Waar ligt het Salda-meer? Wat zijn de kenmerken van het Salda-meer? Is er vis in het Salda-meer?

Waar ligt het Salda-meer? Wat zijn de kenmerken van het Salda-meer? Is er vis in het Salda-meer?
Waar ligt het Salda-meer? Wat zijn de kenmerken van het Salda-meer? Is er vis in het Salda-meer?

Het Salda-meer is een ietwat zout karstmeer, omgeven door beboste heuvels, rotsachtige gebieden en kleine alluviale vlaktes in het district Yeilova in Burdur, op 4 km afstand van het districtscentrum. Het heeft een gesloten bekkenstructuur zonder uitstroom in het merengebied. Het gebied is ongeveer 44 vierkante kilometer. Met tot 184 meter diep is het diepste meer van Turkije 3. Hydromagnetisch mineraal gevormd in het meer is een van de mooiste en meest up-to-date voorbeelden van "biologische mineralisatie".


Het Salda-meer werd bepaald en uitgeroepen tot een speciale milieubeschermingszone met decreet van de president nr. 14.03.2019 van 824 maart 15.03.2019, en werd gepubliceerd in het staatsblad nr. 30715 van XNUMX maart XNUMX.

Klimaat

Het mediterrane klimaat is dominant in en rond het Saldameer. De gemiddelde temperatuur is 15 ° C. In augustus, de warmste maand, loopt de temperatuur op tot 30 ° C, terwijl de koudste maand daalt tot 2 ° C in januari. Hoewel de hoeveelheid neerslag in januari met de meeste neerslag 162 mm is, heeft de maand met de minste neerslag gemiddeld 16 mm in juli.

algemene kenmerken

Naast het prachtige uitzicht dat wordt gevormd door de reinheid van het water en de turquoise kleur, zorgen de kleine stranden aan de zuidwest- en zuidoostkust ervoor dat het gebied kan worden gebruikt voor recreatieve doeleinden. Het Salda-meer ligt ongeveer 60 km ten westen van de provincie Burdur. Het diepste, schoonste, meest bekend als het meer van Turkije heeft duidelijke kenmerken. Het is 1140 m boven zeeniveau. De aanwezigheid van magnesium, soda en klei in de samenstelling van het meerwater zorgt voor gunstige resultaten bij de behandeling van sommige huidaandoeningen. Volgens de onderzoeken van experts is meerwater goed voor acne. De bosbedekking aan de achterkant van het meer herbergt patrijzen, konijnen, vossen, wilde zwijnen en het meer herbergt wilde eenden. Er zijn zeven witte eilanden die zichtbaar werden toen het water in het meer zich terugtrok.

Flora en fauna

Pasbaş, patka en steile-staarteenden werden in grote aantallen gehouden tijdens de wintermaanden, waardoor het Salda-meer een van de wetlands van internationaal belang is. Het is omgeven door zwarte dennenbossen en heeft stranden. Vier vissen (karper, grasvis, Salda-algen, moddervissen), geblokte waterslang en gewone kikker leven in het meer. Grasvissen zijn endemisch in Burdur, Salda-algen in Salda-meer.

Hydrologische eigenschappen

Salda Lake is een meer met hard water en zeer hoge alkalische eigenschappen. Volgens de trofische statusindex is het oligotroof en arm aan voedingsstoffen. Extreem lage stikstof- en fosfaatproducten en bijgevolg een zeer lage chlorofyl-a-concentratie zijn hiervoor indicatief.

Het Salda-meer wordt gevoed door rivieren, regen en grondwater en verliest water door verdamping. De oppervlakte en het niveau van het meer veranderen door de jaren heen naargelang de regenval. Doorlopende rivieren zoals Salda (Karakova) Creek, Doğanbaba Creek, Dog Creek en seizoensgebonden rivieren zoals Koyu Creek, Kuruçay, Kayadibi Creek stromen naar het Salda-meer. De afgelopen 20 jaar is er een retraite geweest van 3-4 meter op het niveau van het meer. De terugtrekking is nog aan de gang.

In het oosten van het meer zijn er district Yeioned, Salda in het zuidwesten, Doğanbaba in het noordwesten en Kayadibi-dorpen in het noordoosten. Het Salda-meer en zijn omgeving werden op 14.06.1989 geregistreerd als een 1e graads natuurlijk beschermd gebied en werden onder bescherming genomen. Het is geregistreerd als beschermd natuurgebied. Het 28.07.1992 hectare grote gebied rond het meer, dat in 1501 als recreatieplek werd gebruikt, werd uitgeroepen tot Salda Lake Nature Park.babbelen


Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen