Waar is de Selimiye-moskee en -complex? Historische en architectonische kenmerken

Selimiye-moskee en het complex met zijn historische en architectonische kenmerken
Selimiye-moskee en het complex met zijn historische en architectonische kenmerken

Selimiye-moskee, gelegen in Edirne, Ottomaanse sultan II. Het is de moskee die Selim voor Mimar Sinan heeft gebouwd. De Selimiye-moskee, die Sinan op 90-jarige leeftijd maakte (in sommige boeken als 80 genoemd) en het "mijn meesterwerk" noemde, is een van de belangrijkste werken van zowel Mimar Sinan als Ottomaanse architectuur.


Volgens de inscriptie op de deur van de moskee begon de bouw ervan in 1568 (Hijri: 976). Hoewel de moskee gepland was om op vrijdag 27 november 1574 te worden geopend, II. Het werd geopend voor aanbidding op 14 maart 1575 na de dood van Selim.

Het is eigendom van de Sultan Selim Foundation. In het gebied waar de moskee zich tegenwoordig in het centrum van de stad bevindt, bevonden zich het eerste paleis (Saray-ı elik) en de Baltacı Guards-harem, die werd gebouwd in de periode van Süleyman Çelebi en later werd ontwikkeld door Yıldırım Bayezid. Dit gebied wordt "Sarıbayır" of "Kavak-plein" genoemd.

Selimiye-moskee en -complex, dat in 2000 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO stond, werd in 2011 geregistreerd als werelderfgoed.

De reden om voor Edirne te kiezen

Het is niet precies bekend waarom de sultan Edirne koos als de stad waar de moskee werd gebouwd. In zijn werk Evliya Çelebi Seyahatname schreef hij dat hij de profeet Mohammed in de droom van de sultan had gezien en hem had gevraagd een moskee te bouwen ter nagedachtenis aan de verovering van Cyprus. Deze bewering kan echter niet waar zijn, omdat bekend was dat ze in 1571 werd veroverd drie jaar na de bouw van de moskee. In de meer realistische opmerkingen over dit onderwerp wordt erop gewezen dat er in die tijd geen nieuwe grote moskee in Istanbul nodig was, Edirne was het centrum van de Ottomaanse heerschappij in Rumelia en Selim had sinds zijn jeugd een aparte liefde voor de stad.

koepel

In Selimiye, gelegen op een heuvel, werd een techniek gebruikt die in geen enkele eerdere moskee of oude tempel werd gezien. In eerdere koepelvormige gebouwen is de Selimiye-moskee, ondanks het feit dat de hoofdkoepel boven de gegradeerde halve koepels is uitgekomen, bedekt met een enkele lebi, 43,25 meter hoog, 31,25 meter in diameter. De koepel wordt op een katrol geplaatst op basis van 8 kolommen. De katrol is verbonden met de flappen met bogen van 6 meter breed. Mimar Sinan biedt de ruimte om gemakkelijk te begrijpen te zijn met de breedte en ruimtelijkheid die hij geeft aan het interieur dat hij bedekt. De koepel schetst ook het uiterlijk van de moskee.

minaretten

De minaretten van 380 centimeter, elk met drie balkons, bevinden zich op de vier hoeken van de moskee en zijn 70,89 meter hoog. De hoogte van de minaretten, inclusief de wereld, is volgens sommige bronnen 84 meter en voor andere 85 meter. Het gejuich van de minaretten aan twee kanten van de zinsdeur is te bereiken via drie verschillende wegen. De andere twee minaretten hebben een enkele trap. Het stenen beeld van de twee minaretten vooraan zijn kuilen en het houtsnijwerk van de minaretten in het midden is donzig. Het feit dat de minaretten dicht bij de koepel liggen, zorgt ervoor dat de moskee zich naar de hemel uitstrekt. Het grootste kenmerk van deze moskee is dat deze vanuit heel Edirne te zien is.

Interieur decoraties

Marmer-, tegel- en kalligrafiewerk van de moskee is ook belangrijk. Het interieur van het gebouw is versierd met Iznik-tegels. De doner kebab direct onder de grote koepel heeft 12 marmeren zuilen en is 2 meter hoog. Een deel van de tegels werd in de Ottomaans-Russische oorlog van 1877-1878 door de Russische generaal Mikhail Skobelev ontmanteld.

binnenplaats

Het gebouw heeft 3 openslaande deuren naar het noorden, zuiden en binnenplaats. De binnenplaats is versierd met portieken en koepels. Midden op de binnenplaats staat een minutieus bewerkte fontein. Op de binnenplaats is een basisschool, darül kurra, darül hadith, madrasah en imaret. De School of Medicine wordt tegenwoordig gebruikt als kinderbibliotheek en de madrasah als museum. Vroeger werd de moskee verlicht met fakkels. Het werk van de fakkels kwam naar buiten door een speciaal gemaakt gat om luchtstroom te creëren.

Motief "Inverse Tulp"

Er is een omgekeerd tulpenmotief onder een van de marmeren voeten van de moskee. Volgens de legende was er een tulpentuin op het land waar de moskee werd gebouwd. De eigenaar van deze grond wilde in eerste instantie niet dat de grond verkocht zou worden. Uiteindelijk verkocht hij zijn land en vroeg Mimar Sinan om een ​​tulpenmotief in de moskee te hebben. Mimar Sinan maakte ook het tulpenmotief omgedraaid. Het tulpenmotief vertegenwoordigt een tulpentuin op dit perceel, terwijl het omgekeerde de omkering van de eigenaar vertegenwoordigt.

Werelderfgoed

Tijdens de bijeenkomst van het UNESCO-werelderfgoedcomité die op dinsdag 28 juni 2011 in Parijs werd gehouden, beoordeelde Edirne de kandidatuur van de Selimiye-moskee en het complex voor de werelderfgoedlijst, en de commissie besloot unaniem dat de Selimiye-moskee en het complex op de werelderfgoedlijst worden geplaatst.

Zo is na de Drina-brug een ander Ottomaans werk opgenomen in de Werelderfgoedlijst.babbelen

Wees de eerste om te reageren

Beoordelingen