteld in het Nationaal Actieplan ter bestrijding van geweld tegen vrouwen (6284-2012) dat de periode 2015-2012 zal bestrijken als reactie op de nieuwe ontwikkelingen en behoeften van het ministerie, met de uitdrukking "in het licht van de Conventie".

3 heeft in juli 2017 het eerste rapport over GREVIO aan Turkije vrijgegeven. Hoewel we onze tevredenheid uitspraken over de positieve stappen die in het rapport werden genomen, werden de tekortkomingen in wettelijke voorschriften, beleid en maatregelen om geweld tegen vrouwen te beëindigen benadrukt en werden suggesties gedaan voor een effectievere uitvoering van het verdrag. Er werd bezorgdheid geuit over het feit dat het gebrek aan gerechtelijke gegevens over de vervolging en bestraffing van daders, seksistische vooroordelen bij geweld tegen vrouwen en beschuldigingen van slachtoffers tot een vermindering van het aantal processen heeft geleid. In het rapport werd gesteld dat de maatregelen die zijn genomen om vrouwen tegen geweld te beschermen vooruitgang boeken, en er werd benadrukt dat de staat van straffeloosheid permanent is geworden, en er werd gesteld dat een intensievere inspanning vereist is in de strijd tegen geweld tegen vrouwen, preventie, bescherming, vervolging en holistisch beleid. In het rapport werd erop gewezen dat de slachtoffers aarzelden om hun grieven aan de autoriteiten te melden, bang waren voor herhaling van stigma en geweld en dat er geen significante vooruitgang was bij het aanmoedigen van feedback en effectieve strijd. De impact van het gebrek aan economische onafhankelijkheid van de slachtoffers, het gebrek aan geletterdheid in de wetteksten en het wantrouwen van de gerechtelijke en vervolgingsautoriteiten werd gewezen bij de rapportage van gewelddadige incidenten aan de autoriteiten. In het bijzonder werd erop gewezen dat gevallen van verkrachting en seksueel geweld "bijna nooit door de slachtoffers worden gemeld".

In Turkije zijn er enkele bekende problemen en echte gegevens over moorden en slachtofferschap van vrouwen die door gewelddadige vrouwen worden ervaren, zoals gedefinieerd in het contract rechtstreeks naar het verkrijgen van statistische gegevens. De gegevens over deze kwestie zijn voornamelijk gebaseerd op schaduwrapporten van verenigingen die geweld tegen vrouwen bestrijden, niet-gouvernementele organisaties en sommige media. GREVIO onderzoekt ook de schaduwrapporten die in de partijlanden zijn opgesteld. Turkije Feride Acar, een van de auteurs van de Conventie GREVIO na twee termijnen als president, heeft aan Turkije Askin Asan Asan een commissielid voorgesteld en is betrokken geweest bij het lidmaatschap van de commissie. Vrouwenverenigingen hadden ook opgeroepen om Acar voor te dragen als lid vóór deze kandidatuur en reageerden op de kandidatuur van Asan.

In februari 2020 zal Turkije, premier Recep Tayyip Erdogan, die door de Conventie is opgevoed, worden beoordeeld. In dezelfde periode en in de daaropvolgende periode, terwijl er publicaties en propaganda's werden gemaakt in sommige conservatieve media-organen en religieuze gemeenschappen dat de Conventie "de Turkse gezinsstructuur verstoorde" en "een wettelijke basis voor homoseksualiteit voorbereidde", werd er verklaard dat de vrouwelijke afgevaardigden van de AK-partij zich verzetten tegen de terugtrekking van het contract en dat "er een poging was om een ​​verkeerde perceptie te creëren in de publieke opinie over het contract." 'Een bericht over wat hij tegen de president zei, werd weerspiegeld in de pers. President Recep Tayyip Erdogan zei in juli 2020: “Als de mensen het willen, verwijder het dan. Als de openbare eis moet worden opgeheven, moet dienovereenkomstig een besluit worden genomen. Wat de mensen ook zeggen, het zal gebeuren ”. Meteen nadat Numan Kurtulmuş zei: "Net zoals dit contract wordt ondertekend door het vervullen van de procedure, wordt het contract beëindigd door het vervullen van de procedure", begon de Conventie op grote schaal plaats te vinden op de publieke en politieke agenda. Deze reeks metropolen Onderzoek 2018 Turkije's algemene verkiezingen op de politieke voorkeuren door zijn goedkeuring van de publieke opinie om zich terug te trekken uit de instemming van de mensen 64% van het onderzoek, de AK-partij, 49.7% van degenen die de terugtrekking van de contractkiezers goedkeuren en kondigde aan dat hij het idee zou verklaren om 24,6'lık% te verminderen. Er werd gedeeld dat er te veel afkeurende mensen waren onder andere partijstemmers. toename van het aantal moorden op vrouwen in Turkije in de periode dat deze discussies, Emine Clouds en Spring Gideon net zoveel moorden nadat de zaak met sociale impact "Istanbul Convention is Alive" -campagne werd gehouden en massale protesten organiseerde.babbelen

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen